in

Top 5 cele mai frecvente cauze ale intarzierii zborurilor

Te confrunți cu un zbor amânat și nu știi care este cauza sau te pregătești de un zbor și vrei să știi în ce condiții ar putea fi amânat? Ei bine, tot ce trebuie să știi legat de motivele pentru care un zbor poate fi întârziat sau chiar anulat se află aici! Iată un top 5 cele mai frecvente cauze ale întârzierii zborurilor pe care este bine să le știi!

1. Condițiile meteorogolice nefavorabile

Condițiile meteorologice nefavorabile reprezintă una dintre cele mai comune și imprevizibile cauze ale întârzierilor zborurilor. În astfel de cazuri, foarte important de știut este că poți beneficia de o recuperare de bani pentru zbor întârziat. Astfel, printre condițiile meteorologice instabile care pot fi cauze de întârziere pentru zboruri sunt:

 • Furtunile

Furtunile pot produce turbulențe severe, descărcări electrice și ploi abundente, toate acestea prezentând riscuri majore pentru siguranța zborului. În timpul lor, decolările și aterizările pot fi amânate sau chiar anulate pentru a evita riscurile de securitate. De asemenea, avioanele aflate deja în zbor pot fi redirecționate către alte aeroporturi.

 • Ceața densă

Ceața poate reduce vizibilitatea sub nivelurile minime de siguranță necesare pentru operarea zborurilor. Prin urmare, aeroporturile pot întârzia sau își pot suspenda activitatea până când vizibilitatea de zbor se îmbunătățește. 

 • Ninsoare abundentă

Zăpada abundentă poate acoperi pistele de decolare și aterizare, făcându-le impracticabile. sau se poate acumula, alături de gheață, pe aeronave, afectându-le performanțele. Astfel, poate fi necesară deszăpezirea și degivrarea regulată a pistelor și aeronavelor, ceea ce poate cauza întârzieri semnificative ale zborurilor. 

 • Vânturi puternice

Rafalele de vânt, în special cele laterale, pot face decolările și aterizările periculoase, necesitând întârzierea zborurilor până când condițiile de zbor se stabilizează și sunt sigure.

2. Probleme tehnice ale aeronavei

Problemele tehnice ale aeronavelor reprezintă o cauză majoră a întârzierilor, având impact direct asupra siguranței și eficienței operațiunilor de zbor. Acestea pot include:

 • Defecțiuni ale motoarelor

Orice anomalie, cum ar fi zgomote neobișnuite, vibrații excesive sau pierderea de putere, necesită investigații și reparații înainte ca avionul să poată decola în condiții de siguranță.

 • Probleme cu sistemele de navigație

Sistemele avansate de navigație și avionică sunt esențiale pentru zborul sigur. Defecțiuni în sistemele de radar, GPS sau comunicații pot necesita verificări și reparații amănunțite.

 • Scurgeri de fluide

Orice scurgere de ulei, combustibil sau lichid hidraulic trebuie investigată și remediată. Aceste scurgeri pot indica probleme mai mari și pot compromite siguranța zborului.

 • Defecțiuni ale sistemelor de presurizare și aer condiționat

Cele mai citite articole

Avioanele trebuie să mențină un mediu controlat la altitudini mari. Orice problemă cu presurizarea cabinei sau sistemele de aer condiționat poate duce la întârzieri pentru reparații.

 • Întreținere neprevăzută

În timpul verificărilor de rutină, echipajul de întreținere poate descoperi probleme care necesită reparații neplanificate, ceea ce poate întârzia programul de zbor.

3. Congestia traficului aerian

Congestia traficului aerian este o problemă comună în aeroporturile mari și în spațiul aerian aglomerat. Aceasta poate duce la întârzieri din motive precum:

 • Numărul mare de zboruri

Aeroporturile mari gestionează zilnic sute sau chiar mii de zboruri, iar coordonarea decolărilor și aterizărilor într-un mod sigur și eficient poate duce la întârzieri, mai ales în orele de vârf.

 • Spațiul aerian limitat

Spațiul aerian este gestionat de controlori de trafic aerian care trebuie să asigure distanțe de siguranță între avioane. În zonele cu trafic intens, aceasta poate însemna întârzieri pentru a evita coliziunile și pentru a asigura siguranța pasagerilor.

4. Întârzieri ale echipajului

Întârzierile legate de echipaj sunt frecvente și pot avea diverse cauze, printre care se numără:

 • Întârzieri ale zborurilor anterioare
 • Reglementările privind timpul de odihnă
 • Probleme logistice
 • Probleme medicale ale echipajului

5. Probleme operaționale ale aeroportului

Aeroporturile sunt complexe din punct de vedere operațional și orice disfuncționalitate poate cauza întârzieri:

 • Gestionarea bagajelor

Probleme cu sistemele de gestionare a bagajelor, cum ar fi defecțiuni ale benzilor transportoare sau greșeli în sortarea bagajelor pot întârzia îmbarcarea sau debarcarea pasagerilor.

 • Verificările de securitate

Timpul necesar pentru verificările de securitate poate varia, mai ales în perioadele de vârf, și poate cauza întârzieri dacă numărul de pasageri depășește capacitatea punctelor de control.

 • Managementul porților de îmbarcare

Lipsa porților disponibile pentru aeronavele care sosesc poate cauza întârzieri. Avioanele pot fi nevoite să aștepte pe pistă până când o poartă devine disponibilă.

În concluzie, întârzierea unui zbor poate avea multiple cauze, iar rezolvarea acestora necesită timp și răbdare, atât din partea pasagerilor, cât și din partea companiei de zbor. În majoritatea cazurilor, problema se rezolvă în timp util, pentru ca tu să ai parte de un zbor sigur și plăcut!

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

5 motive pentru care un soundbar iti imbunatateste experienta de gaming

5 Motive pentru a recruta personal asiatic