Afacerile online au devenit un domeniu cheie al economiei in ultimii ani, dar, cu precadere in aceasta perioada dificila in care trebuie sa pastram distanta sociala. Si pana acum, tehnologia ne-a sustinut, punandu-ne la dispozitie instrumentul necesar pentru cumparaturi virtuale, dar aparitia noului coronavirus a schimbat radical modul in care oamenii fac schopping. Magazinele online au devenit preferatele consumatorilor de pretutindeni, iar cele mai mari societati din domeniu s-au transformat in adevarati regi ai comertului electronic. Iata care sunt companiile care inregistreaza cele mai mari vanzari in online:
Amazon
Compania americana Amazon opereaza cele mai mari platforme online de tip marketplace la nivel mondial. Milioane de clienti din intreaga lume intra zilnic pe acest site care inregistreaza, anual, vanzari de miliarde de dolari. Gigantul Amazon a fost lansat in Seattle, in anul 1994, de catre Jeff Bezos si a devenit cel mai mare retailer datorita practicilor inovative si a expansiunii agresive. Numele companiei este atat de cunoscut in toate tarile incat aproape ca nici nu ne vine sa credem ca, la inceput, nu a fost nimic mai mult decat o librarie online.
Alibaba
O platforma la fel de populara ca Amazon este si Alibaba, o companie chineza fondata de Jack Ma. Aceasta detine doua marketplace-uri celebre, respectiv Tmall si Taobao. Prima dintre ele este dedicata doar brandurilor, iar accesul este permis doar pe baza de invitatie, in timp ce a doua este o platforma consumer to consumer. Pentru ca, gasesti foarte multe informatii despre companii online, este posibil sa stii, deja, ca fondatorul Alibaba are o adevarata poveste de business. Jack Ma a inceput sa creeze site-uri, impreuna cu sotia sa si un prieten, dupa ce a fost respins la peste 30 de joburi la inceputul anilor ’90. Afacerea sa a crescut exponential, iar, in 1999, a luat nastere Alibaba, companie ce opereaza, in prezent, in mai bine de 200 de tari.
eBay
Cele mai citite articole
Miliarde de articole sunt disponibile pentru achizitii online si pe eBay, una dintre primele companii de succes care au condus la cresterea si popularitatea comertului electronic. Aceasta a fost infiintata in anul 1995 de Pierre Omidyar, in San Hose, California. Cea mai interesanta caracteristica a sa este functia de licitatie online, dar si optiunea conventionala de cumparare imediata. Un lucru interesant legat de eBay este acela ca, prin intermediul platformei, a fost achizitionat un oras intreg. In 2012, doi vietnamezi au cumparat, prin eBay, orasul Buford din Wyoming pentru mai putin de un milion de dolari.
Jingdong
Competitor direct al gigantilor Amazon si Alibaba, Jingdong este o companie chinezeasca de comert electronic infiintata in 1998 de catre Richard Liu Qiangdong. Firma opereaza din Beijing si ofera o gama larga de produse de calitate chiar daca a inceput vanzarile online abia in 2004. De-a lungul timpului, Jingdong a suferit cateva modificari de nume. Astfel, in 2007, si-a schimbat numele in 360buy.com, iar in 2013 in JD.com. Potrivit capitalizarii de piata, JD.COM este o platforma semnificativ mai mica decat Alibaba, insa, veniturile sale sau numarul de angajati sunt mult mai mari.
Zalando
In Europa, exista mai bine de 200 de platforme marketplace furnizate de un numar de 50 de companii. Totusi, cea mai cunoscuta dintre ele este Zalando, cu sediul central la Berlin. Aceasta a fost fondata in anul 2008, iar numele sau a fost Ifansho. Inspirati de retailerul american Zappos, fondatorii companiei germane – Rocket Internet, Robert Gentz si David Schneider, au vandut, initial, prin Zalando doar incaltaminte. Ulterior, au marit gama de produse, iar, din 2012, au inceput sa opereze si in afara Germaniei.
Aceste companii au atins performante extraordinare, de-a lungul anilor, iar ascensiunea lor continua inca. Pe piata locala, cel mai mare marketplace este eMag, parte a gigantului Naspers din Africa de Sud. Romanii, insa, obisnuiesc sa achizitioneze produse si de pe piata internationala, toate platformele mentionate mai sus fiind vizate si de catre consumatorii din tara noastra.