Mâna umană este o unealtă uimitoare, ce poate executa un spectru larg de acțiiuni, de la lucrări de mare precizie, până la lovituri puternice. Neprotejată, însă, mâna este expusă la multe pericole. Multe din accidentele de muncă presupun vătămări grave ale mâinilor, acestea incluzând arsuri, tăieturi și cauterizări. Astfel de accidente nu numai că pun în pericol sănătatea, ci atrag după ele o serie de cheltuieli costisitoare.
În acest caz, mănușile de protecție potrivite pot oferi protecția efectivă a mâinilor, indiferent dacă vătămările sunt de natură mecanică, chimică sau termică. Descoperă în rândurile următoare care sunt cele mai bune mănuși de lucru, care-ți pot asigura protecția în domeniul în care activezi.
Tipuri de mănuși de protecție
Pe cât de numeroase sunt pericolele iminente la care mâinile tale sunt expuse, pe atât de diferite sunt și tipurile de mănuși de lucru. Iată principalele tipuri de mănuși de lucru pentru protecție!
Tipuri de mănuși în funcție de material
- Mănuși din piele
- Mănuși din bumbac
- Mănuși din material plastic, precum polimeri sau poliacril
Tipuri de mănuși în funcție de domeniul de utilizare
- Mănuși de protecție pentru sudori
- Mănuși de protecție pentru arii uscate
- Mănuși de protecție pentru suprafețe umede și uleioase
- Mănuși de protecție împotriva tăierii
- Mănuși de protecție pentru electricieni
- Mănuși de protecție împotriva temperaturilor înalte
- Mănuși de protecție împotriva înghețului
- Mănuși de protecție împotriva substanțelor chimice
- Mănuși de protecție pentru medici
Tipuri de mănuși în funcție de durata utilizării
- Mănuși de unică folosință
- Mănuși multifuncționale
Criterii de alegere a mănușilor de protecție
Există numeroase criterii care trebuie luate în considerare pentru a alege cele mai bune mănuși de lucru pentru protecție. Domeniul de utilizare, dar și materialele din care sunt confecționate mănușile sunt aspecte extrem de importante în acest caz. Lucrezi într-un mediu uscat sau mai degrabă într-un spațiu uleios și expus la umiditate? Mănușile oferă suficient de multă sensibilitate tactilă sau sunt folosite pentru lucrări dificile? Pentru ce durata vrei să utilizezi mănușile?
Pentru a răspunde acestei vaste exigențe, mănușile sunt realizate din diverse materiale. Mai mult decât atât, confortul la purtare joacă și el un rol important în alegerea celor mai bune mănuși de protecție.
Categorii de mănuși de protecție
Fiecare tip de mănuși de lucru corespunde unei anumite categorii specificate de Directiva cu privire la echipamentul de protecție personală (EPP):
- Categoria I – mănușile cu o execuție simplă, pentru protecția riscurilor minime, așa cum sunt mănușile de bucătărie.
- Categoria II – mănușile de lucru cu execuție medie, concepute pentru anumite domenii de activitate în vederea protecției împotriva vătămării mâinilor prin tăiere.
- Categoria III – mănușile ce protejează împotriva vătămărilor mortale sau ireversibile, provocate de exemplu de substanțele chimice. Aceasta categorie de mănuși este testată și certificată de un organism acreditat.
Materiale pentru mănuși de protecție
- Bumbacul este un material extrem de bine tolerat de piele, rezistent la temperaturi înalte, durabil, elastic și rezistent la uzură. Mănușile din bumbac fără strat de acoperire sunt utilizate în lucrările ușoare, în mediile uscate sau că mănuși purtate pe sub alte mănuși.
- Poliamida este o fibra sintetică utilizată pentru fabricarea mănușilor de lucru. Materialul este unul elastic, rezistent la frecare, durabil și rezistent la substanțele chimice. În cazul mănușilor multifuncționale, poliamida servește ca material de bază ce poate fi combinat cu diverse materiale de suprafață.
- Latexul este un cauciuc natural sau cauciuc vulcanizat ce stă și el la baza confecționării mănușilor de lucru pentru protecție. Acesta nu este rezistent, însă, la uleiuri.
- Alte materiale pentru confecționare mănușilor de lucru: aramida, fibra de sticlă, nailonul, butilul, poliuretanul, nitrilul sau pielea nappa.
Cele mai citite articole
Pentru a te asigura ca alegi cele mai bune mănuși de protecție, este decisiv să alegi corect combinația dintre materialul de bază și tipul și grosimea materialului de la suprafață, în concordanță cu domeniul în care îți desfășori activitatea.
Domenii speciale de utilizare pentru mănuși de protecție
- Manipularea produselor chimice
Dacă activitatea desfășurată implică substanțelor chimice, sunt recomandate mănuși de protecție speciale împotriva acestor substanțe. Cele mai bune mănuși de lucru în acest domeniu sunt cele realizate din butil sau cloropren.
- Protejarea de temperaturi ridicate
Dacă ești expus la riscuri termice în domeniul în care activezi, există mănuși speciale EN 407 ce protejează împotriva aprinderii, suprafețelor calde de contact, a căldurii radiante și a metalului topit.
- Protejarea de temperaturi scăzute
Conform EN 511, cele mai bune mănuși de protecție împotriva temperaturilor scăzute sunt cele ce includ rezistența la frig de convecție, frig de contact și care asigura impermeabilitatea la apă.
- Protejarea pentru lucrările de sudură
Pentru protejarea eficientă a mâinilor într-un astfel de domeniu sunt necesare mănuși speciale pentru sudură. Acestea sunt mai lungi, pentru protejarea încheieturii și antebrațului, asigurând și protecția suplimentară împotriva temperaturilor ridicate și a căldurii radiante.
Luând în considere toate aspectele mai sus menționate, cele mai bune mănuși de lucru pentru protecție sunt cele dedicate fiecărui domeniu de activitate în parte. Cele mai bune mănuși de protecție pentru un sudor nu vor fi cele mai bune mănuși de protecție pentru un chimist. Ține cont de informațiile prezentate și alege mănușile de protecție potrivite pentru activitățile pe care le întreții!