Dezvoltarea profesională reprezintă o prioritate pentru cei mai mulți dintre angajați. Indiferent dacă visezi la un nou loc de muncă, o avansare pe o poziție ierarhică superioară sau consolidarea carierei, este important să cunoști cerințele actuale ale angajatorilor și tendințele care iau cu asalt piața muncii.
Dintre cele mai răspândite solicitări ale angajatorilor, abilitățile transferabile sau soft skills au devenit un criteriu important în recrutarea și selecția angajaților sau în evaluarea acestora. Află ce reprezintă aceste abilități transferabile, de ce sunt importante pentru angajatori, dar și care sunt cele mai căutate soft skills în prezent.
Ce rol au abilitățile transferabile și de ce le solicită angajatorii
Soft skills sau abilitățile transferabile reprezintă acel set de abilități de bază care te ajută să te adaptezi oricărei situații, fiind aplicabile în majoritatea domeniilor și rolurilor profesionale. Acestea dovedesc flexibilitatea angajatului și capacitatea sa de a face față diferitelor situații cu succes. De asemenea, reprezintă baza dezvoltării personale, peste care se așează ulterior setul de competențe profesionale, specifice fiecărui domeniu.
Deși angajatorii apreciază competențele tehnice și experiența creată într-un anumit domeniu, aceștia pun accent, în egală măsură, pe abilitățile de bază, care asigură o integrare facilă a angajatului în mediul de lucru.
În plus, abilitățile transferabile influențează, în mare măsură, felul în care angajatul își duce la îndeplinire sarcinile și colaborează cu ceilalți. Astfel, este de la sine înțeles că nu doar cunoștințele tehnice sunt relevante pentru ca un angajat să performeze. În procesul de recrutare, angajatorii își doresc să identifice o persoană care, pe lângă cunoștințele specifice domeniului, deține abilități de relaționare în echipă, de gestionare a timpului sau de rezolvare a problemelor.
Care sunt cele mai căutate soft skills pe piața muncii
Indiferent de sectorul de activitate, există o serie de abilități transferabile pe care angajatorii le caută în potențialii angajați sau pe care insistă să le dezvolte în interiorul echipelor.
- Munca în echipă
Dintre abilitățile transferabile, munca in echipa are un rol deosebit de important pentru buna funcționare a unei organizații. Capacitatea de a lucra alături de alți colegi și de a furniza rezultatul dorit asigură procese de lucru fluide și atingerea cu ușurință a obiectivelor organizaționale. Important de punctat este faptul că munca în echipă impune un set de valori personale bine definite, precum respectul reciproc, solidaritatea și capacitatea de a oferi și de a primi feedback.
- Comunicarea
Abilitățile de comunicare reprezintă un alt criteriu important pentru angajatori atunci când recrutează sau evaluează un angajat. Comunicarea reprezintă capacitatea individuală de a interacționa cu ceilalți și de a transmite, într-un mod clar și coerent, un mesaj. Această abilitate stă la baza formării și menținerii unor relații de muncă sănătoase și eficiente.
- Capacitatea de rezolvare a problemelor
O altă abilitate apreciată de către angajatori este capacitatea de rezolvare a problemelor. Situațiile tensionate vor apărea, mai devreme sau mai târziu, în toate rolurile și domeniile de activitate, iar capacitatea unui angajat de a le gestiona cu succes este esențială. În același context se adaugă și adaptabilitatea angajatului, care ar trebui să-l ajute să găsească soluții rapide și să fie flexibil în fața deciziilor critice.
- Managementul timpului
Modul în care un angajat își gestionează timpul de lucru în raport cu sarcinile pe care le are de îndeplinit reprezintă un soft skill important pentru angajator. Pentru că de respectarea termenului limită depinde și activitatea generală din organizație, este de înțeles de ce companiile pun accent pe capacitatea angajaților de a fi eficienți și de a se încadra în termenele stabilite.
- Creativitate și inovare
Abilitatea unui angajat de a fi creativ și de a inova constant intră tot în categoria abilităților transferabile, utile oricărui domeniu. Persoanele creative au capacitatea de a propune soluții noi și idei inovative, care să contribuie la dezvoltarea companiei.
- Alte soft skills care merită menționate în CV
Alte soft skills care merită menționate în CV sunt atenția la detalii, etica în muncă, gândirea critică și capacitatea de analiză sau abilitățile de leadership. Toate acestea reprezintă criterii importante în procesul de selecție, atunci când un angajator recrutează un nou angajat, dar și în procesul de evaluare, efectuat în cadrul locului de muncă.
Pentru a atrage atenția angajatorilor, este important să ții cont de aceste abilități transferabile, care îți vor asigura succesul la locul de muncă. Astfel, analizează-ți parcursul profesional și identifică acele soft skills care te-ar putea evidenția. În plus, dacă anumite abilități lipsesc sau sunt dezvoltate într-o mai mică măsură, este esențial să investești în cultivarea lor, pentru a-ți asigura progresul în carieră.
Sursă foto: Shutterstock