in

5 trucuri care te ajută să faci fotografii cât mai reușite, fără o investiție prea mare

Ești fotograf începător sau vrei să te perfecționezi în arta fotografică? Nu este nevoie să investești sume mari în echipamente și accesorii foto sofisticate. Îți prezentăm în continuare câteva trucuri pentru realizarea unor imagini de calitate, expresive și spectaculoase, cu aparate foto și device-uri selectate după criterii de eficiență.

Utilizează obiective foto pentru diferite tipuri de fotografii

O idee bună este să utilizezi diferite obiective foto, pe care să le montezi pe aparatul pe care-l ai deja. Nu trebuie să cumperi o cameră foto nouă de fiecare dată când schimbi tipurile de fotografii. După o vară în care ai pozat doar peisaje marine, dacă vrei să treci la poze de arhitectură sau potrete, este de ajuns să achiziționezi obiective foto dedicate.

Studiază caracteristicile diferitelor tipuri de obiective de kit, obiective prime, obiective wide, teleobiective, obiective zoom și superzoom. Alege modele calitative, pe care le găsești la prețuri convenabile în ofertele de resigilate și în perioadele de promoții.

Învață să încadrezi fotografiile corect și expresiv

O fotografie reușită depinde și de priceperea ta de fotograf, nu doar de specificațiile tehnice ale camerei. Inițiază-te în arta foto și învață cum să încadrezi corect o imagine, pe baza regulii treimilor. Ai grijă să nu “tai” picioarele sau capetele subiecților fotografiați, ori acoperișul sau baza unei clădiri sau a unui monument. 

Evită să plasezi subiecții în mijlocul pozei. Vei “turti” cadrul, care-și pierde astfel din expresivitate. În același scop este bine să încadrezi linia orizontului în prima treime a cadrului și să pozezi nu doar de la nivelul ochilor. Folosește-te de linii (străzi, cărări, trotuare, balustrade ș.a.) ca să dai profunzime și să te raportezi într-un mod subiectiv, personal, la imaginile fotografiate. 

Alege inspirat momentul din zi când realizezi fotografii 

Cele mai citite articole

Nu-i de ajuns să cumperi echipamente foto scumpe, dacă nu știi să le folosești. Învață să alegi ora din zi când este indicat să faci poze de peisaj, portrete, panoramări ș.a. Este incorect să fotografiezi subiecți sau obiecte ce au soarele în spate. Modifică încadrarea sau amână ședința foto până ce scade intensitatea luminii naturale. 

Optează pentru momentele de la răsărit și apus, când razele sunt mai blânde, iar culorile captate de camera foto au un farmec aparte. Utilizează filtre foto pentru obținerea unor efecte vizuale deosebite și alege modele de filtre foto adecvate pentru fiecare tip de fotografie.

Folosește echipamente adaptate la condițiile de fotografiere

Poți să faci fotografii reușite, fără investiții mari, dacă utilizezi echipamentele potrivite pentru peisaje, fotografii wildlife, astrofotografie, portrete, fotografii de stradă sau de la evenimente sportive. Astfel vei folosi în mod rațional resursele oferite de camerele și obiectivele foto și le vei utiliza pentru mai mult timp.

Pentru accesorii de fixare, de exemplu monopiede, trepiede, minitrepiede foto piabile, alege produse marca Manfrotto, ca să beneficiezi de un raport optim calitate-preț. Completează setul de accesorii foto cu rucsac foto, geantă foto, suport universal pentru smartphone, cap video, kit trepied și cap video, kit video telescopic.

Întreține corect accesoriile foto pe care le utilizezi intensiv

Calitatea pozelor pe care le realizezi provine și din modul în care întreții echipamentele foto. Nu este nevoie de investiții mari, trebuie doar să ai grijă de fiecare dată să ștergi punctele de praf de pe senzor, să cureți obiectivele foto, lentilele și filtrele. Folosește kituri de curățare și acoperă camera foto cu husă de protecție. Astfel vei reuși să faci fotografii clare, fără erori, pentru performanță în arte vizuale.

Ține seama de recomandările prezentate și nu uita că priceperea ta de fotograf și grija pe care o ai la alegerea și întreținerea echipamentelor foto sunt esențiale pentru realizarea unor imagini de calitate.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Previziunile Nostradamus pentru 2023

De ce este aparatul dentar Spark o inovatie in indreptarea dintilor?