in

Cum să alegi polistirenul potrivit pentru renovarea casei tale?

Polistirenul se află în topul materialelor de construcții folosite pentru izolarea pereților interiori sau exteriori, pardoselilor, plafoanelor, soclurilor și acoperișurilor, datorită costului avantajos, montării ușoare și proprietăților foarte bune de termoizolare. Află cum să faci alegerea potrivită, în funcție de specificul proiectului de renovare a locuinței tale. 

Tipuri de polistiren și utilizările acestora

Pe piața materialelor de construcții există numeroși producători de polistiren și 3 tipuri principale de plăci: polistiren expandat albe, polistiren expandat grafitat, și polistiren extrudate. Acestea oferă o bună eficiență termică, la un cost accesibil și avantajos.

Cum alegi produsele potrivite? Intră pe https://www.macostore.ro/polistiren, compară informațiile din descrieri și din fișele tehnice și optează pentru varianta cea mai avantajoasă pentru proiectul tău. Ai nevoie de ajutor în acest proces? Poți beneficia de asistență telefonică.

Polistiren expandat (EPS)

Plăcile de polistiren EPS sunt obținute din granule de stiren expandate. Acestea au o greutate redusă, o structură cu pori deschiși și o bună permeabilitate la vaporii de apă. Sunt folosite pentru izolarea termică și fonică a fațadelor, pardoselilor sau acoperișurilor, cu scopul de a reduce pierderile de căldură și de a crea un mediu confortabil în casă. 

Polistiren extrudat (XPS)

Spre deosebire de polistirenul expandat, cel extrudat are o densitate mare și o structură densă, cu pori închiși. Plăcile sunt impermeabile și rezistente la compresiune. Proprietățile menționate anterior fac ca acest material să fie potrivit pentru izolarea fundațiilor și soclului, subsolurilor, pardoselilor, acoperișurilor și teraselor circulabile.

Polistiren grafitat

Plăcile grafitate sunt un tip special de polistiren expandat (EPS), cu un adaos de grafit, ceea ce îmbunătățește cu aproximativ 20% capacitatea de izolare termică. Materialul are culoarea cenușie sau un amestec de perle de stiren negre și albe. Este utilizat mai ales pentru termoizolarea fațadelor. 

Cum să alegi polistirenul: criterii de selecție

Cele mai citite articole

După ce ai decis care este cel mai bun tip de polistiren pentru renovarea casei tale, compară diferite produse de pe piață. Ține cont că prețul nu este un indicator corect, ci raportul cost-beneficii. Totodată, iată care sunt 3 dintre criteriile importante de selecție a materialelor termoizolatoare. 

Conductivitatea termică

Coeficientul de conductivitate termică lambda (λ) este un indicator pentru capacitatea mai mare sau mai mică a unui material de a transfera energia termică (de a pierde căldură). Cu alte cuvinte, cu cât acest coeficient este mai mic, cu atât mai eficient va fi gradul de izolare termică. Pe Macostore, vei găsi produse cu următoarele valori:

  • polistiren expandat – 0,031 – 0,039 W/mK;
  • polistiren extrudat – 0,035 și 0,039 W/mK;
  • polistiren grafitat – 0,033 W/mK.

Grosimea și valoarea R

Coeficientul R este un indicator pentru capacitatea materialului de a izola termic:

  • cu cât valoarea R este mai mare, cu atât mai bună va fi eficiența termică a polistirenului;
  • pentru a crește gradul de izolare termică a locuinței, alege plăci de polistiren mai groase.

Alegerea grosimii polistirenului depinde de mai mulți factori, cum ar fi condițiile climatice ale zonei în care se află clădirea și calitatea materialelor din stratul suport (BCA, cărămidă, lemn etc.).

Rezistența la compresiune

Un alt criteriu important pentru alegerea polistirenului este rezistența la compresiune. Așa cum am menționat anterior, plăcile XPS au o mai bună rezistență la șocuri și deformare, de peste 300 – 400 kPa. În cazul plăcilor expandate, vorbim, în principal, despre:

  • EPS 70 și 80 – pentru fațade;
  • EPS 120 și 150 – pentru șape și terase cu circulație intensă;
  • EPS 200 – pentru pardoseli și platforme cu trafic greu.

Alegerea polistirenului potrivit pentru renovarea casei tale trebuie să se bazeze pe mai multe criterii – tipul de placă, rezistența la compresiune, conductivitatea termică și grosimea. Pentru un proiect de renovare reușit, ia în considerare nevoile specifice locuinței tale.

Sursă foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Recrutarea muncitorilor din India – pentru ce domenii este posibilă?

Viitorul jocurilor de noroc este legat de telefoanele mobile?