Pentru a trăi mai mult e nevoie de o igienă a vieții ireproșabilă: să mănânci echilibrat, să nu fumezi, să nu bei prea mult alcool. Și mai ce? O organizație americană a adunat „secrete” de la 100 de persoane care au depășit vârsta de 100 de ani. Iar unele dintre sfaturile lor sunt departe de a fi chiar atât de..„ortodoxe”, notează digi24.ro
Cum să faci să trăiești 100 de ani? Pentru a răspunde, cel mai bine e să-i întrebi chiar pe cei care au atins vârsta asta. Organizația americană A Place for Mom, care consiliază în privința îngrijirii persoanelor vârstnice, a stat de vorbă cu 100 de centenari din întreaga lume pentru a afla care sunt secretele longevității lor. Răspunsurile unora au luat prin surprindere.
Ce au făcut persoanele centenare ca să trăiască mult? Top 10 sfaturi
Să mănânci sănătos, să faci sport, să nu fumezi, să bei alcool cu măsură…Sunt numeroase sfaturi care se dau de obicei pentru a te păstra sănătos și, deci, pentru a trăi mai mult. Unele persoane centenare urmează la literă ceea ce spun medicii. Dar altele, nici gând! Au, dimpotrivă, o listă de sfaturi contrare. Iată Top 10 cele mai frecvente răspunsuri, reieșite din sondajul A Place for Mom făcut în rândul persoanelor centenare:
1. Ignoră sfaturile tradiționale în materie de dietă – 29%
2. Mănâncă sănătos – 25%
3. Rămâi activ – 22%
4. Păstrează o atitudine pozitivă – 18%
5. Bea alcool din când în când – 16%
6. Abține-te să bei/fumezi – 12%
7. Păstrează relații de prietenie – 10%
8. Dormi noaptea – 9%
9. Fii amabil cu ceilalți – 9%
10. Ai credință – 9%.
Să mănânci sănătos? Cu siguranță, nu!
Organizația precizează că această analiză, care reunește opiniile a diferite persoane, nu trebuie luată cu titlul de recomandări medicale, mai ales ținând seama că răspunsul „ignoră sfaturile în materie de alimentație” este pe primul loc.
Și totuși, acesta este cazul lui Elizabeth Sullivan. În 2015, această texană, care între timp a decedat la vârsta de 106 ani, povestea la ABC News o anecdotă ce ilustrează filosofia de viață a anumitor centenari: „M-am dus la doctor și m-a întrebat: Sunteți atentă la ce mâncați? Și am răspuns: Sigur că nu, beau trei Dr Pepper pe zi… Și atunci, mi-a zis: Doamnă, e mult prea dulce, veți muri dacă veți continua așa. Dar a murit el, zece ani mai târziu și a trebuit să-mi găsesc un nou medic. Încă beau trei Dr. Pepper pe zi și toată lumea zice că îmi face rău, dar puțini trăiesc până la 104 ani. Presupun, deci, că zahărul din Dr Pepper m-a conservat așa de bine în tot timpul ăsta”.
Șuncă, cârnați și picioare de porc
Ca Elizabeth Sullivan, multe persoane care au atins 100 de ani nu s-au abținut de la mâncare. Pe insula grecească Ikaria, speranța de viață este mare. Evanghelia Karnava se jură că la 115 ani bea Coca Cola.
Americanca Jeralean Talley, decedată la 116 ani, mânca picioare de porc, iar o altă americană, Pearl Cantrell, care a murit la 105 ani, mânca bacon la fiecare masă.
În Marea Britanie, John Mansfield, care a murit la 108 ani, își pregătea în fiecare zi un „English breakfast” tipic, cu ouă ochiuri și cârnați, în timp ce, la 100 de ani, Dorris Olive Netting bea zilnic o halbă cu bere Guinness.
În Franța, Jeanne Calment, decedată în 1997 la 122 de ani, nu renunța la ulei de măsline, ciocolată, vin și țigări.
Să bei și să fumezi după plac – funcționează cu adevărat?
„Fumatul ucide” scrie azi pe pachetele de țigări. Dar nepaleza Batulia Lamichhane, la 116 de ani, era convinsă că cele 30 de țigări pe care le fuma săptămânal i-au permis să ajungă la această vârstă. Și a început să fumeze la 17 ani!
În Texas, Richard Overton, la 112 de ani, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, fuma 12 țigări pe zi, bea patru pahare de whisky dimineața și mânca înghețată cu nuci pecan în fiecare seară. „A pune un pic de tărie în cafeaua de dimineață funcționează ca un medicament”, obișnuia să spună el.
Mai bine să fii singur…
Unele persoane care au atins 100 de ani își explică longevitatea prin relațiile pe care le-au avut. Mexicanca Leandra Becerra Lumbreras, care afirma, înainte de a muri, că are 127 de ani, era convinsă că mariajul nu face bine. Așa că n-a spus „da” niciodată.
Italiana Emma Morano, decedată la 117 ani, susținea și ea că ceea ce a făcut-o să trăiască așa de mult este că și-a dat soțul afară și apoi nu s-a mai căsătorit niciodată.
În schimb, dr. Ephraim Engleman din California, care a trăit până la 104 ani, a rămas un romantic până la sfârșitul vieții: a te îndrăgosti, a te căsători și a face dragoste a fost elixirul tinereții sale.
Citeste mai mult pe aici