Românii în general și bucureștenii în particular s-au obișnuit de ceva vreme cu o multitudine de târguri, care mai de care cu o oferta mai largă de produse și distracție. De multe ori, în cadrul acestor târguri se îmbină istoria, etniile și tradițiile, care la rândul lor se împletesc de asemenea adeseori cu bucate de sărbătoare câmpenești, ori cu evenimente de lansare a unor produse și așa mai departe. Dar ce este târgul la români e bine de aflat, înainte de a ști cam ce târguri au loc prin Bucureștiul de fiecare zi, „din vara și până-n toamnă”. Dar ce este târgul de fapt, la…origini referindu-ne? Târgul este o așezare omenească mai mică decât un oraș și mai mare decât un sat. În Evul Mediu și epoca modernă târgurile erau localitățile care primeau drepturi deosebite de avea piețe la intervale regulate de timp pentru schimburi comerciale locale. Cuvântul există în limbile scandinave sub formă „torg”, de unde posibilitatea transmiterii la slavi și la români în vremurile varegilor. Alte surse precizează că în limba română cuvântul „târg” provine din limba slavă veche, de la trŭgŭ. Cronica lui Nestor sau Cronica vremurilor trecute conține o lista a târgurilor din Moldova în care se remarcă Askai Torg (Târgul Iașilor) și Romanov Torg (Târgul Român). Filologul Sorin Paliga a studiat etimologia cuvântului și a concluzionat că „este improbabilă originea slavă în română, în ciuda răspândirii largi a acestei ipoteze” și indică o origine pre‐indo‐europeană. Conform lui Nicolae Iorga, procesul de formare a târgurilor în Țară Românească a decurs în felul următor: „adică, între mai multe sate, la locul întâlnirii lor, și-au ridicat negustorii de așezare vremelnică satele, corturile lor, prefăcute de la o bucată de vreme, odată cu putința unui câștig de toate zilele, în case cu largi palate de lemn în față, cu tarabe, care se puteau ridica spre streșină, întinse orizontal, ofereau meșterului putință de a se așeza acolo turcește și de a lucra, după străvechiul obicei oriental, de față cu clientul sau trecătorul”. Probabil, în același fel era și în Moldova. Inițial, târgurile au fost așezări sătești, care, datorită unor condiții geografice favorabile, s-au transformat din târguri în orașe. În prezent știți cu toții ce înseamnă mai exact un Târg și, prin urmare, iată 15 târguri bucureștene care, cu sigurață îți vor reține atenția.
1. Târgul „Târg de vară până-n seară”
Se desfășoară în perioada 12 iulie – 14 iulie. E un târg ținut de Piața Țărănească și Atelierele de Creație Piața Țărănească și Meșter – Ești, la Muzeul Țăranului Român din București. În paralel, magazinul de cadouri al muzeului este, de asemenea, destul de bun, mai ales în cazul materialelor textile și a ceramicii. Un muzeu spațios plin de artefacte ale vieții țărănești românești, de la o casă de lemn la instrumente de zi cu zi și exemple frumoase de veșminte și arte decorative.
2. Târgul Love Yard Sale
Se desfășoară în perioada 20 iulie – 21 iulie. Locul de desfășurare este, de obicei, Copper’s Pub din București. La modul general vorbind, este vorba despre a face aici, la acest târg, cumpărături cu poveste și preț mic: haine, încălțări, jucării, cărți, bijuterii și decorațiuni. La acest târg oricine poate veni să vândă diverse lucruri: haine, bijuterii, obiecte decorative, pantofi, accesorii pentru casă, cărți, viniluri, mobilier de mici dimensiuni, aparate electrocsnice de mici dimensiuni, biciclete etc.
3. Târgul Entertainment Arena Expo
Se desfășoară în perioada 3 septembrie – 5 Septembrie, la Romexpo, Bucuresti. Târg și expoziție pentru industria de divertisment din România, care include aparate și jocuri pentru cazinouri și pariuri, VLT, AWP, componente. Entertainment Arena Expo este conceput ca un târg care se adresează specialiștilor din domeniul divertismentului, de obicei prima zi fiind dedicată în exclusivitate sectorului business și intrarea fiind deschisă doar publicului de specialitate.
4. Târgul Internațional Next Season
Evoluția pozitivă a pieței încalțămintei și a marochinăriei e confirmată toamna de oferta din cadrul Târgului Internaţional Next Season. Cel mai important eveniment al sectorului manufacturier din piele reunește, în perioada 8-11 septembrie, zeci de companii din rândul producătorilor și comercianților din domeniu. Conform tradiției instituite de către patronatul Sfera Factor, la standurile amenajate la Hotelul Caro din București, vizitatorii au admirat, testat și comandat la branduri cu o notabilă prezență internațională, atât românești, cât și străine.
5. Târgul BIFE-SIM
Se desfășoară în perioada 12 septembrie – 15 septembrie. Romexpo împreună cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România și Camera de Comerț și Industrie din România organizează cea de-a XXVIII-a ediție a BIFE-SIM – Târg internațional de mobilă, echipamente și accesorii. Producătorii, importatorii și distribuitorii de mobilier propun publicului larg în cele 4 zile de târg soluții ingenioase și practice care să poată satisface toate cerințele unui design interior plăcut. Vizitatorii descoperă la BIFE-SIM modalități noi de a-și organiza mobilierul în funcție de condiționările de spațiu, de numărul de persoane care îl utilizează sau de poziția lui în interiorul casei.
6. Târgul Antique Market
Se desfășoară în perioada 12 septembrie – 15 septembrie. Cea de-a XXVI-a ediție a fost organizată în Pavilionul B1 al Romexpo București. Târg de obiecte de artă și antichități, acesta e un târg într-o continuă creștere în ultimii ani. De asemenea, în condițiile în care aproape 5% dintre români sunt posesorii unor colecții de obiecte valoroase mai vechi sau mai noi – de la timbre sau ilustrate la tablouri de patrimoniu – se poate spune că, în afara investitorilor importanți, se poate conta și pe interesul unui numeros public avizat.
7. Târgul Next Season II 2019
Târg Internațional de Încălțăminte, Confecții și Accesorii: ROMEXPO, 03 – 05 septembrie 2019. Acest târg se organizează de două ori pe an, în martie și septembrie, pentru a putea fi prezentate ambele colecții: primăvara/vara și toamna/iarna.Pe o suprafață de aproximativ 2000 mp sunt amenajate, ediție de ediție, aproape 100 de standuri. Spațiul expozițional mai cuprinde și săli de conferințe și seminarii
8. Târgul Bio Life&STYLE EXPO II
Se desfășoară în perioada 27 septembrie – 29 septembrie. E un târg și expoziție totodată, fiind dedicat unui trend în ascensiune în ultimii ani și anume viața verde. Se desfășoară la Romexpo București și e dedicat tuturor celor care se preocupă să aibă un stil de viață sănătos. Un stil de viață sănătos are la bază o gândire pozitivă și un corp relaxat, în armonie cu natura. Târgul include: Produse alimentare și cosmetice BIO; Servicii și evenimente de medicină alternativă; Echipamente și accesorii pentru sport și agrement; Conferințe tematice&Ateliere de gătit și terapie prin artă.
9. Târgul Print&Sign
Se desfășoară între 9 octombrie – 12 octombrie, fiind un târg de tipar și semnalistică. Se desfășoară la Romexpo București, are o tematică variată și acoperă cele mai importante segmente din industria printului. Cea de-a 15-a ediție urmează trendul global și pune accent pe imprimarea digitală pe textile. printre altele, la acest târg poți afla tendinţele imprimării digitale pe textile în 2020 de la Mark Jarvis, Managing Director WTiN, Massimiliano Celeri, Business Development Manager Efi Reggiani şi alţi reprezentanţi ai industriei – locali şi internaţionali.
10. Târgul Bucureștilor
Cele mai citite articole
Se desfășoară în perioada 10-14 octombrie 2019, în Parcul Herăstrău din București. Este un eveniment anual, organizat de Primăria Municipiului București. Sărbătoarea recoltei, a meșteșugurilor, a artei și a tradițiilor autentice românești susținre producătorii autohtoni, oferindu-le spațiul și condițiile necesare pentru prezentarea recoltei anuale, dar și a obictelor artizanale la care au lucrat în decursul anului. Târgul e inaugurat pe 10 octombrie, dată care marchează începând cu anul 2017 Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Agenda sărbătorii de toamnă include târg și expoziții de meșteșuguri și produse tradiționale, producători autentici din toate zonele țării, zonă gastronomică, dar și spectacole de muzică și dans din folclor.
11. Târgul INDAGRA
Se desfășoară între 30 octombrie-3 noiembrie la Romexpo București. E un târg internațional de produse și echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei.
12. Târgul INDAGRA FOOD&CARNEEXPO
Se desfășoară între 30 octombrie – 3 noiembrie 2019. Târgul internațional pentru industria alimentara devine și în 2019, la Romexpo, spațiul de expunere a sute de produse, tehnologii inovative și de desfășurare a unor sesiuni informative cu privire la performanțele și progresul din domeniul alimentației.
13. Târgul Expo Drink
Este între 30 octombrie – 3 noiembrie la Romexpo București. E un târg de vinuri, bere, băuturi alcoolice și non-alcoolice. Având ca scop principal susținerea industriei băuturilor alcoolice și non-alcoolice, Expo Drink este locul de întâlnire al specialiștilor din industria de băuturi alcoolice și non-alcoolice, oferindu-le acestora posibilitatea de a interacționa, timp de cinci zile, într-un mediu profesionist. În cadrul târgului expun companii producătoare, importatoare și distribuitoare de vinuri, băuturi alcoolice și răcoritoare, precum și de echipamente și tehnologii pentru prelucrare, ambalaje pentru băuturi și produse chimice destinate viticulturii.
14. Târgul TTR II
Se desfășoară între 14 noiembrie – 17 noiembrie la Romexpo București. Târgul de turism al României, ediția de toamnă 2019 se desfășoară în Pavilionul B1. Târgul de Turism al României e într-o continuă dezvoltare, fiind unul dintre cele mai importante târguri din domeniu.
15. Târgul Internațional GAUDEAMUS Carte de Învățătură
Se desfășoară între 14 noiembrie – 18 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Romexpo București. Târgul Internațional GAUDEAMUS e cel mai longeviv și mai important eveniment de acest gen din România, inclus începând cu anul 2001 în Calendarul Târgurilor Internaţionale publicat de către organizatorii Târgului de carte de la Frankfurt, liderul mondial al domeniului;
16. Târgul GoodWine
Este în perioada 22 noiembrie – 24 noiembrie 2019 la Romexpo. Târg internațional de vinuri din București. Anul acesta se aniversează 10 ani de GoodWine. De-a lungul acestor ani s-au așezat bazele unui târg-reper pentru industria viti-vinicolă, dar si pentru publicul iubitor de vin. Acesta e târgul la care toti producătorii și importatorii de pe piața românească și-au expus produsele cel puțin o dată.
17. Târgul cadourilor de Craciun
Este între 6 decembrie – 8 decembrie 2019. Târg de cadouri, decorațiuni și suveniruri. Anul acesta, Târgul Cadourilor de Crăciun are de obicei loc în cadrul Centrului Expozițional Romexpo – Pavilionul C1.
18. Târgul Bucharest Christmas Market
Este în perioada 1 decembrie 2019 – 27 decembrie 2019. Târgul oficial de Crăciun al Primăriei București, din Piața Constituției. La căsuțele din Piața Constituției, bucureștenii se delectează cu produse tradiționale, însă au avea parte și de spectacole de muzică și dans, plus alte surprize – ce includ Casa lui Moș Crăciun, dar și produse și obiecte românești. Activitățile din cadrul Târgului de Crăciun București sunt gratuite. Program: zilnic, între orele 10:00-22:00.