Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru cele mai grave afectiuni, de la boli de inima, pana la cancer. Chiar daca este un obicei placut pentru multi dintre fumatori, efectele sale nocive se observa inca ani buni dupa renuntarea la fumat. De altfel, pentru ca nicotina actioneaza ca un drog asupra sistemului nervos, renuntarea la fumat este foarte dificila pentru fumatorii cronici.
Daca si tie iti este greu sa renunti la fumat, iti prezentam in acest articol cateva sfaturi care te-ar putea ajuta.
1. Stabileste-ti clar un scop
Studiile psihologice au aratat ca persoanele care reusesc sa renunte la fumat si-au stabilit clar niste obiective. Iti poti propune sa fii mai sanatos, sa-ti reglezi tensiunea arteriala, sa faci un copil sau un alt motiv foarte bine intemeiat, pentru care este nevoie sa te lasi de fumat. O motivatie buna este dorinta de a-ti proteja familia de fumatul pasiv. Gaseste acel scop care sa te mobilizeze si tine-l mereu in minte.
2. Informeaza-te despre ce se intampla in corp cand renunti la fumat
Multe tentative de renuntare la fumat esueaza pentru ca cei care se lasa brusc de tigari nu stiu la ce sa se astepte si sunt luati prin suprindere de sevrajul care se instaleaza dupa renuntarea la nicotina. Cu cat esti mai informat despre etapele prin care va trece organismul tau, cu atat ai sanse mai mari sa rezisti tentatiei de a te reveni la obiceiul de a fuma.
3. Combate sevrajul de nicotina
Primul lucru care se intampla cand renunti la fumat este instalarea sevrajului de nicotina. Acesta se manifesta prin dorinta imperioasa de tigari, iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare, probleme digestive, insomnie si oboseala pronuntata. Este modalitatea prin care organismul obisnuit sa primeasca nicotina reactioneaza la lipsa acesteia. Poti contracara aceste efecte prin cateva metode simple: plasturi cu nicotina sau guma de mestecat pentru renuntarea la fumat.
4. Ia pastile antifumat
Cele mai citite articole
Dependenta de nicotina se poate trata medicamentos. Cele mai folosite pastile antifumat sunt cele care reduc simptomele sevrajului si produc reactii adverse ale organismului la nicotina, ca sa-ti fie greu sa fumezi. Intreaba medicul despre variantele de tratamente pentru renuntarea la fumat sau incearca ceaiuri si remedii naturiste pe baza de extracte de pedicuta sau sunatoare. Acestea ajuta la detoxifierea organismului si instaleaza o senzatie de greata atunci cand iti aprinzi o tigara.
5. Cere ajutorul celor dragi
Renuntarea la fumat este mai usoara atunci cand ai sustnerea familiei si a celor apropiati. Daca incerci sa renunti la tigari dar partenerul tau inca fumeaza, va fi aproape imposibil sa reusesti. In schimb daca familia si prietenii inteleg ca este important sa te sustina in aceasta alegere, vei avea mai multe sanse de reusita.
6. Evita comportamentele declansatoare
In general, fumatorii asociaza tigara cu anumite comportamente, momente ale zilei sau obiecte. De exemplu, cafeaua de dimineata este unul dintre declansatorii poftei de tigara. Incearca sa identifici care sunt acesti factori declansatori in cazul tau si sa-i eviti pe cat posibil.
Daca obisnuiai sa fumezi la cafea, treci pe ceai o perioada. Renunta la alcool o vreme, daca fumatul era mai degrabă social, la intalnirile cu prietenii, la un pahar. Daca fumai dupa masa, obisnuieste-te sa faci altceva: spala-te pe dinti sau fa o scurta plimbare. Daca se declanseaza totusi pofta de tigara, constientizeaza ca ea este conditionata psihologic de un factor declansator si ca o poti controla.
Renuntarea la fumat poate fi un proces de lunga durata, marcat uneori de esecuri. Daca nu ai reusit din prima incercare, fii ingaduitor cu tine insuti si permite-ti sa o iei de la capat. Fa miscare, mananca mai sanatos si bucura-te mai mult de gustul si mirosul mancarii. Un alt truc care te poate ajuta este sa instalezi o aplicatie care iti arata ce economie ai facut de cand nu ti-ai mai cumparat tigari. Fa-ti un cadou cu o parte din suma economisita si premiaza-te astfel pentru alegerea facuta!