in

Măselele de minte, sursa multor probleme stomatologice

Problemele cu măseaua de minte reprezintă unele dintre cauzele frecvente pentru care mulți oameni merg la stomatolog.

“Măselele înțelepciunii”, așa cum mai sunt ele numite în popor, nu sunt deloc un motiv de bucurie pentru oamenii din zilele noastre. 

Aceste măsele sunt situate în partea din spate a maxilarelor superior și inferior și sunt ultimele care apar în cavitatea bucală a unui om. Ele erup de obicei între 17 și 25 de ani; cu toate acestea, la unii indivizi “dinții de înțelepciune” ies mai devreme, chiar și la 16 ani, în timp ce la alții, apar de-abia pe la 40 sau 50. 

De ce mai are omul actual măsele de minte? 

Strămoșii noștri primitivi au consumat alimente mai fibroase și mai aspre. Acești molari au avut în acele vremuri un rol extrem de important concretizat în ajutorul pe care îl ofereau în masticație. 

Pe parcursul depănării mileniilor, pe măsură ce hrana oamenilor a devenit mai rafinată și mai puțin dură, funcția pentru care existau molarii de minte a trecut într-un plan secund.

Schimbare a obiceiurilor alimentare a condus la scăderea importanței erupției lor. Datorită “cererii” mai mici de “dinți de înțelepciune” în cavitatea bucală, în zilele noastre la din ce în ce mai multe persoane molarii respectivi rămân în umbră sau pur și simplu nici măcar nu mai erup în arcada dentară. Mai mult decât atât, pot deveni rapid o sursă de infecție pentru structurile din apropiere sau dinții adiacenți. 

Care sunt problemele oamenilor de azi cauzate de măselele de minte? 

Măselele de minte pot pur și simplu ca să nu erupă în cavitatea bucală, în principal din cauza lipsei de spațiu. 

Unii oameni pot prezenta probleme stomatologice din pricina măselelor de minte, precum inflamația gingiei, un risc crescut de apariție a cariilor dentare (datorită dificultății mai mari de curățare) și răspândirea infecției la alți dinți învecinați. 

Este imperativ să solicitați tratament dentar urgent pentru dinții molari de minte dacă sunt poziționați necorespunzător, deoarece pot fi o capcană pentru diverse particule alimentare, rezultând o creștere a faunei bacteriene care poate duce la apariția cariilor.

Cele mai citite articole

Mai mult decât atât, pot ocupa spațiu prea mult în arcada dentară, fapt care poate conduce la aglomerarea altor dinți, ceea ce poate afecta estetica dentară.

Măselele de minte pot permite bacteriilor să treacă prin gingii, ceea ce crește și mai mult riscul de durere, infecție și umflare a gingiilor; persoanele afectate pot prezenta și diverse alte probleme, precum ar fi rigiditatea maxilarelor și deschiderea limitată a gurii.

Molarii de minte crescuți greșit pot duce, de asemenea, la dificultăți în folosirea aței dentare între “dinții înțelepciunii” și dintele adiacent, ceea ce crește și mai mult neajunsurile medicale de natură parodontală, nu doar sporirea foarte mare a riscului apariției cariilor dentare. 

Măselele de minte cu probleme cresc și pericolul de formare a chisturilor; acest lucru poate deteriora rădăcinile dinților și osului adiacent care susține dinții. 

Când trebuie scoasă o măsea de minte? 

Este imperativ să contactați medicul dentist dacă una sau mai mult măsele de minte vă cauzează probleme în cavitatea bucală.  El va decida dacă este nevoie de extracție sau nu. 

Un dentist bun, precum sunt aceia de la clinica stomatologică Excedent, trebuie consultat dacă există dureri severe ale dinților, o față umflată, febră și dificultăți de mestecat, de înghițire sau de deschidere completă a gurii. 

Inițial, pot fi prescrise în prealabil clătirea cavității bucale cu apă de gură cu clorhexidină, spălatul cu o periuță de dinți cu păr moale și un tratament cu antibiotice. Odată ce inflamația locală s-a calmat, “dintele de înțelepciune” problematic este de obicei extras. 

Simptome care pot necesita îndepărtarea măselelor de minte din cavitatea bucală: 

  • durere în zona din jurul măselelor de minte;
  • existența unei infecții la nivelul osului sau gingiilor din jurul măselei de minte;
  • chisturi și tumori care se dezvoltă din cauza măselelor de minte;
  • cariile care pot apărea la molarii de minte care au erupt parțial sau la dinții adiacenți;
  • diverse probleme parodontale, inflamația gingiilor;
  • măselele de minte pot necesita, de asemenea, îndepărtarea lor în timpul tratamentului ortodontic; motivul este acela că ele ocupă spațiu în arcada dentară, lăsând astfel mai puțin spațiu pentru alți dinți; prin extracție se permite amplasarea corectă a dinților nealiniați.

O radiografie a maxilarului și a dinților ajută indubitabil la identificarea unei măsele de minte cu probleme. 

Dacă ai probleme și tu cu măselele de minte, apelează cu încredere la clinica stomatologică Excedent! 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ce haine de blană sunt la modă în 2021?

Cele mai bune ceasuri inteligente și aplicații pentru sănătatea femeilor