in

De la Valencia în bucătăria ta: cum să gătești o paella desăvârșită

Paella in black pan with rice, shrimps, mussels, squid and meat, bowl with olives and vintage cutlery. Seafood paella, traditional spanish dish. Paella on rustic black wooden table. Selective focus

De la Valencia în bucătăria ta: cum să gătești o paella desăvârșită

Paella, un fel de mâncare emblematic din bucătăria spaniolă, emană arome mediteraneene și reprezintă o combinație de culori și gusturi care aduce Valencia direct în farfuria ta. În acest articol, te invităm să descoperi secretele preparării unei paella desăvârșite, pentru a aduce un strop din bucuria verii spaniole în propriul cămin.

Originea și tradiția paella:

Numele „paella” vine de la cuvântul spaniol „paelle”, care se referă la tigaia plată și adâncă în care acest preparat este gătit. Deși există multiple variante ale paella, cea mai cunoscută este paella valenciană, pregătită tradițional cu orez, legume și carne. Acest fel de mâncare are rădăcini în regiunea Valencia din Spania și este deseori asociat cu festivitățile și bucuria comunităților locale.

Ingrediente esențiale ale unei paella reușite:

O paella autentică se bazează pe câteva ingrediente esențiale, care îi conferă aromele unice și autenticitatea. Printre acestea se numără:

 • Orezul: Folosește orez cu bob lung, precum „bombă” sau „arborio”, care absoarbe aromele și lichidele.
 • Uleiul de măsline: Un element fundamental pentru a crea baza aromată a paella.
 • Sosul de roșii: Adaugă o notă de dulceață și prospețime.
 • Condimentele: Șofranul este cel mai emblematic condiment al paella, oferind și o culoare distinctivă. De asemenea, se folosesc piper, boia dulce și frunze de dafin.
 • Proteinele: Fie că alegi carne de pui, fructe de mare sau iepure, ingredientele proteinice completează paella și aduc varietate.
 • Legumele: Fasolea verde, ardeii și mazărea sunt câteva dintre legumele utilizate pentru a îmbogăți aromele.

Cele mai citite articole

Pasi pentru a prepara paella desăvârșită:

 1. Încălzește uleiul de măsline în tigaia de paella și călește ceapa și ardeii până devin moi.
 2. Adaugă orezul și amestecă-l cu uleiul și legumele pentru a-l învălui în arome.
 3. Toarnă sosul de roșii și distribuie uniform condimentele, inclusiv șofranul pentru culoare.
 4. Adaugă supa de pui treptat, amestecând cu grijă și asigurându-te că orezul absoarbe lichidul.
 5. Introdu carnea și legumele, distribuindu-le uniform pe suprafața paella.
 6. Acoperă paella cu folie de aluminiu și lasă-o să se gătească la foc mic timp de 15-20 de minute, până când orezul este fraged și lichidul a fost absorbit.
 7. În ultimele minute, crește temperatura pentru a forma crusta caracteristică pe fundul orezului, numită „socarrat”.

Servire și bucurie culinară:

Paella se servește adesea direct din tigaie, pentru a păstra autenticitatea și a împărtăși bucuria unei mese în familie sau cu prietenii. Adaugă puțin suc de lămâie pentru o notă de prospețime și savurează aromele complexe ale acestui preparat memorabil.

Bucură-te de ospitalitatea spaniolă în propria bucătărie

Prepararea unei paella desăvârșite nu este doar despre ingredientele folosite, ci și despre bucuria de a crea o experiență culinară memorabilă. Cu pasiune, atenție la detalii și respect pentru tradiție, poți aduce aromele și ospitalitatea spaniolă în propria bucătărie. 

O paella reușită nu este doar un fel de mâncare, ci o călătorie gustativă și culturală care te va conecta la rădăcinile sale mediteraneene.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

În căutarea trăsăturilor perfecte: ce să cauți într-un stilou de calitate

Tuburi flexibile HVAC: adaptabilitate și eficiență în transportul aerului