in

Cum încurajăm cititul? Sfaturi și idei utile pentru părinții de adolescenți

Creșterea copiilor este un proces complex care implică o multitudine de perspective, de la nevoi primare (hrană, adăpost, servicii medicale), la aspectele sociale și cele de educare. Dintre acestea din urmă, cititul este unul dintre obiceiurile care ajută foarte mult la formarea copiilor și adolescenților, astfel că acesta trebuie încurajat. Iată cum poți încuraja adolescenții să citească mai mult și să-și dezvolte inteligența, imaginația și abilitățile sociale, valori importante pentru viitorul lor ca adulți. 

Oferă-i adolescentului acces la cărți

Pentru ca un adolescent să devină un cititor înrăit el trebuie mai înainte de orice să aibă acces la cărți. Pentru aceasta poți amenaja în locuință o zonă specială pentru o bibliotecă în care să existe doar cărți pentru copii și adolescenți. Cărți precum Vara in care am devenit frumoasa sau seriile speciale pentru copii de tipul Jurnalul unui puști sunt unele dintre cele mai bune opțiuni pentru a-l încuraja pe adolescentul tău să citească. 

De asemenea, cărți precum Eu sunt Malala pot fi un excelent material educativ pentru copii, la fel ca și alte cărți care aduc în lumina reflectoarelor povești de viață care reușesc să schimbe lumea. Acesta poate fi un imbold pentru tine spre înțelegerea mai bună a trecutului. Nu uita însă să faci o selecție a titlurilor, deoarece atunci când alegi o carte trebuie să iei în calcul grafica, autorul, editura sau, după caz, traducerea, deoarece aceasta îți oferă accesul corect la informație. 

Asigură-i accesul copilului la activități literare

Cele mai citite articole

Pentru a induce unui adolescent plăcerea de a citi este nevoie ca acesta să înțeleagă esența lecturii. Pentru aceasta poți pentru început să discuți cu el despre preferințele sale în ceea ce privește cărțile, iar mai apoi puteți căuta împreună evenimente literare la care să puteți participa. Există o multitudine de scriitori moderni care oferă publicului povești deosebite, iar a face cunoștință cu aceștia poate fi un bun punct de plecare în această călătorie a încurajării adolescenților să citească.

Încurajează orice formă de lectură

Cititul în prezent poate îmbrăca o multitudine de forme, mai ales având în vedere dezvoltarea constantă a tehnologiei și a gadgeturilor. Încurajează așadar cititul în diferite forme, cum ar fi cărțile audio, cărțile grafice sau cărțile interactive. Acestea pot fi opțiuni atrăgătoare pentru adolescenți care preferă experiențe de lectură mai dinamice sau multimedia, iar în schimb tu te vei bucura să vezi cum va crește interesul acestora pentru lectură. 

Dincolo de toate aceste sfaturi nu uita că puterea exemplului este mai importantă decât orice. Astfel, dacă copilul tău te va vedea citind, vei stârni în el curiozitatea de a explora noi titluri și noi autori. Citiți împreună sau ajută-l să aleagă acele cărți care îi stârnesc interesul și oferă-i sprijin în această activitate.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Top 5 ingrediente eficiente pentru îngrijirea ochilor 

5 factori care favorizează apariția cariilor dentare