in

8 cauze comune ale tusei seci

Tusea este un reflex de apărare al organismului, menit să curețe căile respiratorii de mucus și iritanți. Tusea seacă – lipsită de mucus sau de flegmă – poate avea numeroase cauze foarte diferite, despre care poți afla mai multe citind acest articol. 

 1. Astmul 

Astmul este o afecțiune în cadrul căreia căile respiratorii se inflamează și se îngustează. Tusea declanșată de astm poate fi și seacă, și productivă, dar varianta seacă este cea mai frecvent întâlnită.

Alte simptome asociate astmului sunt:

 • Respirația șuierătoare (wheezing);
 • Dificultățile de respirație;
 • Senzație de presiune în piept;
 • Dificultăți legate de somn, determinate de problemele de respirație și de tuse [1]. 

Mai multe informații despre tusea seacă și opțiunile de tratament poți găsi aici

 1. Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când acidul din stomac urcă, frecvent, în esofag, iritând mucoasele. Această iritație locală poate declanșa reflexul de tuse.

Alte simptome asociate bolii de reflux gastro-esofagian sunt:

 • Senzația de arsură în piept;
 • Durere locală;
 • Regurgitarea unui lichid cu gust acru;
 • Senzația de nod în gât;
 • Durere cronică de gât;
 • Ușoară răgușeală;
 • Dificultăți de deglutiție [2].
 1. Sindromul picăturii postnazale

Sindromul picăturii postnazale descrie drenarea secrețiilor nazale în zona faringelui. În special în perioada răcelilor sau a alergiilor, mucoasa nazală poate produce mucus în exces, cu o consistență apoasă, care se scurge cu ușurință spre gât, unde irită terminațiile nervoase și declanșează tusea.

Alte simptome întâlnite în cazul sindromului picăturii postnazale sunt:

 • Durerea în gât;
 • Senzația unui corp străin în gât;
 • Dificultăți de deglutiție;
 • Secreții nazale abundente;
 • Tuse seacă, mai ales noaptea [3]. 
 1. Infecțiile virale

Infecțiile virale care declanșează răceala obișnuită determină, uneori, tuse care poate persista și până la 2 luni. Tusea este rezultatul iritației locale a căilor aeriene, hipersensibilizate consecutiv infecției virale.

Acest tip de tuse seacă este dificil de tratat și necesită timp și răbdare. Se creează un cerc vicios, tusea repetată iritând și mai mult mucoasele. Consumul frecvent de lichide călduțe, bomboanele și acadelele contribuie la menținerea umidității mucoaselor și reduc iritația [2]. 

 1. Alergiile 

Cele mai citite articole

Atunci când sistemul imunitar reacționează față de o substanță inofensivă ca și cum ar fi un element periculos, se declanșează o alergie. În perioada de manifestare a unei alergii, tusea este un eveniment normal.

Alergiile sezoniere sunt determinate de polenul unor plante. Este una dintre cele mai frecvente forme de alergie și se poate trata doar cu ajutorul antihistaminicelor, reducerea expunerii la alergen fiind aproape imposibil de realizat [1]. 

 1. Substanțele iritante din mediu 

Tusea seacă declanșată de substanțele iritante din mediu este mai rar întâlnită și poate fi declanșată de expunerea la fum, poluare, praf sau mucegai. Inclusiv aerul prea rece sau prea uscat poate fi un factor iritant pentru unele persoane și poate contribui la declanșarea și întreținerea tusei.

Uscăciunea aerului din spațiul de locuit sau de la birou poate fi combătută cu ajutorul unui umidificator de calitate. Alege un produs care poate fi curățat cu ușurință, pentru a preveni formarea și răspândirea sporilor de mucegai [3]. 

 1. Tusea convulsivă

Tusea convulsivă, cunoscută și sub denumirea de pertussis, este mai rar întâlnită în prezent, având în vedere protecția vaccinală pe care copiii o dobândesc în cursul primilor ani de viață. Totuși, există cazuri încă, atât la copii cât și la adolescenți și adulți.

La debut, pertussisul poate fi confundat cu o răceală obișnuită, dar în scurt timp apar crizele caracteristice de tuse incontrolabilă. Prevenirea bolii se realizează prin administrarea periodică a rapelurilor, inclusiv la vârstă adultă [1]. 

 1. Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă se instalează atunci când mușchiul inimii nu mai are forța necesară pentru a pompa eficient sânge în organism. Ea este determinată, de cele mai multe ori, de o combinație între boala coronariană și hipertensiunea arterială.

O tuse seacă persistentă poate fi privită ca un semn de insuficiență cardiacă. Aceasta este însoțită, în general, de:

 • Dispnee;
 • Oboseală și slăbiciune;
 • Tahicardie și aritmii cardiace;
 • Edeme la nivelul picioarelor;
 • Retenție de lichide;
 • Dificultăți de concentrare [3]. 

Tusea seacă poate avea o multitudine de cauze, de aceea este important să consulți medicul în cazul în care te confrunți cu persistența acestui simptom. 

Bibliografie:

 1. Corinne O’Keefe Osborn. “What Causes a Dry Cough?” Healthline, Healthline Media, 3 Jan. 2018, www.healthline.com/health/dry-cough, accesat la 30.01.2023;
 2. “Dry Cough with Chest Tightness: Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21888-dry-cough-and-chest-tightness, accesat la 30.01.2023;
 3. “Dry Cough: Causes, Treatments, and When to See a Doctor.” Www.medicalnewstoday.com, 14 May 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/324912, accesat la 30.01.2023.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

5 lucruri importante de care vei avea nevoie daca te muti la casa noua

Află care sunt avantajele pentru care merită să folosești un espressor modern de cafea