in

Obligatiile angajatorului privind prestarea activitatii in conditii meteo nefavorabile

Legislatia muncii prevede o serie de obligatii atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, atunci cand conditiile meteo sunt nefavorabile. Cadrul general al masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se regaseste in Ordonanta de Urgenta nr. 99 din 29 iunie 2000. In sezonul cald, temperaturile extreme sunt de la +37 de grade Celsius in sus, in timp ce iarna termometrul trebuie sa coboare sub valoarea de -20 de grade Celsius. Iata care sunt obligatiile angajatorului in astfel de conditii.

Program de lucru

Pe langa toate masurile prevazute in cadrul legislativ al protectiei muncii, in perioada cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa adapteze programul de lucru la noile conditii. In primul rand, intensitatea si ritmul activitatilor fizice trebuie scazute, iar efortul dinamic alternat cu cel static. Perioadele de lucru trebuie alternate cu timpi de repaus. De asemenea, trebuie instituite pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat adecvat. Pe timp de vara, cand temperaturile depasesc 37 de grade Celsius, durata zilei de lucru poate fi redusa. O alternativa la reducerea programului de lucru este esalonarea acestuia in doua perioade: prima pana la ora 11 si a doua dupa ora 17, astfel incat intervalul torid din jurul amiezii sa nu puna in pericol sanatatea angajatilor.

Echipament adecvat

Prin conditii meteo nefavorabile la locul de munca se intelege atat depasirea pragurilor minimale si maximale de mai sus (-20, respectiv +37 de grade Celsius), cat si alte fenomene precum vant sau ploi puternice, grindina, ninsori abundente, viscol, furtuni, toate acestea certificate de alertele meteorologice in vigoare. Pentru fiecare caz in parte, angajatorul are obligatia de a pune la dispozitie, iar angajatul de a purta echipament de protectie adecvat. Pentru lucrul in toate conditiile meteo ce presupun crearea unui mediu umed, echiparea cu imbracaminte impermeabila protejeaza corpul de precipitatii. Tipul materialelor, modelul si gradul de rezistenta variaza in functie de severitatea conditiilor meteo nefavorabile. Zona geografica si domeniul de activitate sunt aspecte de luat in calcul atunci cand alegi echipamentul de protectie potrivit din punct de vedere meteorologic.

Alte masuri minimale

Pe langa masurile amintite mai sus, care raman in vigoare indiferent de sezon, temperaturile extreme mai impun si alte sarcini suplimentare. In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorul are obligatia de a asigura intre 2 si 4 litri de apa minerala de persoana pentru fiecare schimb, prevenind astfel pericolul deshidratarii la locul de munca. De asemenea, angajatul trebuie sa beneficieze de conditii sanitare adecvate pentru dusuri. Pe timp de iarna, cand se constata temperaturi scazute la extrem, fiecare salariat trebuie sa primeasca intre 0.5 si 1 litru de ceai fierbinte pe schimb.

Prevenirea imbolnavirii

Prevenirea imbolnavirii salariatilor din cauza schimbarilor climatice are, din punct de vedere al legislatiei muncii, doua aspecte. In primul rand, examenul medical la angajare si controalele periodice trebuie sa depisteze din timp eventualele contraindicatii ale expunerii la efort in conditii de temperaturi crescute sau scazute. In al doilea rand, atunci cand apar probleme de sanatate din aceste cauze, persoana afectata trebuie transportata la cea mai apropiata unitate sanitara. Dupa stabilizare si refacere, angajatorul va evalua capacitatea salariatului de rezistenta la astfel de conditii. In cazul unor contraindicatii medicale cu privire la munca in conditii de temperaturi extreme va fi dispusa trecerea pe un alt post sau reducerea programului pentru persoanele cu afectiuni.

Conditiile meteo nefavorabile afecteaza desfasurarea activitatii la locul de munca. Din acest motiv sunt prevazute o serie de masuri ce trebuie aplicate pentru protectia salariatilor. In timp ce angajatorul trebuie sa puna la dispozitie anumite conditii de lucru, angajatul are la randul sau responsabilitatea respectarii acestor norme in vigoare.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cauze si tratamente recomandate pentru infectiile urinare

Poti avea viata de vis ca model de videochat. Afla cum!