Mulți factori pot interveni în obținerea unui somn odihnitor, de la stresul la locul de muncă și responsabilitățile familiale până la afecțiunile de sănătate. Nu este de mirare că uneori este dificil să te relaxezi. Poate că nu poți controla în totalitate factorii care îți afectează somnul. Cu toate acestea, poți adopta obiceiuri care să încurajeze un somn mai bun.
- Investește în produse de calitate
Calitatea somnului poate fi influențată în mod semnificativ de mediul în care dormi și de produsele pe care le folosești în timpul somnului. De exemplu, există saltele pat 180/200 care pot să facă o diferență semnificativă în confortul și suportul oferit în timpul somnului. Este recomandat să alegi o saltea care asigură o aliniere corectă a coloanei vertebrale și oferă o amortizare adecvată.
Pentru a spori și mai mult confortul și suportul, poți lua în considerare și achiziția unui topper de calitate. Un topper Dormeo 140/190, poate oferi un plus de susținere și un confort personalizat.
- Respectă o rutină de somn
Cantitatea recomandată de somn pentru un adult sănătos este de cel puțin șapte ore. Du-te la culcare și trezește-te în fiecare zi la aceeași oră, inclusiv în weekenduri. Fiind consecvent în această rutină vei întări ciclul de somn-vigilență al organismului tău.
- Gestionează stresul
Îngrijorările și stresul sunt un obstacol major în calea unui somn odihnitor, care pot provoca și atacurile de panica in somn. De aceea, este important să găsești modalități eficiente de a gestiona preocupările tale și de a-ți relaxa mintea înainte de culcare.
Una dintre modalitățile eficiente de a face față îngrijorărilor este să le scrii pe hârtie. Așa că, înainte de culcare, poți să îți iei câteva minute pentru a-ți nota gândurile și îngrijorările pe care le ai. Astfel, vei elibera puțin spațiu mental și vei avea un sentiment de claritate înainte de a merge la culcare.
- Fii atent la ceea ce mănânci și bei
Nu merge la culcare înfometat sau supraîncărcat. În special, evită mesele grele sau voluminoase cu câteva ore înainte de culcare. Disconfortul te va ține treaz.
Nicotina, cofeina și alcoolul merită, de asemenea, atenție. Cofeina și nicotina sunt substanțe care stimulează sistemul nervos și fac mai dificilă adormirea. Alcoolul poate să-ți provoace somnolență inițial, dar poate să perturbe ciclurile normale de somn și să provoace treziri frecvente.
- Creează un mediu propice de odihnă
Menține-ți camera răcoroasă. Corpul tău tinde să scadă temperatura în timpul somnului, iar un mediu prea cald poate să îți perturbe această reglare naturală. Așadar, asigură-te că temperatura camerei este reglată la un nivel confortabil pentru tine, de obicei în jur de 18-20 de grade Celsius.
Există o mulțime de trucuri pe care le poți face pentru a obține un somn odihnitor. Așadar, nu ezita să le aplici în practică și te vei trezi odihnit și pregătit pentru o nouă zi.