Conform celor de la Organizatia Mondiala a Santatii, infectiile tractului urinar sunt responsabile pentru aproximativ 8,3 milioane de consultatii anuale la nivel global [1].
Mai mult decat atat, este estimat ca 50% dintre persoanele de gen feminin vor prezenta acest tip de infectie la un moment dat in viata.
Prevalenta acestei infectii este atat de mare datorita cauzelor sale si datorita faptului ca acestea pot aparea oriunde la nivelul tractului urinar, putand afecta rinichii, vezica, ureterele sau uretra.
Simptomele acestor infectii difera atat in functie de partea afectata a tractului urinar cat si de genul persoanei afectate.
Daca in cazul infectiilor prezentate la nivelul tractului urinar inferior simptomele includ durere in timpul urinarii, nevoie crescuta de a urina sau prezenta sangelui in urina, in cazul infectiilor care ar putea afecta rinichii, acestea se pot manifesta prin durere in zona spatelui, febra, frison, stare de greata sau varsaturi, aceste infectii fiind de regula mai severe si mai periculoase.
Aditional, pe langa simptomele mentionate mai sus care pot fi prezente la ambele genuri, exista insa si alte simptome specifice cum ar fi durerea rectala la persoanele de gen masculin si durerea pelvina la persoanele de gen feminin.
In continuarea acestui articol vom discuta despre cauzele si tratamentul acestor infectii, pentru ca tu sa fii cat mai bine informata cu privire la sanatatea ta.
Cauzele infectiilor urinare
De obicei infectiile urinare apar in urma patrunderii bacteriilor in tractul urinar prin urtera, ajungand in cele din urma in vezica unde incep sa se multiplice.
Mai mult decat atat, orice cauza care poate impiedica golirea completa a vezicii sau care duce la iritarea tractului urinar, poate duce si la aparitia acestor infectii.
Cele mai citite articole
Pe langa aceste cauze exista si numerosi factori de risc care pot creste sansele de dezvoltare a infectilor urinare cum ar fi:
- Varsta – chiar daca infectiile urinare pot aparea la orice varsta, persoanele varstnice au o probabilitate mai mare de dezvoltare a acestor infectii;
- Prezenta unei obstructii de-a lungul tractului urinar – aceasta fiind datorata de regula unei prostate marite, pietrelor la rinichi sau a unei anumite forme de cancer;
- Utilizarea prelungita a cateterelor urinare – fapt care poate face mai usoara patrunderea bacteriilor in vezica;
- Un istoric medical personal de infectii urinare;
- Diabetul, in special cel necontrolat sau controlat incorect;
- Sarcina;
- Sistem imunitar slabit, etc.
La fel ca si simptomele insa, anumiti factori de risc pot fi specifici fiecarui gen in parte.
Daca in cazul persoanelor de gen masculin, un factor de risc specific este marirea prostatei, in cazul persoanelor de gen feminin riscul aditional este datorat de lungimea si locatia uretrei, aceasta fiind foarte aproape de vagin si de anus, lungimea ei mai scurta insemnand si o patrundere mai rapida a bacteriilor in vezica.
Tratamentul infectiilor urinare
Daca doresti sa afli cum se trateaza infectiile urinare, afla ca acestea raspund bine la antibiotice si alte medicamente, multe dintre ele putand fi ridicate si fara prescriptie medicala.
In functie de starea de sanatate, de tipul bacteriei si de zona infectata a tractului urinar, medicul va putea recomanda antibioticul corespunzator si perioada planului de administrare.
Pe langa acestea insa, se mai pot administra si alte medicamente care pot ameliora durerea sau disconfortul cum ar fi medicamente analgezice, acestea putand fi folosite pana la tratarea cauzei principale a infectiei, in functie de recomandarile medicului.
Forma antibioticului depinde si ea de zona afectata, infectiile tractului urinar inferior fiind de regula tratate cu antibiotice orale in timp ce infectiile tractului urinar superior pot necesita antibiotice administrate intravenos.
Chiar daca nu exista insa remedii naturale pentru tratarea acestor infectii, consumul unei cantitati mai mari de apa poate ajuta la eliminarea mai rapida a bacteriilor din organism, ajutand astfel impreuna cu medicamentele prescrise la tratarea mai rapida a infectiei.
Referinte:
- Urinary Tract Infections. World Health Organization, www.who.int/gpsc/information_centre/cauda-uti_eccmid.pdf.