in

Camera rece: ce este și de ce trebuie să o ai în unitatea ta

Un bun manager știe că fiecare produs necesită o îngrijire specială în timpul depozitării și transportului și că acest lucru este esențial pentru succesul strategiilor lor de afaceri. În acest sens, diferitele modele de camere frigorifice sunt niște echipamente indispensabile  pentru conservarea unor cantități mari de mărfuri perisabile.

Deoarece o asemenea achiziție necesită o investiție semnificativă și funcționarea sa este foarte specifică.  

Ce este o cameră rece?

Camera rece este un echipament anume conceput pentru a optimiza stocarea produselor prin refrigerare (la temperaturi cuprinse între 0 grade Celsius și 10 grade Celsius) sau congelare (temperaturi între  0 grade și minus 25 de grade Celsius). Cu temperatura sa scăzută, o asemenea dotare asigură eficiența și calitatea proceselor de depozitare a produselor în unități HoReCa, abatoare și supermarketuri.

Este un spațiu special de depozitare pentru produse care necesită o conservare corectă o perioadă mai mare, fie pentru a le păstra calitatea (precum în cazul alimentelor și a altor produse perisabile), fie pentru le menține caracteristicile (companii care lucrează în domeniul producției și furnizării de gheață, pentru exemplu).

Cum funcționează acest echipament: camera rece?

Știind cum funcționează o asemenea cameră vei ajunge la concluzia că este un sistem simplu și interesant.

Noțiunea de bază care trebuie luată în considerare este aceea că procesul de răcire din interiorul camerei se bazează pe reducerea forțată a temperaturii produsului prin transfer de căldură. Acest lucru este posibil datorită acțiunii unui fluid frigorific.

Principalele componente ale acestui sistem frigorific sunt:

 • compresorul: are funcția de a aspira aer supraîncălzit din evaporator și de a-l comprima în condensator; acțiunea să ajunge să provoace o creștere a temperaturii gazului;
 • condensatorul: are funcția de a absorbi căldura gazului care se evapora în interiorul evaporatorului și de a-l condensa; structura sa de bază constă din tuburi, bobină și agent frigorific;
 • evaporatorul: are funcția de a acumula gazul lichid care provine din condensator printr-o supapă de expansiune); 
 • supapa de expansiune: este responsabilă de reducerea presiunii gazului care ajunge din condensator, astfel încât acesta să ajungă la fierbere și să se evapore;
 • ventilatoare: acționează pentru a asigura ventilația internă a camerei frigorifice; trag aerul răcit ți îl redistribuie pentru a răci camera.

Cele mai citite articole

Cum funcționează termostatul și condensatorul în acest echipament HoReCa?

Termostatul unei camere frigorifice este utilizat pentru a determina temperatura aerului din interiorul echipamentului. Când temperatura crește dincolo de nivelul dorit, condensatorul este pornit și începe un nou ciclu de răcire.

Din punct de vedere tehnic, ventilatoarele unității aspiră aer în și peste bobinele condensatorului. Pe măsură ce ventilatoarele continuă să sufle aer către condensator, temperatura aerului din cabină scade până scade sub nivelul stabilit de termostat.

Rezumând procesul:  când termostatul identifică o temperatură peste cea ideală, condensatorul este activat astfel încât să reînceapă ciclul de răcire. Ventilatoarele aspiră aer în condensator, iar lichidul de răcire anihilează toată căldura. În același timp, ventilatoarele suflă aer peste condensator și temperatura din camera de stocare este redusă până când atinge nivelul optim pentru termostat.

Printre principalele produse ce pot să fie stocate în camerele reci se numără:

În camerele de refrigerare (0 până la 18 grade Celsius):

 • băuturi (bere, vin, băuturi răcoritoare și sucuri, de exemplu)
 • mezeluri;
 • legume și fructe;
 • lactate etc.

În camerele de congelare (-1 până la -25 grade Celsius)

Printre articolele care pot fi înghețate în asemenea echipamente de răcire negativă găsim:

 • carne congelată;
 • pește și fructe de mare;
 • gheață;
 • înghețată.

Ai nevoie să îți dotezi unitatea cu o cameră rece de congelare sau refrigerare? Specialiștii de la TC Romania Crown Cool te pot ajuta!

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Pescuitul cu magnet ca formă de distracție și relaxare

Consumă-le zilnic! 9 alimente sănătoase