in , , ,

Plaje Romania

Și România are plaje minunate, cu nisp atât de alb de parcă nu ești la noi în țară. Deși acest lucru e bine știut chiar și de cei care preferă plajele din străinătate, totuși majoritatea turiștilor români preferă plajele din străinătate. Însă există plaje din România care atrag foarte tare turiștii străini, dar și români deopotrivă, plaje destul de „sălbatice” – preferatele celor care obișnuiesc să nu se îngrămădească pe obișnuitele plaje cu sezlonguri.



Booking.com

Ca un fapt inedit, în anul 2016, Ministerul Sănătății publica lista plajelor din România, clasificate în funcție de calitatea managementului și a apei în perioada 2012 – 2015.  Astfel, conform ministerului, România are un număr de 15 plaje ”excelente”, 22 de plaje ”bune” și 11 plaje ”satisfăcătoare”. O singură plajă de pe litoralul românesc a primit calificativul de ”nesatisfăcătoare” și anume Cordon Eforie Nord Eforie Sud 2, Tabăra Luminiţa.

Dar sa vedem care sunt cele mai bune, ori frumoase plaje din România care figureaza în preferințele turiștilor, ori în statistici.

1. Plaja Corbu

Plaja Corbu din România


Booking.com


Se află la 10 kilometri de Năvodari și e considerată „un colț de Rai” de către mulți dintre cei care au trecut pe acolo. A fost declarată cea mai frumoasă plajă sălbatică din România și a intrat la un moment dat într-un top al celor mai frumoase plaje din lume.

Oferă experiența unei zile de plajă fără șezlong, direct pe nisip, auzindu-se pe fundalul vacanței voastre doar valurile care învăluie țărmul. Pentru cei carora le plac sporturile nautice precum windsurfing, snorkeling sau scufundările, aici e un loc potrivit.

Priveliștea de pe plajă este minunată, plaja liniștită este păstrată curată, desigur nu veți avea acea senzație că vă aflați pe cine știe ce plajă din Republica Dominicană, dar răsăritul privit de pe plaja Corbu bate tot! Chiar dacă nisipul unei plaje „din afară” ar putea fi mai alb, al nostru, de aici, e mai frumos decât cel de departe!

2. Plaja Vadu

Plaja Vadu din România


Booking.com


Se spune că nu trebuie să mai cauți o plajă sălbatică deoarece plaja Vadu îți oferă așa ceva fără discuție! O plajă liniștită, cu nisip fin și curat, departe de muzică „dată tare” și aglomerație.

Se află la 15 kilometri de Năvodari și se poate ajunge după ce se trece de Tabăra de copii din Năvodari. Plaja Vadu este sălbatică – după cum credem că ți-ai dat seama, desigur nu vei fi un Robinson Crusoe aici, dar vei avea totuși parte de acea liniște superbă pe care uneori ți-o poate da numai marea.

Dacă nu știați, vechi date istorice sunt legate de satul Vadu – căci da, plaja nu e „singură”. Satul a fost subiectul cercetărilor arheologice de-a lungul timpului. Pe timpul turcilor, zona a devenit una dintre cele evidențiate din zona dobrogeană. Și acum, ceva chiar inedit: turcii au dat satului numele  Karaharman.

3. Plaja Năvodari

Plaja Năvodari din România


Booking.com


Desigur mulți dintre cei care nu mai sunt chiar adolescenți poartă cu ei magia vacanțelor din copilărie petrecute pe Plajele din Năvodari. Plaje late, cu nisip fin, intrare lină în apă și clar  mai puțin aglomerate față de „vecina Mamaia”.

În prezent aceasta staiune este vizitata de familiile cu copii si de calatorii aflți nu numai în explorarea liniștii mării, ci și în explorarea litoralului românesc. La fel ca și în cazul plajei Corbu, aici se pot practica sporturi nautice.

Prima atestare documentară a zonei în care se află Năvodari este din timpul administrației turce. Adică de pe atunci când  localitatea era numită Caracoim (1421), adică oaia neagră!

4. Plaja Sfântu Gheorghe

Plaja Sfântu Gheorghe din România


Booking.com


Aceasta e o altă plajă românească frumoasă, care oferă acele moment de liniște și relaxare așa cum numai în documentarele ce au ca subiect mările altor țări vezi. Plaja e situată la trei kilometri de localitatea Sfântu Gheorghe – aflată la aproximativ 70 de kilometri de Tulcea.

Ai putea ajunge aici cu bicicleta…Plaja nu e aglomerată, fiind sălbatică, iar scăldatul e interzis. Trebuie să o vezi! Nu în ultimul rând, de aici vei observa cum Dunărea se varsă în Marea Neagră. Nu de3geaba se spune că aici este locul unde păsările şi caii se află la gradul maxim de libertate.

Desigur, cum nimic nu e imun la turismul de masă – așa cum este denumită mai nou foamea oamenilor de a găsi locuri noi de călătorit și de…prăduit, nici acest loc – binecuvântat cu numele celui mai vechi braț al Dunării albastre nu a rămas prea neștiut.

5. Plaja Sulina

Plaja Sulina din România


Booking.com


E considerată o plajă foarte frumoasă, ferită de aglomerația specifică litoralului Marii Negre. Aici se poate ajunge cu barca rapidă sau catamaranul din Tulcea.

Este unul dintre locurile unice, unde poți vedea cum Dunărea se varsă în Marea Neagră. Plaja este fină, iar apa este curată. Este potrivită pentru familiile cu copii, întrucât aici apa este foarte mică, chiar și la 20 de metri de mal.

Nimeni nu ar zice că aici, la Sulina, era pe la anii 1800 locul preferat al oamenilor certați cu legea. de fapt, acești ani au marcat momente cheie în istoria Sulinei: 1854 – a fost bombardată şi rasă de pe fața pământuluiș 1856 – anul înființării Comisia Europenă a Dunării, cea care a marcat schimbarea localității în oraş.

6. Plaja Mamaia

Cele mai citite articole

Plaja Mamaia din România


Booking.com


E cea mai populară plajă din Romania, dar și cea mai scumpă. Mamaia reprezintă un punct de atracție atât pentru români, cât și pentru turiștii străini. Se află la 5 km de orașul Constanța, are 8 km de nisip fin și intrare lină în mare.

Chiar dacă plaja este foarte aglomerată, rămâne una dintre cele mai curate zone de odihnă. Dacă nu știați, potrivit unor rezultate de laborator ale analizelor microbiologice cerute de Uniunea Europeană, apa din stațiunea Mamaia nu are nici bacterii, nici germeni și nici urme de poluare.

Aproape că nici nu mai trebuie să vă spunem că trecutul istoric al stațiunii este unul glorios: regi, elite, personalități ale vremurilor interbelice, toată lumea bună trecea și a trecut pe aici. Prin urmare, „fițele de Mamaia” au un trecut! Și încă unul care a traversat granițele țării.

Dezvoltarea interbelică a tot ceea ce era Mamaia pe atunci a continuat și în perioada comunistă – desigur ați citit sau știți despre faptul că Ceaușescu ar fi avut în faimoasa Mamaia o vilă secretă…

7. Plaja Olimp

Plaja Olimp din România


Booking.com


Olimpul e considerat ca fiind o continuare a stațiunii Neptun, aflându-se la 8 km de Mangalia și 38 km de Constanța.

E considerată o stațiune de lux, fiind la fel de solicitată ca și Mamaia. Țărmul marin înalt oferă o panoramă deosebită asupra Marii Negre, apa este curată și caldă, iar plaja e destul de îngustă la sud și mai lată, dar neamenajată, la nord.

Datorită arhitecturii impresionante a hotelurilor, plaja e uneori asociată cu stațiunile occidentale. Cu siguranță toată lumea știe despre „La Steaguri”, ori despre Teatrul de Vară din această stațiune destul de…tinerică pe lângă toate celelalte stațiuni ale litoralului românesc: 1973.

8. Plaja Tuzla

Plaja Ruzla din România


Booking.com


E iar o plajă sălbatică din sudul litoralului românesc. Situată între Constanța și Mangalia și departe de aglomerația staţiunilor populare această plajă excelează prin nisipul ireal de alb, prin frumoasele scoici care ar fi bine să rămână veșnic așa, nesfărâmate și neatacate de poluarea inerentă și prin strălucirea valurilor de neoprit în această zonă.

Plaja reprezintă un refugiu extraordinar și chiar dacă nu are o amenajare confortabilă, familiștii – și nu numai ei, o aleg pentru relaxare, soare și bronz.

Plaja de la Tuzla este considerată încă un loc virgin, cu apă curată, vegetație, stânci și barăci de pescari. Este o atracție din ce în ce mai căutată de oamenii care își doresc o altfel de vacanță la malul mării.

Tuzla înseamnă „sărărie”  – din limba turcă, aceasta dacă doreați să știți șo ceva un pic inedit despre această plajă. Și tot aici, la Tuzla se află și un aerodrom.

9. Plaja Vama Veche

Plaja Vama Veche din România


Booking.com


Vama Veche e considerată, după cum bine știți, stațiunea tineretului, nonconformismului, toleranței, libertății și distracției.

Chiar dacă în ultima vreme se consideră că plaja din Vama Veche și-a pierdut bine cunoscutul farmec boem în favoarea comercialului, plaja este foarte plăcută, curată, cu nisip fin. Vama Veche este celebra datorită cluburilor de rock și corturilor unde dorm tinerii vara.

Aici se relaxează vară de vară artiștii care preferă acest loc ideal pentru distracție în defavoarea altor stațiuni. De asemenea, aici poate fi găsit un parc de rulote foarte solicitat și de turiști din străinătate. Poate că nu știați, dar zona a fost întemeiată de către găgăuzi, în 1811, găgăuzi care pe limba lor îi ziceau Yilanlâk – „șerpărie” în traducere (în zonă fiind pe atunci mulți șerpi).

Numele acesta a ținut până în 1913, iar după ce s-a produs Cadrilaterul (1913-1940) a fost botezată Vama Veche…

10. Plaja Costinești

Plaja Costinești din România


Booking.com


Plaja cu nisip fin se întinde pe 1 km, având o adâncime care variază. Partea de sud a stațiunii e considerată zonă rezidențială, iar zona centrală și nordul sunt pline de cei care apreciază această zona.

Agrementul este destul de dezvoltat în zona plajei Costinești, cu baruri, terase și hoteluri luxoase. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor în turism, stațiunea rămâne alegerea tinerilor cu posibilități reduse.

Desigur, vestita epavă Evangelia din Costinești rămâne simbolul stațiunii (pe lângă vestitul Obelisc – locul preferat al tinerilor atât în perioada comunistă, cât și în prezent).

Ei bine, dacă ne referim la trecutul istoric al Costineștiului, aici e aici: în acest loc s-a aflat colonia grecească Parthenopolis (și potrivit istoricilor resturi de amfore grecești stau mărturie că zona a fost locuită în perioada elenistică).

Ție care plajă din România îți place?

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Plaje în Halkidiki

Seriale de Dragoste si Drama