Multe femei visează la momentul în care vor deveni mame, dar și la cum să-i ofere micuțului condițiile necesare pentru a crește armonios. Însă, este important a ști faptul că pregătirea pentru o sarcină începe cu mult timp înainte de momentul concepției. O pregătire adecvată este esențială pentru sănătatea celui mic și reducerea riscului de apariție a complicațiilor. Continuarea lecturii acestui articol îți va permite să înțelegi principalele modalități care conduc la o sarcină reușită și un bebeluș sănătos.
Consultul preconcepțional
Pentru a beneficia de un consult preconcepțional este indicat să faci o programare la medicul ginecolog. În cadrul consultației medicul evaluează care sunt factorii de risc ce pot determina complicații în timpul sarcinii și face recomandările necesare pentru reducerea sau dispariția acestora. Astfel, medicul îți va adresa întrebări despre:
- fumat;
- consumul de alcool;
- tratamentele urmate;
- afecțiunile diagnosticate până în prezent;
- istoricul medical familial;
- statutul socio-economic.
Ulterior, medicul ginecolog recomandă efectuarea de analize inainte de sarcina. Acestea au rolul de a evalua starea de sănătate a viitoarei mămici.
Monitorizarea ciclului menstrual
Îndreptarea atenției asupra ciclului menstrual este esențială atunci când îți dorești să rămâi însărcinată. Scrie într-un carnet sau descarcă o aplicație special dedicată pentru a-ți nota:
- durata ciclului menstrual;
- perioada de ovulație, în funcție de testele de ovulație realizate.
Poți nota și temperatura corpului imediat după trezire și modificările care apar la nivelul mucusului cervical de la nivelul uterului. Modificările de temperatură și compoziție a mucusului reprezintă indicii pentru prezența ovulației, adică a perioadei fertile.
Stilul de viață echilibrat
Starea de sănătate este puternic influențată de stilul de viață pe care îl adopți. O dietă bogată în nutrienți și cu cât mai puține semipreparate sau alimente procesate constituie un pilon al unei alimentații sănătoase. Este indicat să consumi fructe și legume proaspete, în stare crudă, alese din surse de încredere, care să nu utilizeze excesiv pesticide. Pentru aceasta, poți alege produsele din agricultura bio.
Include în dieta ta alimente cu un conținut mare de proteine, precum:
- peștele;
- lactatele;
- leguminoasele (mazăre, soia, fasole).
Evită dulciurile, produsele cu amidon și băuturile carbogazoase. Acestea determină creșterea glicemiei și te expun riscului de a dezvolta diabet gestațional.
Suplimentele prenatale
Suplimentele prenatale sunt create pentru a preveni complicațiile sarcinii. Un exemplu este reprezentat de suplimentele cu acid folic, care previn defectele de tub neural (spina bifida). Componentele acestor suplimente sunt benefice pentru făt, dar și pentru femeia însărcinată, ale cărei rezerve de nutrienți scad în timpul sarcinii.
Printre principalele elemente care se regăsesc în suplimentele prenatale sunt:
- acidul folic;
- fierul;
- cuprul;
- magneziul;
- calciul;
- vitamina D;
- vitamina C;
- vitamina E;
- vitamina B12.
Pentru ca beneficiile suplimentelor prenatale să fie maxime este recomandat să începi administrarea lor cu cel puțin câteva luni înainte de momentul concepției. Pentru a stabili care este doza optimă pentru tine, întreabă medicul.
Renunțarea la fumat și alcool
Studiile au demonstrat că fumatul și consumul de alcool scad fertilitatea. În plus, sunt asociate și cu unele complicații ale sarcinii, precum:
- greutate mică la naștere;
- naștere prematură;
- riscul crescut de moarte subită;
- risc crescut de a dezvolta astm.
Este indicat să renunți la fumat cu cel puțin un an înainte de conceperea unui copil, precum și să eviți fumatul pasiv (inhalarea fumului produs de către alți fumători). De asemenea , este bine să întrerupi consumul de alcool cu câteva luni înainte de o sarcină.
Pregătirea pentru sarcină reprezintă un proces complex, de durată, dar al cărei rezultat merită efortul depus. Un stil de viață echilibrat, o alimentație potrivită, somnul de calitate și administrarea suplimentelor prenatale sunt factori esențiali pentru a te bucura de un bebeluș sănătos și voios. Cu iubire, îngrijire și o pregătire optimă pentru sarcină, vei fi gata să aduci pe lume o minune de bebeluș.
Sursa foto: Freepik