Fie ca este vorba despre un cabinet notarial in Bucuresti, fie ca este vorba despre un cabinet din alt oras, toti notarii au aceleasi responsabilitati si obligatii. De foarte multe ori apare nevoia de a apela la un notar public. In functie de motivul pentru care se apeleaza la serviciile notarului public, acesta va intocmi o serie de acte si documente necesare clientilor.
Cabinet notarial Bucuresti – obligatiile notarului
Prima si cea mai importanta obligatie pe care o are notarul in momentul in care ii sunt solicitate anumite servicii este de a verifica daca actele pe care le face nu cuprind clauze care contravin legii sau bunelor moravuri. Este, de asemenea, obligat sa ceara partilor lamuriri despre tot ceea ce considera ca nu este corect, astfel incat sa previna posibilele litigii viitoare.
Notarii au studii in domeniul dreptului si sunt obligati sa raspunda la intrebarile adresate in legatura cu natura juridica pe care o au actele de semnat. In momentul in care clientul are nelamuriri, cand crede ca este gata sa fie pacalit sau cand nu stie ce metoda sa abordeze intr-o situatie specifica, trebuie sa solicite in mod explici informatii suplimentare si sa intrebe tot ce considera necesar, pentru ca semnarea actelor sa fie facuta in cunostinta de cauza.
Cele mai citite articole
Legea specifica inca de la inceput faptul ca, atunci cand un act nu este in conformitate cu legea, notarul public trebuie sa refuze sa il intocmeasca. In plus, textul legii spune si ca atunci cand contractul nu are un continut clar sau are un continut indoielnic, insa notarul public nu poate sa refuze instrumentarea sa, trebuie sa atraga atentia partilor asupra tuturor consecintelor juridice si sa mentioneze expres acest lucru in act.
Sunt mai multe acte pe care un notar public are dreptul sa le ofere sau sa le autentifice, de la legalizarea sigiliilor si pana la eliberarea duplicatelor in cazul unor acte notariale existente.
Notarii pot sa ofere si consultatii juridice pe domeniul lor. In plus, ei pot sa participe, in calitate de persoane desemnate de parti, la pregatirea sau la intocmirea anumitor acte juridice sau care au caracter notarial. Toate aceste acte pot sa fie verificate de notar in momentul in care au fost deja intocmite de un avocat.
Pentru a redacta un act, clientul se poate adresa oricarui notar public, indiferent daca este vorba despre un cabinet notarial Bucuresti sau despre unul din alt oras. Nu conteaza orasul de domiciliu al clientului, cu cateva exceptii in acest sens. Procedura succesorala se va face in biroul notarial din localitatea in care a locuit ultima data persoana defuncta.
De asemenea, actele de protest, biletele la ordin sau cecurile trebuie facute la un notar public din zona in care se va face plata. Eliberarea unui duplicat sau reconstituirea unui act notarial are loc la notarul care a emis originalul.
Tinand cont de toate aceste aspecte, fiecare persoana are dreptul de a beneficia, contra cost, de ajutorul unui notar public in diferite situatii cu care se confrunta de-a lungul vietii. Persoanele care au neclaritati sunt sfatuite sa puna intrebari pana cand primesc raspunsul edificator.