Multi oameni aleg sa ignore tot ce inseamna sanatate psihica, intrucat se considera invincibili si au impresia ca ei nu pot ajunge in situatia in care sa sufere de anxietate, de exemplu. Aceasta este, insa, o gandire gresita, pentru ca toata lumea trebuie sa stie nu doar ce este anxietatea, ci si care simptomele ei, care sunt cauzele care pot duce la aparitia bolii, dar si cum se poate combate pentru a avea in continuare o viata sanatoasa si fericita.
In randurile de mai jos, adolescentii si adultii pot descoperi cateva elemente importante despre o afectiune care incepe sa-si puna amprenta asupra oamenilor care traiesc in secolul vitezei, un secol in care partea materiala pare sa o invinga, de cele mai multe ori, pe cea personala.
Definitia anxietatii
Pentru inceput, este important ca oamenii sa stie ca anxietatea este o boala psihica, ce se manifesta in foarte multe moduri. Medicii de specialitate au identificat nu mai putin de 7 feluri de anxietate, printre care se numara fobia specifica, fobia sociala, atacurile de panica, stresul post-traumatic, tulburarile obsesiv-compulsive, precum si agorafobia si tulburarile de anxietate generalizata.
Stres constant
Cele mai citite articole
Una dintre cauzele anxietatii este, fara indoiala, stresul constant. Oamenii isi fac griji in legatura cu veniturile lunare, cu modul in care ar trebui sa le imparta, cu sarcinile de la locul de munca, cu relatiile de familie, cu relatiile cu partenerii de viata, dar si cu multe alte lucruri.
Atunci cand adultii se lasa coplesiti de tot ceea ce ii inconjoara si uita ca trebuie sa se mai opreasca din cand in cand pentru a-si acorda timp si pentru propria persoana incepe declinul sanatatii psihice, precum si cel al sanatatii fizice. In acelasi timp, acesta este primul aspect care poate provoca aparitia starilor anxioase: atacuri de panica, temeri, lipsa increderii in propriile forte.
Alimentatie haotica
Din dorinta de a intreprinde cat mai multe lucruri in fiecare zi, in majoritatea cazurilor, adolescentii si adultii ignora faptul ca alimentatia joaca un rol important cand vine vorba despre functionarea organismului. Practic, ei ajung sa manance oricand, atunci cand reusesc sa-si gaseasca 5 minute libere, iar corpul nu mai primeste toti nutrientii necesari pentru o buna dezvoltare. Pe termen lung, alimentatia poate deveni si ea una dintre cauzele care conduc la aparitia anxietatii.
Un stil de viata mult prea alert
Nu in ultimul rand, stilul de viata mult prea alert poate conduce la dezvoltarea simptomelor specifice anxietatii. Oamenii care sunt mereu pe fuga, alergand sa faca toate lucrurile pe care si le propun, si care se forteaza prea mult sunt mult mai predispusi la aparitia unor boli psihice decat cei care sunt linistiti si care isi dozeaza timpul, astfel incat sa aiba suficienta vreme si pentru propria persoana.
Cunoscand cat mai multe detalii despre anxietate si tot ce presupune aceasta boala, adolescentii si adultii pot lua din timp masuri cu ajutorul carora sa duca o viata linistita, ferita de grija bolilor psihice. Este recomandat ca in programul zilnic sau saptamanal sa fie intotdeauna incluse activitati care stimuleaza atat imaginatia, cat si corpul.