Impactul activităților umane asupra planetei este unul puternic. De-a lungul vieții, contribuim într-o mare măsură la poluare, ceea ce produce, în timp, schimbări climatice și deteriorarea naturii.
Un stil de viață zero waste sau zero deșeuri se referă la adoptarea unor obiceiuri ecologice, care să reducă amprenta omului asupra mediului înconjurător. Pe lângă beneficiile pentru planetă, acest stil de viață poate aduce și avantaje economice sau personale.
Iată de ce să treci la un stil de viață zero waste și ce presupune acesta.
Ce înseamnă zero waste?
Stilul de viață ecologic sau zero waste are rolul de a reduce cantitatea de deșeuri creată zilnic de un individ și trimisă la gropile de gunoi. Deși este imposibil ca o persoană să nu producă deloc deșeuri, există numeroase modalități prin care acestea pot fi reduse. Ce poți face:
- Evită achiziționarea produselor cu ambalaje din plastic de unică folosință – înlocuiește-le cu cele zero plastic sau care au ambalaje reciclabile. Descoperă produse sustenabile și eco-friendly pentru tine.
- Reutilizează ambalajele cât de mult posibil (spre exemplu, cutia de înghețată sau borcanele pot fi utilizate ca recipiente pentru depozitare).
- Reciclează ambalajele uzate, hârtia și sticlele în containere speciale.
- Alege produsele ambalate în borcan sau ambalaje de carton, în locul celor din plastic.
- Înlocuiește punga de plastic pentru cumpărături cu una din material textil.
- Folosește un prosop de bucătărie textil, în locul celor de hârtie.
- Ia în considerare cupa menstruală și scutecele reutilizabile, în locul celor de unică folosință.
- Utilizează o sticlă de apă din metal, reutilizabilă, în locul celor din plastic.
- Creează compost din resturile alimentare necomestibile, cum ar fi coji de ouă.
- Congelează mâncarea rămasă în frigider sau doneaz-o unui adăpost de animale.
- Evită cumpărarea alimentelor în exces.
- Folosește baterii reîncărcabile.
- Vinde sau donează lucrurile pe care nu le mai folosești.
- Folosește lenjerie de pat organică.
- Schimbă detergenții convenționali cu cei ecologici, naturali.
- Renunță la moda rapidă – haine ieftine, de slabă calitate și din materiale neprietenoase cu mediul (cum ar fi poliester). Alege articole vestimentare de calitate sau chiar la mâna a doua.
De ce să adopți acest stil de viață?
Iată care sunt motivele pentru care să adopți acest stil de viață:
- Beneficii pentru planetă
Fiecare dintre noi consumă resurse, cum ar fi apă, alimente, obiecte, articole de îmbrăcăminte, de igienă și frumusețe. Pentru că cererea este mare, și producția este ridicată. Acest lucru duce la:
- Consumul resurselor, unele dintre ele fiind limitate
- Formare de deșeuri și emisii de carbon, atât în cadrul producției, cât și în urma consumului individual
Schimbarea pe care o poți face ca individ poate contribui considerabil la reducerea poluării.
- Protejarea sănătății și ecosistemului
Scăderea poluării este benefică pentru întreaga populație, dar și pentru animale și plante. Reducerea substanțelor toxice din apă, aer și sol contribuie într-o mare măsură la protejarea sănătății și prevenirea afecțiunilor.
- Reducerea risipei
Un stil de viață zero waste înseamnă să renunți la achiziționarea irațională a produselor și să îți planifici atent cumpărăturile. Astfel, eviți risipa alimentelor și consumabilelor. În același timp, acest lucru te ajută să economisești bani.
- Ajutor pentru comunitate
Stilul de viață zero eco-friendly poate fi de mare ajutor pentru comunitate. Donarea electronicelor, alimentelor sau mobilei către cămine, adăposturi de refugiați sau familii defavorizate poate schimba vieți.
- Conectare cu oamenii
În același timp, acest stil de viață te ajută să te conectezi cu oamenii care au aceeași inițiativă. Spre exemplu, împărțirea compostorului cu vecinii îți poate îmbunătăți viața socială, în timp ce contribuiți împreună la reducerea poluării. De asemenea, poți fi o inspirație pentru ceilalți, convingându-i să opteze la rândul lor pentru obiceiuri ecologice.
Așadar, stilul de viață zero waste este un adevărat instrument pentru conservarea naturii și resurselor planetei, iar contribuția ta contează.