in

Un altfel de ghid al Londrei. Ce poți să vezi și ce poți să cumperi în piețele din inima Regatului Unit

De Ramona Mânzat,

“NO MADE IN CHINA”. Așa scrie cu un marker pe o bucată de carton atârnată în fața sacoului tweed, britanic prin definiție, dar adesea produs în China, ca majoritatea hainelor pe care le purtăm. Nu este cazul acestui sacou și nici al celorlalte piese pe care le găsești în magazinul de pe Portobello Road și proprietarii țin ca acest lucru să se știe. În fond, ești la Londra, în Notting Hill, pe una dintre cele mai cunoscute străzi de cumpărături din lume, locul unde găsești lucruri despre care poate nici nu știai că există!

Portobello Road, sâmbăta

Portobello Road, mai ales sâmbăta, e o nebunie totală. Intri într-o mare de oameni și înaintezi în ritmul lor printre magazine de antichități, costume, pălării, crose de golf de la 1800, dar și tarabe cu bijuterii de tot felul, medalii autentice din diverse războaie, haine. Strada plină de clădiri colorate e locul ideal pentru o plimbare inedită printre londonezi autentici și destinația care nu trebuie să-ți lipsească dacă vrei să te întorci de la Londra cu un suvenir deosebit.

ALL MADE IN CHINA. Nu scrie așa în Camden, dar ar putea. La 6 kilometri de Portobello, e o altă lume. În Camden, clădirile sunt tot colorate, dar pe ele “au crescut” avioane, teniși, vrăjitoare. Parcă ajungi în America Latină și Asia în același timp.

Clădiri în Camden

De când ieși de la metrou și înaintezi spre piață, rămâi cu un zâmbet lipit pe față. “Aici e tot Londra? Unde am ajuns?”

Confirmarea vine imediat, pentru că la un stand cu mâncare din Peru, o farfurie cu de toate – pui, cartofi, ardei, ceapă, paste – costă 7,5 lire. La alt stand italian, o farfurie de paste cu sos roșu și busuioc e 6 lire. Așa că sigur ești la Londra.

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

Recomandări

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

La Bangkok , într-o piață similară, nu ar fi fost mai mult de un dolar. Șirurile de standuri de haine, de pantofi sunt identice, cu aceeași diferență, prețuri de zece ori mai mari.

Piața de sub liniile de tren

Când ajungi în Piața Borough, ai o senzație stranie la început, când realizezi că un tren trece, la propriu, pe deasupra ta. Dar ignori rapid acest amănunt, pe măsură ce pătrunzi în mijlocul bunătăților.

Borough Market sub liniile de tren

Aici e locul ideal pentru gurmanzi. Sunt peste 100 de standuri care vând pește, carne, legume, brânzeturi, pâine, prăjituri. Cei mai mulți producători sunt englezi, dar există și specialități din alte țări, brânzeturi din Franța, salamuri din Italia.

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false

Recomandări

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false

Cele mai citite articole

Piața, care în 2015 a aniversat 1.000 de ani, are program zilnic, dar zilele cele mai bune pentru a o vizita sunt de miercuri până duminică.

Dacă ajungeți în Borough Market, merită să treceți peste London Bridge și să faceți o plimbare până la Leadenhall Market. E o piață mai mică, dar cu un tavan spectaculos decorat. Funcționează din secolul XIV, dar acoperișul pictat în verde, maro și crem și aleile de marmură sunt proiectate acum 100 de ani.

Intrarea în Leadenhall Market

În prezent, piața e ascunsă de uriașele clădiri de beton și sticlă din cartierul financiar City of London și de aceea ai senzația de călătorie în timp, imediat ce treci prin uriașa poartă sprijinită pe coloane roșii, în spatele căreia se profilează o clădire de sticlă a anilor 2000.

Călătoria prin piețele Londrei nu se poate termina fără a trece prin cea mai scumpă dintre ele. E la parterul celebrului magazin Harrods. Aici poți cumpăra specialități de carne, pește, fructe de mare, dar poți și să te așezi în fața standului, să-și alegi bucata de vită, pui sau peștele și să ți se pregătească pe loc. Aici, un mușchi de vită sau o caracatiță poate depăși ușor 25 de lire.

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!

Recomandări

Ca să îngroape un dosar de corupție din sănătate, un procuror DNA a căutat firma Agro Vlad, făcându-se că nu vede firma Agro-Vlad!

Parterul celebrului magazin Harrods

Cum ajungi și cum te deplasezi prin Londra

Cel mai ușor ajungi la Londra cu avionul. De la București zboară zilnic spre Londra 6-7 avioane, dar există zboruri low-cost  directe spre  Luton și din Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș.

Din România, se mai zboară low-cost și pe alte aeroporturi londoneze, Gatwick, Stansted și, mai recent, și pe Southend.

Pentru lunile ianuarie, februarie, găsiți prețuri foarte bune, cu oferte și de 30 de euro pentru un zbor dus-întors.

Ca să ajungeți în centrul Londrei de la aceste aeroporturi, cea mai ieftină variantă este transferul cu autobuzul. Dacă rezervați din timp, puteți găsi pe www.easybus.com bilete și cu 4 lire, pentru un tronson. Cel mai adesea, biletele de autobuz costă 10-12 lire.

Prin Londra, se folosește foarte ușor metroul, dar costul biletului e foarte ridicat. Un bilet pentru zona 1, unde se află majoritatea obiectivelor, costă 4,90 lire. Un Travelcard pentru o zi, care poate fi folosit pe toate mijloacele de transport, costă 13,4 lire, pentru zonele 1-4. Cea mai bună variantă este însă un card de credit sau debit contactless. Acesta poate fi scanat direct în stația de metrou, iar costul unui călătorii cu acest mijloc de plată este de 2,4 lire.

Unul dintre cele mai scumpe orașe europene

Londra este și cel mai vizitat oraș din lume, iar costul hotelurilor este pe măsură. Căutând bine, puteți găsi la 80-100 de lire hoteluri decente, în zone bune. Dacă vreți un hotel mai luxos, va trebui să plătiți peste 300 de lire pe noapte. Un hotel decent e W14, aflat pe o stradă liniștită în West Kesington.

O masă în doi la Londra, la un restaurant fără pretenții, costă în jur de 50-60 de lire, fără alcool inclus. O variantă mai convenabilă este rețeaua de restaurante italiene Carluccios.


Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Plante cu proprietăţi antibiotice

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu ni-l înfățișează pe Caragiale altfel decât îl știm din cărțile de Română: „Băutor «de societate»” și un cinic absolut în relația cu femeile”