Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/avere-boga-ie-bunastare-afaceri-1263324/
Blockchain este un registru de date organizate distribuit în block-uri de informație sincronizate și înlănțuite între membrii rețelei, pe baza căruia sunt create și funcționează cryptomonedele, precum este și Bitcoin.
Platforma de tranzacționare Bitcoin România ți-a pregătit un articol scurt scris pe înțelesul tuturor despre un alt subiect interesant: blockchain.
Ce este Blockchain?
Un blockchain reprezintă o lista de date sau înregistrări, numite block-uri, care sunt securizate și legate între ele prin intermediul criptografiei. Aceste block-uri sunt stocate în alte block-uri interconectate într-un lanț masiv distribuit pe mii de servere din lumea întreagă. Autoritatea rețelei descentralizate este împărțită între toți membrii, astfel că nicio instituție nu poate avea control asupra ei.
Cele mai citite articole
Lanțurile de block-uri sau blockchain este cel mai des întâlnit tip de registru distribuit și le oferă ocazia utilizatorilor să înregistreze tranzacțiile într-un registru comun denumit grup. Astfel, nicio tranzacție nu poate fi modificată dacă a fost deja publicată pe rețeaua unui blockchain funcțional.
Activele digitale sunt construite pe tehnologia blockchain, Bitcoin fiind și prima monedă digitală care funcționează pe baza acestei tehnologii. Totodată ea a fost și prima care a permis utilizatorilor să partajeze date în mod public, iar participanții să poată verifica în mod independent dacă tranzacția a fost validată.
De asemenea, pentru a folosi semnătura digitală și pentru a realiza tranzacții sigure în sistem, utilizatorii folosesc o cheie publică și o cheie privată.
Cum funcționează Blockchain?
Principalul obiectiv al unui blockchain este acela de a oferi oamenilor posibilitatea de a comunica date într-un mod sigur și transparent. Principalele funcțiile concepute sunt: hash, block-urile, minerii, portofele digitale, semnăturile digitale și protocoalele. Despre toate aceste vom vorbi în cele ce urmează.
- Funcțiile hash – Un hash reprezintă un șir de numere și litere. O funcție hash este o funcție matematică care convertește un număr variabil de caractere într-un șir cu un număr fix de caractere.
- Block-urile – un block conține un marcaj temporal – o referință la block-ul anterior – tranzacțiile și problema de calcul care trebuia rezolvată înainte că block-ul să între pe blockchain. Rețeaua distribuită de noduri care trebuie să ajungă la un consens, face frauda aproape imposibilă în cadrul blockchain-ului.
- Minerii – mineritul reprezintă un proces prin care minerii adaugă blockuri noi în lanțul blockchain. Fiecare block este compus dintr-un hash si un nonce unic. Minerii folosesc software specializat pentru a rezolva problemele matematice – extrem de dificile – pentru a genera un hash acceptat de sistem împreună cu un nonce. Deoarece un nonce are doar 32 de biți și hash-ul are 256 de biți, există aproximativ patru miliarde de combinații între ele care se minează înainte de a o găși pe cea potrivită.
- Portofelul digital – este necesar dacă deții bani digitali, astfel că portofelul digital este un cont pe o platformă online sau pe un exchange pentru stocarea monedelor. O altă modalitate prin care poți tranzacționa criptomonede este prin intermediul unui ATM Bitcoin.
- Protocoalele – întreagă tehnologie Blockchain este construită din diferite specificații individuale, fiind programată pe baza unui set larg de reguli. Ei bine, toate aceste specificații poartă denumirea de protocoale.
Tehnologia blockchain a trecut de-a lungul timpului în mod constant prin diferite procese, precum platformele noi care au început să apară tot mai des și schimbarea constantă a domeniului. În afară de criptomonede, tehnologia blockchain mai este utilizată că un registru permanent, public și transparent pentru colectarea datelor și efectuarea plăților.