Lactoza este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în lapte și produsele lactate, fiind compusă din două molecule de zahăr simplu: glucoză și galactoză. Pentru a fi digerată, lactoza trebuie descompusă în aceste două componente de către o enzimă numită lactază. Aceasta se găsește în mucoasa intestinului subțire și, în condiții normale, se produce în cantități suficiente pentru a descompune lactoza din alimentele consumate. Totuși, există persoane care nu produc suficientă lactază, caz în care consumul de alimente cu lactoză poate provoca simptome precum balonare, diaree și crampe abdominale.[2]Deși produsele lactate sunt cele mai cunoscute surse de lactoză, există multe alte alimente care o pot conține în proporții variabile, iar unele dintre ele cu siguranță te vor surprinde. Continuă să citești pentru a descoperi care sunt acestea.
1. Pâinea
Deși nu este un ingredient obișnuit în majoritatea tipurilor de pâine, lactoza poate fi prezentă în unele sortimentele de pe piață, fie ca ingredient direct, fie ca urmare a folosirii unor ingrediente precum untul sau laptele praf. De aceea, este recomandat ca persoanele cu intoleranță la lactoză să verifice întotdeauna lista ingredientelor folosite înainte de cumpărare.[1]
2. Deserturile gata preparate
Lactoza este folosită în industria de patiserie și cofetărie pentru a îmbunătăți textura și gustul produselor. Acest zahăr din lapte poate fi prezent în cantități variabile, de la urme până la cantități semnificative, în funcție de produs și de rețeta folosită.
Dintre deserturile gata preparate care conțin lactoză, putem menționa prăjiturile, torturile, biscuiții și ciocolata. În mod special, produsele cu cremă, precum eclerele sau gogoșile, dar și cele cu umplutură de lapte sau lapte condensat, pot conține cantități semnificative de lactoză.[1][2]
3. Mezelurile
S-ar putea să surprindă pe mulți, dar unele tipuri de mezeluri pot conține lactoză. Exemple în acest sens sunt unele tipuri de salam, cârnații sau crenvurștii. Dacă într-adevăr conțin lactoză, acest lucru ar trebui să fie menționat pe eticheta produselor.[1][2]
4. Piureul de cartofi instant
Piureul de cartofi instant este un aliment convenabil și rapid de preparat, însă poate conține lactoză. Lactoza este adesea adăugată în acest produs pentru a-i îmbunătăți aroma și textura, devenind astfel un ingredient neașteptat într-un aliment pe care multe persoane cu intoleranță la lactoză l-ar putea considera sigur.[1][2]
5. Sosurile pentru salate
Sosurile pentru salate sunt de obicei o alegere populară pentru cei care doresc să își îmbogățească salata cu un plus de aromă. Cu toate acestea, este esențial să știți că multe dintre sosurile pentru salate disponibile pe piață conțin lactoză. Lactoza este adăugată în aceste sosuri pentru a le conferi un gust mai dulce și o textură mai cremoasă.[1][2]
6. Supele la plic
Supele la plic sunt o opțiune rapidă și convenabilă pentru o masă rapidă, însă multe dintre acestea conțin lactoză, în special cele de tip cremă.[1][2]
7. Unele cereale pentru mic-dejun
Deși s-ar putea presupune că aceste alimente sunt în mare parte fără lactoză, există unele excepții notabile. De pildă, multe dintre cerealele concepute pentru copii sau cele îndulcite pot conține lactoză chiar dacă nu sunt servite într-un bol cu lapte integral.[1][2]
8. Ketchupul
Ketchupul, un produs omniprezent pe mesele noastre, poate ascunde adesea o componentă surprinzătoare: lactoza. Chiar dacă pare un ingredient neobișnuit pentru acest tip de produs, se găsește în multe mărci de pe piață. Motivul este simplu: lactoza îmbunătățește textura și gustul ketchupului.[1][2]
9. Unele tipuri de margarină
Margarina este frecvent utilizată ca o alternativă la unt în multe rețete și preparate de zi cu zi. Procesul de producție al margarinei implică de obicei combinarea apei cu uleiuri vegetale rafinate, cum ar fi uleiul de soia, de palmier și de rapiță. În ciuda acestei compoziții predominant vegetale, unele tipuri de margarină pot conține și lactoză.[1][2]
10. Unele batoane proteice
Batoanele proteice au câștigat popularitate în ultimii ani, fiind o opțiune convenabilă pentru o gustare rapidă. Cu toate acestea, este important de menționat că unele dintre aceste batoane pot conține lactoză, care poate crea disconfort persoanelor cu intoleranță la această substanță.[1][2]
După cum se poate vederea, laptele și produsele lactate nu sunt nici pe departe singurele alimente ce conțin lactoză. Dacă ai intoleranță la lactoză, asigură-te că citești cu atenția lista de ingrediente al oricărui aliment pe care intenționezi să-l consumi – s-ar putea să te surprindă.
Bibliografie:
- „13 Foods That You Didn’t Know Contain Dairy”, Cleveland Clinic, 22 Nov. 2023, health.clevelandclinic.org/foods-with-dairy. Accessed 5 Jan. 2024.
- Ajmera, Rachael. „Lactose-Free Diet: Foods to Eat and Avoid”, Healthline, 24 Mar. 2020, www.healthline.com/nutrition/lactose-free-diet. Accessed 5 Jan. 2024.