Atunci cand construiesti o casa, in afara de importanta calitatii si rezistentei unui acoperis, trebuie sa iei in calcul si latura estetica. Din acest motiv, alegerea culorii pentru acoperis poate parea complicata, mai ales cand nu tii cont de culoarea peretilor exteriori, de arhitectura casei sau de tipul ferestrelor si al usilor.
Intai de toate, acoperisul ideal trebuie sa aiba un aspect care sa rezoneze cu restul constructiei si sa fie elegant, in stransa legatura cu comunitatea din care face parte constructia. Afla care sunt criteriile principale de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi culoarea unui acoperis, din articolul nostru!
1. Modelul usilor si al ferestrelor
In constructia acoperisului, vei avea nevoie de carton acoperis, folosit ca protectie impotriva umezelii sau ca strat secundar in constructia acoperisurilor in panta. Totodata, cand vrei sa alegi culoarea acoperisului, trebuie sa tii cont de modelul pe care il au ferestrele si usile. Astfel, este indicat ca acestea sa faca parte din aceleasi combinatii de culori precum acoperisul, pentru a crea o simetrie si pentru a evita un aspect incarcat al cladirii, neplacut din punct de vedere vizual.
2. Stilul arhitectural al locuintei
In alegerea culorii acoperisului, trebuie sa te ghidezi in functie de stilul arhitectural al casei. De aceea, poti opta pentru o nuanta mai inchisa sau pentru culori mai vii – daca pentru o casa mai mica, ai la dispozitie numeroase nuante pentru acoperis, o casa mai mare, de tip vila, va fi mai restrictiva in ceea ce priveste culorile ideale pentru acoperis. Culoarea acoperisului va dura ani de zile, de aceea trebuie sa o alegi cu grija, pentru a se potrivi cu elementele de design exterior ale locuintei. Alege o culoare care completeaza nuantele existente ale casei, pentru a obtine un aspect echilibrat si placut din punct de vedere vizual.
3. Gradul de eficienta energetica
In afara de aspectul vizual, culoarea acoperisului influenteaza eficienta casei din punct de vedere energetic, ceea ce te ajuta sa economisesti bani lunar. In acest sens, nuantele deschise ale acoperisului vor reflecta caldura soarelui si sunt recomandate pentru zonele cu un climat mai cald, deoarece protejeaza locuinta. In consecinta, nu va fi nevoie sa folosesti aparatul de aer conditionat la fel de des.
4. Nuanta peretilor exteriori
Culoarea peretilor exteriori ai locuintei este extrem de importanta in alegerea nuantei acoperisului. Daca peretii casei sunt vopsiti in culori inchise, este indicat sa alegi un acoperis in tonuri neutre, pentru a evita un design incarcat. Daca ai o casa de vacanta, poti opta pentru nuante contrastante ale acoperisului, in raport cu peretii exteriori. Din fericire, optiunile de culoare disponibile pentru acoperis sunt aproape nelimitate, astfel incat alegerea lor depinde doar de tine. Daca alegi culori deschise pentru acoperis, casa poate sa para mai inalta, fiind ideale si pentru casele cu acoperis mai jos. Pentru casele inalte, cu mai multe etaje, poti alege o culoare mai inchisa a acoperisului, deoarece le va face sa para mai impozante.
5. Regulile estetice ale zonei
Chiar daca aspectul general al casei reflecta gusturile personale ale unui om, atunci cand alegi culoarea acoperisului, este bine sa iei in considerare si regulile estetice ale zonei in care locuiesti. Astfel, tine cont si de stilul si de culorile folosite de vecinii tai pentru acoperisul casei, astfel incat sa nu faci nota discordanta cu celelalte case care te inconjoara.
Acoperisul va pune intotdeauna in evidenta frumusetea unei locuinte. Deoarece tigla pentru acoperis vine intr-o gama variata de forme, culori si materiale, aceasta se va potrivi cu orice tip de constructie, in functie de arhitectura casei.