Investitiile in bursa presupun cumparara sau vanzarea de instrumente financiare in vederea obtinerii de profit. Astfel ca, in prezent, tot mai multe persoane intentioneaza sa inceapa activitatea pe piata bursiera, avand ca obiectiv principal investitii profitabile.
Desi accesul pe piata bursiera este unul facil, investitiile nu pot fi profitabile daca nu exista un minim de cunostinte despre acest domeniu. Aprofundarea acestor cunostinte difera in functie de obiectivele stabilite initial, dar lipsa acestora este foarte periculoasa deoarece poate conduce la pierderea unor sume de bani.
In plus, exista tot mai multe metode de invatare pentru a cunoaste tot ce este necesar despre tranzactionarea pe piata bursiera. Pe langa citirea ghidurilor referitoare la bursa, sunt importante deschiderea unui cont de tranzactionare si stabilirea unei strategii de investitii.
Contul de investitii contribuie la realizarea de investitii sigure, la inlaturarea riscurilor contribuind si crearea unui cont demonstrativ, care poate fi folosit pana este pusa la punct strategia de investitii, ulterior trecand la un cont real.
Cele mai citite articole
4 pasi pentru investitii in bursa
Principalele instrumente financiare destinate tranzactiilor de pe piata bursiera sunt: actiuni, obligatiuni, perechi valutare, optiuni binare, contracte futures, indici bursieri, CFD-uri, optiuni sau materii prime. Conform celor de la Financer, pornind de la aceste instrumente se pot stabili ideile de investitii urmarite de strategia dezvoltata initial.
Totusi, pentru a atinge principalul obiectiv pentru care se alege tranzactionarea la bursa si anume profitul, este recomandat sa se urmeze 4 pasi foarte simpli, dar esentiali, mai ales in cazul incepatorilor. Acesti pasi sunt: alegerea modului de a investi, alegerea dintre actiuni si fonduri de investitii, stabilirea unui budget si deschiderea unui cont de investitii la bursa:
- Drept urmare, investitiile la bursa pot fi abordate prin diferite metode. Un investitor poate alege sa tranzactioneze individual sau poate apela la un broker. Acesta intermediaza accesul la una din platforme de tranzactionare, iar datorita internetului se poate tranzactiona pe diferite piete financiare din toata lumea.
- Pentru cei mai multi investitori la bursa, esentiala este alegerea intre doua tipuri de investitii. Fie ca este vorba de fonduri mutuale (de actiuni) – fonduri tranzactionate la bursa (numite si ETF-uri) – care permit cumpararea de diferite actiuni intr-o singura tranzactie, sau despre actiuni individuale, care se refera la cumpararea de actiuni de la o singura companie – diversificarea portofoliului cu mai multe actiuni individuale este mai costisitoare – aceasta alegere constituie un pas important pentru o activitate de succes pe piata bursiera.
- Stabilirea unui buget pentru investitii la bursa trebuie sa raspunda la doua intrebari: de cati bani este nevoie pentru a incepe investitiile si cati bani trebuie investiti pe bursa. Astfel ca suma minima pentru investitiile la bursa difera in functie de preturile actiunilor. In plus, daca este aleasa metoda de investitii prin intermediul fondurilor – acesta fiind si cel mai profitabil tip de investitii – poate fi alocat un procent mai important din portofoliu pentru fonduri ce investesc in actiuni, in detrimentul actiunilor individuale.
- Deschiderea unui cont de investitii la bursa cu ajutorul unei firme de brokeraj, care intermediaza accesul la platforma de tranzactionare dorita.
Tinand cont de aceste informatii, posibilii investitori la bursa sunt motivati ca Speranta lor de a obtine profit (randament) este mai usor de atins. Dar nu trebuie sa uite de cunostintele pe care trebuie sa le obtina inainte de a incepe activitatea propriu-zisa.