Tratamentul cu implanturi dentare a cunoscut o evoluție semnificativă de-a lungul timpului. La ora actuală, este considerat soluția de elecție pentru reconstrucția dentară, una a cărei planificare și execuție au devenit mult mai ușoare și mai eficiente datorită tehnologiei digitale. Unul dintre dispozitivele digitale tot mai frecvent utilizate este reprezentat de scannerul intraoral.
Ce este un scanner intraoral?
Scannerul intraoral este un dispozitiv modern ce a transformat modul de abordare a tratamentelor, inclusiv a celor cu implanturi dentare. Este folosit pentru scanarea detaliată a cavității bucale, generând amprente digitale care pot fi vizualizate în timp real de către medicul stomatolog. Această tehnologie avansată este non-invazivă, rapidă și mult mai confortabilă pentru pacient comparativ cu amprentarea clasică, aducând beneficii semnificative în termeni de precizie și eficiență.[3]
De la descoperirea sa și până în prezent, scannerul intraoral a fost adoptat într-un număr tot mai mare de clinici stomatologice, devenind un standard în domeniul stomatologiei moderne.
Rolul scannerului intraoral în implantologie
Radiologia dentară a jucat dintotdeauna un rol important în precizia și acuratețea tratamentului cu implanturi dentare.[2] Scannerul intraoral a venit ca o completare a instrumentelor care pot fi folosite în implantologie. Ca abordare clasică, el poate fi folosit pentru realizarea bonturilor protetice și a lucrărilor protetice ce vor acoperi implantul. În stomatologia digitală, poate fi utilizat pentru simularea inserării implanturilor și printarea 3D a ghidului chirurgical. Datorită imaginilor detaliate ale structurilor orale (oase maxilare, gingii și dinții existenți), permite o mai bună planificare a tratamentului și identificarea locației optime pentru implant, îmbunătățind astfel acuratețea procedurii.[1]
Ajută medicul dentist să evite structurile anatomice sensibile, să asigure alinierea corectă a implantului și să reducă riscul de erori. În plus, scannerul intraoral poate ajuta la reducerea timpului de tratament, ceea ce poate îmbunătăți experiența pacientului. Pe lângă beneficiile sale în ceea ce privește precizia și reducerea timpul de tratament, scannerul intraoral poate de asemenea să îmbunătățească comunicarea între medicul stomatolog și pacient.[1][2][3]
Avantajele utilizării scannerului intraoral în tratamentul cu implanturi dentare
Cele mai citite articole
Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării scannerului intraoral în tratamentul cu implanturi dentare este unul pe care l-am menționat deja mai sus: precizia sporită pe care o oferă. Grație tehnologiei digitale avansate, acest dispozitiv poate genera o imagine 3D a gurii pacientului, permițând medicului stomatolog să determine cu exactitate locația și unghiul ideal pentru implanturi.
Se obține de asemenea și o îmbunătățire a eficienței procesului de tratament – capturarea imaginilor necesare ale gurii pacientului durează doar câteva minute, eliminând astfel necesitatea de a lua mulaje dentare tradiționale, care pot fi incomode și consumatoare de timp. În plus, imaginea digitală 3D poate fi utilizată pentru a crea un plan virtual de tratament. Acest plan le permite atât medicului stomatolog, cât și pacientului, să vizualizeze rezultatul final al tratamentului înainte de a începe procedura.
Iar dacă tot am ajuns să vorbim despre pacient, din punct său de vedere, utilizarea scannerului intraoral asigură o mai bună înțelegere a procesului și a rezultatului final, sporind încrederea acestuia în medicul stomatolog și senzația de implicare în deciziile privind implanturile și desfășurarea tratamentului. Tot din punct de vedere al pacientului, este de apreciat nivelul sporit de confort pe care îl oferă scannerul intraoral – fiind o procedură non-invazivă, nu provoacă disconfort, spre deosebire de metodele tradiționale de mulaj dentar.[1][2][3]
Scannerul intraoral este un dispozitiv indispensabil în implantologie, oferind beneficii semnificative atât pentru medic, cât și pentru pacient. Rolul său în planificarea precisă, eficientizarea procedurilor și creșterea confortului pacientului este esențial, iar viitorul acestei tehnologii promite noi inovații care vor duce la implanturi dentare și mai eficiente și precise. Sunt doar câteva motive care îl fac unul dintre dispozitivele ce nu pot lipsi din nicio clinică stomatologică modernă!
Bibliografie:
- Cristache, Corina, et al. “Amprenta Optică În Medicina Dentară: Prezent Și Viitor.” ResearchGate, unknown, May 2016, www.researchgate.net/publication/305208569_Amprenta_optica_in_medicina_dentara_prezent_si_viitor. Accessed 21 Feb. 2024.
- Jan van Hooft, et al. “Intraoral Scanning as an Alternative to Evaluate the Accuracy of Dental Implant Placements in Partially Edentate Situations: A Prospective Clinical Case Series.” Journal of Clinical Medicine, vol. 11, no. 19, 5 Oct. 2022, pp. 5876–5876, www.mdpi.com/2077-0383/11/19/5876, https://doi.org/10.3390/jcm11195876. Accessed 21 Feb. 2024.
- Zahoor, Mohamed, et al. “A CURRENT UPDATE on the USE of INTRAORAL SCANNERS in DENTISTRY – a REVIEW of LITERATURE.” ResearchGate, Nova Science Publishers, 19 May 2022, www.researchgate.net/publication/360701725_A_CURRENT_UPDATE_ON_THE_USE_OF_INTRAORAL_SCANNERS_IN_DENTISTRY_-_A_REVIEW_OF_LITERATURE. Accessed 21 Feb. 2024.