Micul dejun se poate transforma cu ușurință în acea parte a dimineții care îți oferă energie pentru tot restul zilei. Secretul stă în ceea ce pui în farfurie, în alimentele nutritive care îți oferă sațietate pentru multe ore. Astfel, îți prezentăm trei idei de mic dejun ușor de preparat și cu beneficii multiple.
- Pâine prăjită cu ouă poșate și avocado
Dacă ești o fire matinală, cu siguranță ai dezvoltat anumite obiceiuri legate de felul în care îți începi dimineața, în special pentru micul dejun. Însă, chiar dacă nu te trezești devreme, poți să ai un mic dejun hrănitor, în doar câteva minute.
Asigură-te că ai întotdeauna pâine proaspătă în casă, iar dacă îți dorești un gust și mai bun, o poți pregăti la tine în bucătărie. Descoperă o reteta paine de casa potrivită stilului tău și deja ai arma secretă dimineața.
Mai ai nevoie de un avocado bine copt, pe care îl poți tăia simplu sau amesteca cu roșii și lămâie. Să nu uităm nici de ouăle poșate, care sunt cu adevărat speciale. Iată secretul pentru a ieși așa cum le vezi în fotografii:
- ouăle trebuie să fie proaspete;
- adaugă puțin oțet în apa pe care o pui la fiert;
- apa trebuie să ajungă în punctul de fierbere, dar nu să clocotească;
- pentru un ou perfect, folosește o sită, astfel încât să fie pus ușor în apă;
- lasă-l în apă trei minute, apoi scoate-l tot cu o sită.
Tot procesul durează aproximativ 15 minute, iar tu mănânci un mic dejun hrănitor, care îți oferă energie.
- Clătite cu spanac și ciuperci
Ouăle sunt vedetele micului dejun și pe bună dreptate, pentru că pot fi gătite în nenumărate moduri, cum ar fi și clătitele cu spanac și ciuperci. Pentru ele, ai nevoie de:
- 3 ouă
- sare
- 250 ml lapte
- 50g spanac proaspăt sau congelat
- 5 linguri de făină
- 1 lingură ulei de măsline
Mixează toate ingredientele într-un robot de bucătărie. Începe cu spanacul, ouăle, făina, laptele, iar la final adaugă sarea. Îți ia aproximativ două minute să ajungi la un aluat omogen.
Într-o tigaie încinsă și unsă cu puțin ulei de măsline, toarnă câte o jumătate de polonic, pentru a obține o clătită, și prăjește pentru două minute pe ambele părți sau până când vezi că e gătită.
După ce ai terminat de făcut clătitele, este timpul ciupercilor, pe care le călești în puțin ulei sau unt, până când se rumenesc ușor. În momentul în care se răcesc ușor, devin umplutură pentru clătitele obținute. Mai poți adăuga diferite ingrediente, cum ar fi crema de brânză sau roșii.
- Brioșe cu șuncă și legume
A treia idee de mic dejun nutritiv și ușor o reprezintă brioșele sărate cu ce găsești prin frigider. Fiind o rețetă atât de versatilă, se face fix cu ce ai la îndemână. Nu trebuie să îți lipsească ouăle și o formă de tavă de brioșe.
În forma tăvii, pune o felie de șuncă, după preferințe – prosciutto, șuncă Praga sau crudă. Adaugă un ou și presară legumele pe care le ai la îndemână, cum ar fi roșii, ardei roșu sau ciuperci tăiate bucățele. Pe deasupra presară și brânza: mozzarela sau brânză cheddar și, la final, verdeața.
Pune la cuptor pentru 10-15 minute la 200 de grade și gata, ai un mic dejun pe care îl poți pune și la pachet, la birou. Pot fi servite și cu legume proaspete sau chiar cu un iaurt ori sana.
După cum ai văzut, dacă ai în frigider ouă, legume, dar și o pâine făcută în casă, te bucuri de trei idei de mic dejun rapide și nutritive. Încearcă-le și tu: pe lângă gustul oferit, te bucuri și de energie pentru a face față mai ușor zilei.
Sursa foto: Shutterstock