Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei și se bazează pe utilizarea unor uleiuri esentiale, amestecuri vegetale obtinute de la plante, semintele acestora sau flori cu proprietăți specifice și efecte benefice pentru cei care le folosesc, îmbunătățind sănătatea și starea de bine. Acestea ne ajută să scăpăm de stresul cotidian și să avem un somn odihnitor. Fiecare ulei esențial are o serie de proprietăți, utilizări și efecte unice. Combinarea uleiurilor esențiale pentru a crea un amestec sinergic creează și mai multe beneficii. În cele ce urmează veți afla care sunt cele mai populare esențe pentru aromaterapie, cum acționează fiecare ulei pentru aromaterapie și care sunt beneficiile acestora.
Uleiul esențial de tămâie
Uleiul de tămâie este creat din rășina unor specii de arbuști din specia Boswellia din India și Arabia de sud, care, prin încălzire, emană un miros plăcut, fiind tot mai apreciat și utilizat datorită proprietăților sale antibacteriene, antiseptice, analgezice, antiinflamatoare și antioxidante. Acesta poate fi utilizat atât intern, cât și extern și aduce o mulțime de beneficii organismului, printre care: reduce reacțiile la stres și emoțiile negative, luptă împotriva depresiei, reduce durerile, crampele, constipația, migrenele, anxietatea și schimbările de dispoziție, îmbunătățește calitatea somnului, ajută digestia, previne răceala, distruge bacteriile, virușii și ajută în prevenirea cancerului. Uleiul esențial de tămâie induce o stare de calm, diminuează anxietatea și induce o respirație mai profundă, fiind potrivit pentru meditație, iar picurat în lampa de aromaterapie sau în cadă, ajută în răceli, laringite și alte afecțiuni din aceeași sferă.
Uleiul esențial de lavandă
Este probabil cel mai popular și versatil ulei esențial, datorită numeroaselor beneficii pe care le are asupra corpului și minții. Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că mirosul de lavandă calmează sistemul nervos și are un efect liniștitor în caz de anxietate, stres, atacuri de panică, depresie sau oboseală cronică. Uleiul de lavandă susține funcțiile cognitive și îmbunătățește memoria, ameliorează simptomele de greață, vărsături și sindromul premenstrual, diminuează crampele menstruale, are un efect calmant, susține funcțiile cognitive și îmbunătățește memoria.
Uleiul esențial de lămâie
Este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale din citrice, datorită versatilității și proprietăților sale antioxidante puternice. Lămâia este cunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a curăța toxinele din organism și este utilizată pe scară largă pentru a stimula drenajul limfatic, pentru întinerirea energiei, pentru purificarea pielii și pentru combaterea bacteriilor și a fungilor. Menționăm doar câteva dintre beneficiile utilizarii uleiului esențial de lămâie: reduce simptomele de anxietate și depresie, ameliorează acneea, hrăneşte pielea uscată şi o hidratează, ajută la detoxifierea organismului, previne îmbătrânirea prematură, ajută la scăderea în greutate.
Uleiul esențial de mentă
Este folosit într-o gama largă de produse cosmetice și alimentare, iar beneficiile lui sunt cu adevărat miraculoase cand vine vorba de sănătate și frumusețe. Aromaterapia cu ulei de mentă poate ajuta la decongestionarea sinusurilor și la ameliorarea gatului iritat, relaxează muschii de la nivelul căilor nazale și ajută la eliminarea impuritatilor si a polenului din tractul respirator în timpul sezonului alergiilor, ameliorează durerile musculare și articulare și este un bun remediu pentru durerile de cap. Este important să menționăm faptul că uleiul esențial de mentă trebuie diluat sau folosit în cantități foarte mici datorită efectului său puternic.
Uleiul esențial de oregano
Este derivat din frunzele și florile de oregano (Origanum vulgare), un condiment care face parte din familia mentei, având o paletă vastă de întrebuințări. Acțiunea antiseptică, antibacteriană, antifungică și antivirală a uleiul esențial de oregano se datorează concentrației mari de carvacrol din compoziție. Uleiul de oregano are o mulțime de beneficii pentru sănătate: ajută la funcționarea optimă a sistemului respirator, previne infecțiile, ameliorează problemele stomacului, calmează durerile menstruale, ajută la pierderea în greutate, ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar și multe altele.
Uleiul esențial de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai se obține prin distilarea la abur a frunzelor și rămurelelor arborelui de ceai Melaleuca alternifolia și este un ulei cu numeroase proprietăți terapeutice, care poate fi folosit de la primele simptome într-o gamă largă de afecțiuni: răceală, gripă, alergii, probleme ale pielii, susținerea sistemului imunitar, dezinfectarea aerului. Difuzat în ambient, uleiul esențial de tea tree întărește sistemul imunitar, sistemul nervos și sistemul respirator. În plus uleiul de arbore de ceai purifică aerul din încăpere și îl împrospătează, iar folosit în cadă, uleiul de tea tree are efecte benefice pentru trup, dar și pentru minte și suflet.
Uleiul esențial de ylang ylang
Este obținut din delicatele flori ale arborelui cu același nume. Acest ulei esențial ajută la eliberarea stresului și tensiunii acumulate peste zi, stimulând în același timp gândirea pozitivă și o stare generală de bine. În aromaterapie, uleiul Ylang Ylang poate fi aplicat direct pe piele, poate fi inhalat din sticluță sau se poate folosi un difuzor special. Această metodă ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a stării emoționale, calmează, relaxează și chiar ajută la tratarea unor probleme de respirație. Folosirea uleiului esențial în încăperi, sau chiar în mașină, împrospătează aerul și ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute. Proprietățile antibacteriene, antivirale și antiseptice ale uleiului esențial ajută la eliminarea microorganismelor și la reducerea mucegaiului din încăperile în care acestea își fac loc.
Uleiul esențial de scorțișoară
Este cel mai des utilizat în problemele sistemului imunitar și pentru a ajuta organismul să combată viruşii. Este un ulei foarte puternic, tonic, stimulent fizic și psihic, antiinfecțios cu spectru larg, este folosit în mod tradițional pentru a combate verucile, herpesul, micoza și parazitoza. Poate fi util și pentru curățare, calitate a aerului și suport pentru starea de spirit. Folosit în aromaterapie, difuzat în ambient, uleiul de scorțișoară combate oboseala fizică, psihică și nervoasă, conferă energie și vitalitate, alungă senzația de somnolență si depresia. Uleiul esențial de scorțișoară este cunoscut și pentru proprietățile sale afrodisiace fiind un stimulator și tonic sexual.
Așadar, aromaterapia este o modalitate excelentă de a ne schimba starea de spirit și de a ne îmbunătăți stilul de viață. Însă este important să menționăm faptul că folosirea uleiurilor esențiale este benefică atât timp cât respecți instrucțiunile de utilizare și sfaturile medicului specialist.
Surse foto: freepik.com.