Daca resimti adesea un disconfort cauzat de senzatia de picioare reci, este important sa identifici cauza si sa iti dai seama daca este momentul sa iti faci o programare la medic.
Cele mai comune cauze ale sindromului picioarelor reci
Daca ai mainile si picioarele reci frecvent, poate fi vorba despre anumiti factori care influenteaza mecanismul de reglare a temperaturii corpului. Circulatia sangelui este cea care asigura temperatura optima a extremitatilor. Racirea mainilor si picioarelor rezulta in urma unor fluctuatii ale circulatiei sangvine. Acestea pot fi generate de modificari aparute la nivelul organismului, cum sunt afectiunile ce duc la vasoconstrictie, sau de factori de mediu, cum sunt temperaturile scazute.
Sedentarismul
O viata activa contribuie la buna functionare a sistemului circulator. Prin urmare, daca faci miscare rar si ai un job care presupune sa stai mai mult la birou, risti sa te confrunti cu afectiuni legate de circulatia deficitara. In lipsa activitatii fizice, fluxul sangvin de la nivelul extremitatilor scade si astfel apare sindromul picioarelor reci.
Ce poti face daca ai picioarele reci din cauza sedentarismului
Asigura-te ca faci miscare cel putin o data pe saptamana si ca iei pauze frecvente in cazul in care locul de munca impune sa petreci mult timp asezat, la birou.
Daca nu ai timp pentru plimbari sau sport, poti incerca o serie de miscari usoare pe care le poti efectua chiar si in timpul programului de munca. Sunt suficiente cateva flexiuni ale membrelor si rotiri ale incheieturilor. Acestea sunt menite sa iti puna in miscare circulatia de la nivelul mainilor si picioarelor.
In cazul reprezentantilor sexului masculin, se recomanda incaltaminte pentru barbati, din cea mai buna piele naturala, cu un calapod optim, care sa permita irigarea corespunzatoare cu sange a membrelor inferioare pe tot parcursul zilei. In cazul femeilor, se recomanda incaltaminte comoda, din materiale de calitate. Sunt de evitat pantofii cu toc ce depaseste 5 cm, pentru ca purtarea acestora duce la irigarea insuficienta a picioarelor, din cauza pozitiei incomode.
Stresul si anxietatea
Daca esti adesea coplesit de stres si te insoteste constant sentimentul de anxietate, nu este o surpriza faptul ca ai mereu mainile si picioarele reci. Adrenalina eliberata in momentele stresante este cea care duce la vasoconstrictie. Astfel, circulatia sangelui este redusa la nivelul extremitatilor, pentru a conserva energie. Fenomenul este un raspuns firesc al organismului, intrucat corpul tau se pregateste sa raspunda corespunzator intr-o situatie critica.
Ce poti face daca ai picioarele reci din cauza stresului si anxietatii
Exista si factori de stres pe care nu ii poti evita in viata de zi cu zi, astfel ca se recomanda sa adopti o serie de tehnici care sa te ajute sa gestionezi mai bine perioadele apasatoare.
Incearca exercitii de respiratie, menite sa iti ofere acel ragaz pentru a te linisti in cazul unor episoade stresante.
Meditatia este, de asemenea, recomandata celor care sufera de anxietate. Este o tehnica pe care o poti adopta cu usurinta si poate fi integrata oricand in programul cotidian. Fie ca meditezi dimineata, in pauza de pranz sau seara, inainte de culcare, vei observa o reducere a nivelului de anxietate si, implicit, o diminuare a sentimentului de maini si picioare reci.
Diabetul
Nivelul ridicat de glucoza din sange, specific persoanelor diagnosticate cu diabet, se numara si el printre cei mai frecventi factori care duc la o circulatie deficitara. Practic, nivelul marit de glucoza cauzeaza ingustarea vaselor de sange, iar la extremitati se observa cel mai usor acest fenomen in cazul diabeticilor, intrucat acestea nu sunt irigate corespunzator.
Ce poti face daca ai picioarele reci din cauza diabetului
Primul si cel mai important lucru pe care il poti face daca simti ca ai picioarele reci si stii deja ca ai diabet este sa iti tii glicemia sub control.
Dincolo de o dieta echilibrata si de respectarea indicatiilor medicului cu privire la monitorizarea glicemiei, poti opta pentru masajul picioarelor si gimnastica pentru degete, pentru a stimula circulatia, dar si pentru bai calde, pentru a atenua pe moment racirea extremitatilor.
In cazul in care ai picioarele reci si consideri ca niciunul dintre factorii expusi nu este o cauza plauzibila, este posibil sa fie vorba despre o alta afectiune care are ca simptom racirea extremitatilor, precum sindromul Raynaud, anemia sau boala arteriala periferica (BAP). Daca sindromul picioarelor reci este insotit si de febra, oboseala, leziuni care nu se vindeca sau se vindeca greu, piele ingrosata, dureri articulare,iritatii sau alte simptome, se recomanda un consult medical de specialitate.