Ceaiul este cea mai apreciata bautura pe plan global, fiind consumata de doua treimi din populatia mondiala, arata un articol realizat de Naghma Khan si Hasan Mukhtar, publicat in 2013 [1].
Mai mult decat atat, ceaiul reprezinta una dintre cele mai ieftine bauturi disponibile, aceasta clasandu-se pe locul doi, in spatele apei.
Consumul de ceai a fost considerat un obicei benefic pentru sanatate, inca, din Antichitate, iar studiile moderne au inceput sa ofere din ce in ce mai multe dovezi stiintifice pentru aceste presupuneri. De la gestionarea mai buna a sanatatii metabolice la prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza sau boala coronariana, si efecte antiimbatranire, ceaiul ofera o multime de beneficii pentru oricine, inclusiv pentru diabetici.
In continuarea acestui articol, vom prezenta cateva tipuri de ceaiuri pentru diabet care pot oferi numeroase beneficii, daca sunt consumate in mod corect.
3 ceaiuri pentru diabet si beneficiile lor
In functie de ceai, anumite tipuri pot avea proprietati antiinflamatoare sau de scadere a glucozei in sange, facandu-le, astfel, excelente pentru managementul diabetului. Cand vine vorba de ceaiuri pentru diabetici, cele mai bune optiuni includ:
Ceaiul verde
Cele mai citite articole
Ceaiul verde ofera numeroase beneficii atat pentru sanatatea generala cat si pentru diabet, consumul acestuia putand duce la o scadere a inflamatiei, la reducerea leziunilor celulare dar si la un control mai bun al glicemiei. Aceste efecte au fost mentionate intr-un studiu publicat in 2019 [2], cercetatorii concluzionand ca aceasta bautura ar putea fi folosita pentru prevenirea si gestionarea diabetului si a complicatiilor acestuia. Mai mult decat atat, anumiti compusi gasiti in ceaiul verde pot ajuta la reducerea nivelului de glucoza in sange, actiune evidentiata de un studiu efectuat pe model rozator [3].
Ceaiul negru
Ceaiul negru contine compusi vegetali potenti care au proprietati antiinflamatoare, antioxidante si de reducere a glicemiei. Un studiu [4] realizat pe 24 de persoane, dintre care unele cu prediabet, a demonstrat ca folosirea ceaiului negru alaturi de alte bauturi bogate in zahar a dus la un nivel de glicemie mult mai mic comparativ cu grupul de control. Aditional, ceaiul negru mai poate ajuta si la mentinerea unei tensiuni arteriale normale, efect benefic pentru oricine, dar, mai ales, pentru persoanele cu diabet, multe dintre acestea suferind de hipertensiune.
Ceaiul de scortisoara
Scortisoara este un condiment foarte popular care are si anumite proprietati antidiabetice. Totusi, exista cel putin un studiu [5] care a aratat ca si consumul ceaiului de scortisoara poate avea numeroase beneficii. Cercetarea a aratat efectul ceaiului de scortisoara in mentinerea unui nivel mic al glicemiei, dupa ce participantii au fost rugati sa consume 100 mililitri de infuzie, dupa ingerarea unei solutii dulci.
Pentru a obtine toate beneficiile enumerate mai sus, aceste ceaiuri trebuie sa fie consumate cat mai simple, fara lapte, zahar sau alte arome, adaosul acestora putand reduce beneficiile oferite.
Referinte:
- Khan, Naghma, and Hasan Mukhtar. Tea and Health: Studies in Humans. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/.
- Meng, Jin-Ming, et al. “Effects and Mechanisms of Tea for the Prevention and Management of Diabetes Mellitus and Diabetic Complications: An Updated Review.” Antioxidants (Basel, Switzerland), MDPI, 10 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617012/.
- Ueda-Wakagi, Manabu, et al. “Green Tea Ameliorates Hyperglycemia by Promoting the Translocation of Glucose Transporter 4 in the Skeletal Muscle of Diabetic Rodents.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 16 May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566303/.
- A;, Butacnum A;Chongsuwat R;Bumrungpert. “Black Tea Consumption Improves Postprandial Glycemic Control in Normal and Pre-Diabetic Subjects: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Study.” Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2017, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28049262/.
- Bernardo, Maria Alexandra, et al. “Effect of Cinnamon Tea on Postprandial Glucose Concentration.” Journal of Diabetes Research, Hindawi Publishing Corporation, 14 July 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516848/.