Cătina este considerată un fruct deosebit încă din cele mai vechi timpuri, fiind una dintre cele mai cunoscute resurse de vitamine în medicina tradițională. Arbustul de cătină crește pe teritorii întinse, atât în România , cât și în alte țări și rezistă cu brio la temperaturile foarte scăzute sau foarte ridicate.
Fructul de cătină este recunoscut pentru proprietățile benefice pe care le are asupra organisului uman, în așa măsură încât acest fruct mic a ajuns să fie recunoscut sub numele de ,,elixirul tinereții”.
Fructul de cătină se consumă sub diferite forme, de la suc, sirop sau cremă, până la ulei. Acesta din urmă este unul dintre produsele din cătină care păstrează vitaminele și nutrienții în formă concentrată, fiind obținut prin presare la rece.
Care sunt beneficiile uleiului de cătină?
Uleiul de cătină conține un număr mare de vitamine, printre care complexul de vitamina B, dar și vitaminele A, E, K, F. Chiar mai mult decât atât, în fructul de cătină se regăsește de 10 ori mai multă vitamina C decât în citrice, cantitate păstrată în ulei cu ajutorul presării la rece.
Printre numeroasele efecte benefice pe care le oferă uleiul de cătină se numără:
- efectul vitaminizant, dând un boost de substanțe nutritive corpului;
- efectul depurativ, ajutând organismul să elimine substanțele toxice;
- efectul antiinflamator, ajutând la vindecarea arsurilor sau a inflamațiilor.
De asemenea, uleiul de cătină se mai folosește și pentru sănătatea pielii, oferind un efect anti-îmbătrânire, sau pentru cel emolient, deoarece te ajută să ai o piele netedă și moale la atingere.
Studiile efectuate au arătat că uleiul de cătină contribuie la sănătatea vaselor sanguine, combate anumite defecte de vedere, susține sănătatea inimii și contribuie la regenerarea mucoasei intestinale. Așadar, consumând ulei de cătină te asiguri că oferi sprijinul necesar organismului tău, atât pe dinăuntru, cât și pe dinafară!
Cum se consumă uleiul de cătină?
Uleiul de cătină se poate consuma de 2-3 ori pe zi, în funcție de vârstă. Adulții pot să consume până la 3 lingurițe pe zi, după mesele principale, în timp ce copiii de peste 7 ani pot să consume uleiul de 2 ori pe zi câte o linguriță, tot după o masă principală.
Având un gust acrișor, acesta se poate combina cu miere de albine, dacă preferi un gust dulce-acrișor. Această combinație se potrivește și copiilor, uleiul devenind mai ușor de încorporat în dieta zilnică a celor mici atunci când are un gust ușor dulce.
Înainte de a începe o cură cu ulei de cătină, este necesar să discuți cu un medic pentru a te asigura că organismul tău va beneficia de toate proprietățile sale fără a interfera cu alte posibile probleme de sănătate preexistente.
Orange Valley oferă o gamă largă de produse din cătină, 100% naturale, printre care și ulei de cătină presat la rece. Produsul este obținut din fructe uscate și preparate cu câteva zile înainte de livrare, astfel încât să ai mereu parte de produse de cea mai bună calitate.