Știai că energia solară furnizată Pământului pe parcursul a 60 de minute ar putea satisface nevoile globale de energie pentru un an? Fără îndoială, soarele este o sursă puternică de energie și, chiar dacă încă nu suntem capabili să colectăm toată această energie, putem valorifica o parte a acesteia prin instalarea de panouri solare.
Energia solară a fost un subiect îndelung dezbătut. Ca orice tehnologie nouă, ea a fost considerată scumpă și inaccesibilă pentru o perioadă de timp, dar s-a dovedit a fi extrem de benefică – nu numai pentru mediu ci și pentru economie.
Datorită prețurilor din ce în ce mai competitive de pe piață, energia solară a devenit principala sursă de energie pentru tot mai multe familii, cartiere și afaceri. Tehnologia a fost îmbunătățită drastic în ultimii ani și a fost completată de sistemele de stocare, transformând energia solară într-o sursă semnificativ mai eficientă de energie curată.
Cu toate acestea, există întotdeauna avantaje și dezavantaje, indiferent de sursa de energie pe care o alegi.
Iată care sunt principalele plusuri și minusuri ale energiei solare.
Principalele avantaje ale utilizării energiei solare:
1. Energia solară este o sursa de energie regenerabilă
Poate cel mai mare avantaj este că energia solară este o sursă de energie cu adevărat regenerabilă. Poate fi valorificat în toate zonele lumii, este disponibilă în fiecare zi și nu este o resursă epuizabilă, spre deosebire de alte surse de energie.
Energia solară va fi accesibilă atâta timp cât soarele va străluci, iar potrivit oamenilor de știință, lumina solară va fi disponibilă pentru planeta noastră cel puțin încă 5 miliarde de ani de acum încolo, când se preconizează că soarele va dispărea.
2. Reduce facturile de electricitate
Prin montarea de sisteme specifice vei produce propria ta energie și vei acoperi astfel nevoile gospodăriei tale aproape complet, iar facturile tale de energie provenită din rețea vor scădea. Cât de mult economisești la factură depinde de dimensiunea sistemului pe care îl ai montat și de consumul tău de energie electrică sau de căldură.
Mai mult, nu numai că poți economisi la factura de energie electrică, dar există și posibilitatea de a exporta surplusul de energie înapoi în rețea (dacă panourile solare sunt conectate la o rețea) și poți încasa plăți pentru acest lucru.
3. Aplicații diverse
Energia solară poate fi utilizată în diverse scopuri. Poți genera electricitate sau căldură. Ea poate fi utilizată pentru producerea de energie electrică în zonele fără acces la rețeaua de energie, pentru distilarea apei și pentru alimentarea sateliților în spațiu. Energia solară poate fi integrată și în materialele utilizate pentru construcția clădirilor, precum ferestrele transparente cu energie solară.
4. Costuri de întreținere scăzute
Cei mai mulți producători de panouri solare fiabile oferă 20-25 de ani de garanție. Pentru că nu există piese mobile, nu există uzură. Convertorul este, de obicei, singura componentă care trebuie schimbată după 5-10 ani, deoarece lucrează continuu pentru a transforma energia solară în energie electrică și termică. În afară de acesta, cablurile au nevoie și ele de întreținere pentru a te asigura că sistemul tău de energie solară funcționează la eficiență maximă.
Deci, după acoperirea costului inițial al sistemului solar, te poți aștepta la foarte puține cheltuieli pentru lucrările de întreținere și reparații.
5. Dezvoltarea tehnologiei
Cele mai citite articole
Tehnologia din industria energiei solare avansează constant și îmbunătățirile vor fi din ce în ce mai multe, mai complexe și mai utile în viitor. Inovațiile din fizica cuantică și nanotehnologie pot potența eficiența panourilor solare și pot dubla sau chiar tripla volumul și utilizarea energiei solare în detrimentul altor tipuri de energie.
Principalele dezavantaje ale utilizării energiei solare
1. Cost
Costul inițial al achiziției unui sistem solar este destul de mare. Aceasta include plata pentru panouri fotovoltaice, invertor, baterii, cablare și pentru instalare. Cu toate acestea, tehnologiile solare sunt în continuă dezvoltare, așa că este sigur să presupunem că prețurile vor scădea în viitor.
2. Dependența de vreme
Deși energia solară poate fi colectată și în zilele înnorate și ploioase, eficiența sistemului solar scade. Panourile solare depind de lumină pentru a capta eficient energia. Prin urmare, câteva zile ploioase pot avea un efect notabil asupra sistemului energetic.
De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că energia solară nu poate fi colectată în timpul nopții. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de soluții de încălzire a apei și pe timpul nopții sau în timpul iernii, panourile termodinamice sunt o alternativă foarte bună.
3. Depozitarea energiei solare este costisitoare
Energia solară trebuie folosită imediat sau poate fi stocată în baterii. Aceste baterii, utilizate în sistemele din afara rețelei, pot fi încărcate în timpul zilei, astfel încât energia să fie utilizată noaptea. Aceasta este o soluție bună pentru utilizarea energiei solare toată ziua, dar este, de asemenea, costisitoare.
4. Utilizează mult spațiu
Cu cât ai nevoie de mai multă energie cu atât ai nevoie de mai multe panouri și mai multă expunere la soare. Panourile solare necesită spațiu și unele acoperișuri nu sunt suficient de mari pentru a susține numărul de panouri necesar.
O alternativă este să instalezi o parte din panouri în curtea casei, dar trebuie să aibă acces la lumina soarelui. Dacă nu ai spațiu pentru toate panourile dorite, poți opta pentru instalarea a unui număr mai mic de panouri care să acopere energia necesară pentru unele dintre nevoile tale.
5. Asociat cu poluarea
Deși poluarea legată de sistemele de energie solară este mult mai mică comparativ cu alte surse de energie, energia solară poate fi asociată cu poluarea. Transportul și instalarea sistemelor solare au fost asociate cu emisiile de gaze cu efect de seră.
Există, de asemenea, unele materiale toxice utilizate în timpul procesului de fabricație a sistemelor solare, care pot afecta indirect mediul. Cu toate acestea, energia solară poluează mult mai puțin decât alte surse alternative de energie.
Surse:
- https://www.greenmatch.co.uk/blog/2014/08
- https://www.greenmatch.co.uk/solar-energy
- https://inhabitat.com/new-photovoltaic-solar-technology-boosts-efficiency-to-50/
- https://www.greenmatch.co.uk/blog/2015/04/solar-panels-vs-solar-thermal
- https://www.greenmatch.co.uk/blog/2014/08/5-advantages-and-5-disadvantages-of-solar-energy