in

De ce e bine să consumi andive, ”aurul alb” al legumelor. Cum să le alegi și să le păstrezi

De Roxana Radulian,

Andivele conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest mix de vitamine și de minerale este benefic celor care suferă de anemie, care sunt în convalescență, femeilor însărcinate, copiilor care sunt în creștere, dar și persoanelor în vârstă.

Atenție! Persoanele care suferă de ulcer sau de gastrită nu trebuie să consume andive deoarece irită mucoasa stomacului.

Cum se aleg andivele

Andivele proaspete și bune pentru consum trebuie să aibă frunzele albe, fără pete sau zgârieturi, vârfurile galbene şi frunzele unite sus. 

Cum se păstrează andivele

Se pot păstra în frigider, aproximativ 3-5 zile, în lada pentru legume. Este indicat să fie ținute într-o pungă de hârtie sau plastic închise la culoare, deoarece andivele devin amărui în contact cu lumina. Tot la contactul cu lumina, andivele se și usucă mai repede.

Cum se prepasă andivele

Înainte de a le consuma sau de a le folosi la prepararea anumitor mâncăruri, e bine să guști andivele ca să știi cât de amare sunt. În acest caz, andivele se țin 15 minute în apă cu sare şi oţet, după care se scot și se clătesc cu jet de apă rece. Astfel, amăreala andivelor este îndepărtată, iar ele se pot folosi cu succes în celebrele salate.

Cine sunt jurnaliștii care au dreptul să-i pună întrebări președintelui Klaus Iohannis

Recomandări

Cine sunt jurnaliștii care au dreptul să-i pună întrebări președintelui Klaus Iohannis

Andivele pot fi gătite și prin fierbere, prăjire sau coacere. Sunt bune în supe și tocănițe sau cu diverse umpluturi, cum ar fi brânză, ciuperci, fructe de mare, maioneză sau sosuri preparate cu smântână.

Dacă se consumă în stare crudă, e bine să fie stropite înainte cu puțină zeamă de lămâie.  

Ce nu știai despre andive

  • Andivele sunt considerate delicatese de către bucătarii faimoși din întreaga lume.
  • Andivele conțin 95% apă și se numără printre cele mai hidratante legume.
  • Datorită conținutului mare de apă, andivele sunt diuretice și favorizează eliminarea toxinelor.
  • O frunză de andivă are o singură calorie și de aceea această legumă este ideală pentru cei care vor să slăbească mâncând.

Citeşte şi:

Cele mai citite articole

Plante cu proprietăţi antibiotice

Plante cu proprietăţi antibiotice

Scapă de răgușeală cu ajutorul remediilor naturiste

Scrisoarea lui Ștucan către Gica Hagi: „Iartă-mă că-ți voi spune ceva ce alții se tem să-ți spună. Și tu știi asta, dar ești prea orgolios să o recunoști”

GSP.RO

Scrisoarea lui Ștucan către Gica Hagi: „Iartă-mă că-ți voi spune ceva ce alții se tem să-ți spună. Și tu știi asta, dar ești prea orgolios să o recunoști”

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură

HOROSCOP

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură

Urmărește cel mai nou VIDEO


Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Dezvăluirile unui psiholog. 10 frici care te paralizează și nu te lasă să te bucuri de viață

Poezii pentru copii – cele mai frumoase poezii scrise de poeți români