Mâncărime vaginală, scurgeri vaginale și usturime la urinare, toate acestea reprezintă principalele simptome pentru candidoza vaginală. Această afecțiune medicală afectează 3 din 4 femei. Agentul declanșator este candida albicans, organism fungic ce aparține florei non patogene a cavității vaginale.
Candidoza poate apărea și la nivelul gurii. În acest caz poartă denumirea de candidoza bucală. Se întâlnește mai rar decât infecția vaginală și apare adesea la copii și la persoanele în vârstă, din cauza sistemului imunitar slăbit și incomplet dezvoltat. Totodată infecția se poate localiza la nivelul urechilor sau unghiilor, în pliurile cutanate din aceste zone.
Deși candidoza la femei se întâlnește mult mai frecvent, ea se poate întâlni și în rândul bărbaților. La fel ca femeile, bărbații pot suferi de candidoza genitală, doar cu o incidență mai scăzută.
Candidoza cauze
Este o boală cu transmitere sexuală, dar îmbolnăvirea depinde de starea sistemului imunitar al fiecărei persoane.
Printre cauze deosebim:
- Sarcina- schimbările hormonale determină schimbarea pH-ului la nivelul mucoasei vaginale, ce contribuie la îmbolnăvire;
- Tratamentele prelungite cu antibiotice- conduc la proliferarea ciupercii Candida, prin crearea dezechilibrului florei microbiene;
- Tratamente cu corticosteroizi – prescrise în afecțiunile autoimmune, facilitează dezvoltarea candidozei;
- Imunitatea slăbită;
Simptomele candidozei
Candidoza are multiple simptome vizibile, care crează disconfort la nivelul vaginului. Manifestările pot fi:
- Inflamația vulvei (umflarea și înroșire a vulvei);
- Mâncărime la nivel vaginal și vulvar;
- Senzația de arsura la contact sexual;
- Durere vaginală (în timpul contactului sexual sau spontan);
- Usturime la urinare;
- Secreție vaginală apoasă;
- Leucoree (scurgere vaginală fără miros, cu aspect brânzos);
Cele mai citite articole
Intensitatea simptomelor candidozei vaginale variază de la mediu până la agresiv, în dependență de complicațiile existente pentru fiecare caz.
Indiferent de caz, consultația de specialitate este necesară pentru un diagnostic exact, precum si la un tratament pentru candidoză eficient, care să înlăture eficient simptomele pentru candidoza vaginală.
Candidoza vaginală tratament
Vizita la medic reprezintă primul pas în tratamentul corect a candidozei.
Deși există medicamente pentru candidoză fără prescripție medicală, calea sigură de vindecare reprezintă diagnosticarea corectă și urmarea unui tratament prescris de medicul ginecolog. Medicul specialist va recomanda:
- Comprimate antifungice sau capsule vaginale, de exemplu Canesten GYN Uno sau GYN 3
- Cremă pentru candidoza Canesten, Clotrimazol.
Medicamentele utilizate în tratamentul candidozei, au de regulă substanța activă clotrimazol, compusul care tratează infecțiile fungice. Tratamentul trebuie să urmeze ambii parteneri, cu o durată între trei și zece zile. Se recomandă utilizarea prezervativului în timpul actului sexual, pe perioada tratamentului.
Prevenția candidozei
- Evitați spălăturile vaginale, care îndepărtează o parte dintre bacteriile „bune” din vagin, care vă protejează împotriva infecțiilor;
- Evitați lenjeria intimă prea strâmtă și pantalonii prea mulați, care nu lasă pielea să respire;
- Evitați să faceți baie cu apă foarte fierbinte în cadă;
- Evitați produsele parfumate pentru igiena intimă feminină, cum ar fi tampoanele și absorbantele;
- Evitați administrarea antibioticelor dacă nu aveți cu adevărat nevoie;
- Evitați să stați în haine ude, cum ar fi costumul de baie și echipamentul cu care mergi la sala de fitness, pe perioade lungi de timp;
- După ce folosiți toaleta, ștergeți-vă întotdeauna dinspre față către spate;
- În timpul menstruației, schimbați tampoanele și absorbantele cât mai des.