Calcularea salariilor este o sarcină care consumă mult timp, mai ales în cazul companiilor mari, cu mulți angajați. Automatizarea acestei activități prin intermediul unui software de salarizare vine cu multe beneficii atât pentru departamentul de resurse umane, cât și pentru întregul business. Descoperă caracteristicile acestor programe și află cum te pot ajuta.
Caracteristicile unui soft de salarizare
Calculul salarial este o sarcină complexă, deseori predispusă la erori umane. Se iau în considerare baza de calcul, bonusurile angajaților, concediile efectuate în luna respectivă, numărul de ore lucrate, orele suplimentare, sporurile, dar și reținerile salariale.
În același timp, departamentul de HR are multe alte sarcini în afară de calcularea salariilor pentru toți angajații companiei. De aceea, procesul poate fi greoi, pierzându-se mult timp. Mai mult, erorile pot duce la plângeri, amenzi sau chiar procese.
Software-ul de salarizare automatizează și simplifică procesele de salarizare, garantând o acuratețe de 100%. Folosind un astfel de program, gestionezi mai ușor pontajul, reținerile salariale, emiterea fluturașilor de salarii, rapoartele și alte activități.
Iată cum funcționează mai exact:
- permite configurarea formulelor de calcul, tipurilor de salarii, sporurilor, primelor, reținerilor, concediilor medicale și de odihnă;
- permite calcului salariului brut și taxele suportate de către companie;
- permite definirea salariului în lei sau valută;
- pune la dispoziție toate rapoartele importante: concedii, declararea impozitului, avans, lichidate etc;
- generează automat Declarația 112;
- trimite Declarația 112 către programul de validare al ANAF
Soft-urile de salarizare sunt sigure, respectând politicile de confidențialitate legate de salarii.
Beneficiile unui soft de salarizare
Avantajul principal al unui program de salarizare este rapiditatea. Automatizarea te ajută să nu mai pierzi timp prețios efectuând manual acțiuni repetitive. Astfel, productivitatea și eficiența cresc imediat.
Un alt beneficiu demn de menționat este legat de schimbările în legislația muncii. Aceste soft-uri sunt actualizate imediat ce apar modificări la nivel de legislație. De aceea, noile sume și calcule apar imediat în aplicație, iar departamentele responsabile nu trebuie să refacă manual toate calculele.
Generarea rapoartelor prestabilite sau personalizate pe baza datelor din sistem este de asemenea utilă. Se evită și aici erorile umane efectuate din neatenție, iar procesul devine mai rapid.
Apoi, merită să menționăm posibilitatea de configurare a soft-ului, astfel încât să se potrivească nevoilor companiei. Fiecare afacere este diferită și are nevoi specifice, iar o aplicație flexibilă permite personalizarea în funcție de acestea.
Bineînțeles, aceste programe sunt și prietenoase cu utilizatorul. Cu alte cuvinte, pot fi utilizate și de către angajații noi, care nu au o experiență vastă în domeniul HR.
Un program de salarizare este un instrument util și pentru companiile care au mai multe tipuri de contracte. Dacă lucrezi și cu contract individual de muncă, și cu contract de colaborator, și cu contract de drepturi, și cu PFA, știi cât de dificilă poate fi gestionarea corectă a tuturor angajaților.
Nu în ultimul rând, datele stocate în aplicație permit antreprenorilor să calculeze mai bine bugetele pentru anii viitori. Astfel, poți lua mai ușor decizii corecte de business.
Implementarea unui software de salarizare va ușura munca departamentului de HR, personalul având mai mult timp pentru alte activități. Automatizarea acestei sarcini rezolvă orice probleme legate de calcului salariilor, un avantaj important în special pentru companiile cu mulți angajați.