in

5 factori care favorizează apariția cariilor dentare

Cariile sunt afecțiuni dentare frecvente, prezente atât la copii, cât și la adulți. Acestea apar pe fondul acumulării în cavitatea bucală a bacteriilor, ce determină producția de acizi și distrugerea smalțului dinților. Există mai mulți factori care pot favoriza apariția cariilor dentare, dintre care cei mai importanți sunt igiena orală precară, alimentația bogată în zaharuri, fumatul și anumite afecțiuni preexistente, precum diabetul. 

Neglijarea igienei orale

Neglijarea igienei orale duce la formarea plăcii bacteriene, principalul factor de risc pentru cariile dentare. Placa bacteriană este o peliculă subțire, lipicioasă, care se formează pe dinți în mod regulat, indiferent de nivelul de igienă bucală. Dacă nu este îndepărtată în mod regulat, poate duce la apariția tartrului și, ulterior, a cariilor. În plus, neglijarea igienei bucale favorizează apariția bolii parodontale, principala cauză de ordin medical a pierderii dinților. 

Alimentația bogată în zaharuri

Zahărul este o sursă importantă de carbohidrați, un tip de macronutrient care poate fi descompus de bacteriile din cavitatea bucală în acizi. Aceștia pot ataca smalțul dinților, care începe cu timpul să se fisureze, ducând în cele din urmă la apariția cariilor. În general, specialiștii recomandă efectuarea unor controale la o clinică de stomatologie in Bucuresti la intervale mai scurte de timp, de 3-4 luni, pentru persoanele care obișnuiesc să consume cantități mari de zahăr. 

Problemele de aliniere a dinților

Poziționarea incorectă a dinților poate crește riscul de apariție a cariilor, deoarece poate face dificil periajul și folosirea aței dentare, ceea ce duce la acumularea de placă bacteriană. Poziționarea incorectă a dinților poate crea, de asemenea, spații în care resturile alimentare pot rămâne blocate. Persoanele cu probleme de aliniere a dinților necesită tratament de specialitate, pentru a reduce riscul de complicații, inclusiv de carii. Pentru persoanele din Capitală, tratamentul poate fi efectuat de către un medic ortodont Bucuresti

Fumatul

Fumatul este un obicei dăunător pentru sănătatea generală, inclusiv pentru cea orală. Acesta reduce producția de salivă, care are un rol important în protejarea dinților împotriva acizilor produși de bacteriile din cavitatea bucală. Saliva ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor, precum și la remineralizarea smalțului dinților. În consecință, fumatul, asociat cu o producție redusă de salivă, crește riscul de carii. 

Anumite afecțiuni medicale

Diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot crește riscul de apariție a cariilor dentare. Persoanele cu diabet au un nivel ridicat de zahăr în sânge, lucru care poate duce la o creștere a producției de acizi în cavitatea bucală, care pot ataca smalțul dinților. Alte afecțiuni medicale care pot crește riscul de apariție a cariilor dentare includ:

– infecțiile cronice;

– xerostomia (gura uscată);

– unele tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down sau fenilcetonuria.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum încurajăm cititul? Sfaturi și idei utile pentru părinții de adolescenți

Celebrează 8 Martie cu TEZAUR Shop – Găsește cadoul perfect pentru ea!