Produs de Merian C. Cooper și Ernest B. Schoedsack, în anul 1933 avea premiera filmul original King Kong, care a deschis ceea ce avea să devină o franciză de mare succes în lumea cinematografiei. În martie 2023 s-au împlinit 90 de ani de la acel moment important pentru lumea filmului.
Producția King Kong a impresionat la acea vreme prin scenariu, dar și prin efectele speciale. Filmul horror introducea așadar publicului un monstru denumit King Kong, într-o perioadă în care oamenii din tot mai multe țări descopereau plăcerea urmăririi de astfel de producție în cinematografe.
De la filmul din 1933, la o serie lungă de filme și jocuri
De altfel, filmul King Kong din anul 1933 a fost și unul dintre primele care a beneficiat de o partitură muzicală special compusă. Anterior, se utilizau pur și simplu melodii deja existente. Pe 2 martie 1933, la New York se marca prima difuzare la cinema. A fost un succes imens nu doar în Statele Unite ale Americii, ci și în alte țări unde filmul a ajuns. Rapid, King Kong a devenit inspirație pentru resursele de divertisment din târguri și centre de jocuri, iar mai târziu pentru jocuri video.
Nu întâmplător, până acum au fost lansate 12 filme din seria King Kong. Cel mai recent este cel din anul 2005, avându-i în prim-plan pe actorii Peter Jackson, Jack Black, Naomi Watts, Andy Serkis, Adrien Brody și Colin Hanks. Jocul video Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie este un joc video de acțiune și aventură din 2005, dezvoltat de Ubisoft Montpellier și publicat de Ubisoft, bazat pe filmul King Kong din anul 2005. S-a bucurat de succes pe consolele PlayStation 2 și Xbox 360.
Cele mai citite articole
Popularitatea francizei King Kong se poate observa și în lumea jocurilor de pacanele online, acolo unde s-au publicat sloturi precum King Kong – lansat de NextGen în 2016 sau King Kong Cash – lansat de Blueprint în același an.
Povestea primului film King Kong
King Kong este considerat un fenomen internațional de cultură pop, alături de supereroi populari și personaje de benzi desenate, fiind unul dintre cei mai cunoscuți monștri din universul cinematografic. King Kong a fost bazat pe o combinație de aventură, groază și fantezie. La 90 de ani distanță, este în continuare un film apreciat, o capodoperă tehnică de pionierat, prezentând utilizarea timpurie a fotografiei stop-motion și efecte speciale de Willis H. O’Brien, după cum se evidențiază într-un articol documentar Deutsche Welle realizat cu ocazia aniversării francizei King Kong.
Primul film King Kong s-a bazat pe cererea de povești cu decoruri exotice, gorilele reprezentând o atracție în lumea divertismentului cinema și nu numai. În povestea primului film, o echipă de filmare condusă de regizorul Carl Denham își propune să găsească o gorilă uriașă pe insula fictivă Skull Island, lângă Indonezia. Acolo, regele Kong este venerat ca zeu.
King Kong este adus la New York pentru a fi prezentat publicului, dar este copleșit, se eliberează din lanțuri și fuge. Obsedat de actrița principală din echipa de filmare (Ann Darrow), King Kong o răpește și o duce în vârful Empire State Building. Finalul este unul dramatic, căci gorila uriașă este împușcată de aeronavele militare americane.
King Kong este prezentat în cele din urmă ca o victimă a lăcomiei umane, a unei societăți interesate de divertisment cu orice preț, fără empatie pentru ființele diferite. Povestea rămâne de actualitate, iar primul film King Kong merită văzut și astăzi, chiar dacă modul de realizare poate părea înapoiat, în comparație cu producțiile cinematografice mai noi, cu efecte speciale ce folosesc tehnologia avansată.