Construirea unei case implică folosirea mai multor tipuri de materiale, în funcție de etapele lucrării. În cadrul lucrărilor structurale, vei avea nevoie de cantități mai mari de materiale mai ieftine, în vreme ce prețul materialelor de finisare va crește pe măsură ce acestea se vor aplica în straturi de grosimi mai mici. Iată care sunt materialele de care ai nevoie pentru fiecare etapă a construcției.
Beton și fier fasonat pentru structura de rezistență
Structura de rezistență a unei clădiri reprezintă scheletul casei, structura pe care se vor sprijini toate celelalte materiale de acoperire. Așadar, vei avea nevoie de fier beton, de fier fasonat și de beton, deoarece toate aceste materiale au proprietatea de a lucra ca un monolit, astfel încât să asigure rezistența. Armăturile sunt foarte importante, iar pentru a te convinge de acest aspect trebuie doar să te documentezi despre ce înseamnă fier fasonat și cum te poate ajuta acesta să realizezi structuri de construcții cu adevărat rezistente.
Turnarea betonului și armarea reprezintă baza realizării fundațiilor, adică a elementelor de sprijin și realizarea structurii de planșee și ziduri, ca structură de rezistență a locuinței. Vei avea nevoie și de cofraje pentru a putea turna betonul sub o anumită formă, care se pot realiza cu ușurință din placaj de lemn.
Construirea pereților exteriori
Pereții exteriori ai locuinței sunt definitorii pentru confortul casei tale. Aceștia trebuie să-ți asigure siguranță, protecție în cazul apariției unor situații neprevăzute, de genul cutremure sau incendii, confort termic cu cheltuieli reduse, un mediu de viață sănătos și liniștit pentru familia ta. Oferta de materiale pentru realizarea pereților exteriori este variată. Majoritatea optează pentru zidărie din BCA sau cărămidă. Informează-te, alege cu grijă, analizând caracteristicile și beneficiile pe care ți le oferă fiecare tip de material.
Construirea pereților despărțitori
Pereții despărțitori sunt pereți neportanți, așadar nu vei avea nevoie de materiale de armare. Totuși, acești pereți trebuie să fie foarte bine susținuți, pentru ca ei să nu flambeze sau să cedeze. Pentru a realiza pereții despărțitori poți opta pentru mai multe tipuri de materiale: materiale de zidărie din BCA, cărămidă, rigips și profile metalice etc.
Pereții de compartimentare vor avea nevoie de finisare, pe care o poți realiza cu glet și tencuială decorativă sau vopsea lavabilă.
Construirea scărilor interioare
Cele mai citite articole
Dacă vorbim despre o structură cu un anumit regim de înălțime care depășește structura de parter, atunci vei avea nevoie de scări de acces. În cazul în care optezi pentru varianta de scări metalice, acestea pot fi realizate cu ușurință în magazine specializate de confecții metalice. Pentru scările din beton, în schimb, va trebui să ai în vedere cofrarea și turnarea betonului pentru a obține o structură rezistentă și durabilă.
Construirea structurii unui acoperiș din lemn
Acoperișul este structura de închidere a locuinței, iar pentru realizare acestui strat de protecție vei avea nevoie de lemn sau metal, după preferințe. În general, acoperișul caselor este realizat din lemn, cu căpriori, pene, coamă și popi, pentru ca mai apoi astereala să îmbrace întreg ansamblul. Peste astereală se dispune stratul de acoperire final, care poate însemna fie țiglă ceramică, fie țiglă metalică.
Atenție însă, dacă vei dori să construiești o mansardă, acoperișul trebuie să fie proiectat ca atare. Pentru a permite amenajarea unei mansarde, este nevoie de o izolare temeinică a zonei de acoperiș.
Realizarea izolației casei
Izolarea locuinței vizează atât izolarea termică, fonică, dar și hidroizolarea. Astfel, reușești să previi câteva pericole importante, cum ar fi pierderea de căldură (ineficiența termică a clădirii), pătrunderea zgomotelor și pericolul infiltrațiilor de apă.
Izolațiile termice se pot face la interior sau la exterior, iar pentru acestea poți folosi, după caz, vată bazaltică, plăcile minerale termoizolatoare, vată de sticlă, polistiren sau spumă poliuretanică. Pentru hidroizolare poți folosi bitum sau membrane polimerice, în timp ce vata bazaltică funcționează foarte bine pentru fonoizolație.
Tot în categoria materialelor necesare pot fi incluse și cele utilizate pentru finisaje: tencuielile decorative, piatra naturală, gresia și faianța, parchetul, lambriul etc. Acestea completează cu succes o construcție și o transformă într-un spațiu cât mai primitor. Pentru a obține casa visurilor tale, alege materiale de calitate și asigură-te că lucrările se desfășoară corespunzător.