Ce vei citi în continuare:
– De ce merită să cunoști cât va consuma aparatul de aer condiționat pe care îl vei comanda
– Cum se calculează puterea de răcire a unui aparat de aer condiționat
– Ce factori influențează consumul unui aparat de aer condiționat
Ce trebuie să știi despre consumul de aer condiționat
Este bine ca să cunoști din start cum să calculezi consumul diferitelor echipamente electrocasnice, inclusiv în ce privește aparatul tău de aer condiționat, pentru că astfel o să fii în măsură ca să eviți surprizele neplăcute tot mai dese generate de factura de energie ce crește pe lună ce trece mai ceva decât voinicul din poveste.
Știai că este posibil să socotești care este consumul de aer condiționat chiar înainte de a cumpăra aparatul de climatizare dorit? Având în vedere unele elemente de bază, precum ar fi modelul, puterea, ciclul de funcționare și tehnologia pe care o înglobează, este ușor să îți faci o imagine corectă, de ansamblu, să stabilești aprioric dacă produsul electrocasnic ales îți va satisface și așteptările financiare în ceea ce privește cheltuielile la energie electrică.
Factura de energie electrică este o cheltuială fixă, dar mereu în creștere (mai nou, lunar) în bugetul tuturor familiilor din România și poate deveni din acest motiv o durere de cap majoră dacă un dispozitiv conduce la o creștere bruscă a costurilor periodice. Iar când vorbim de aparate de aer condiționat, cu atât mai mult.
Deci, este foarte important să fii mereu conștient de consumul fiecărui aparat electrocasnic pe care îl posezi în căminul tău.
Mai ales în această perioadă, când odată cu sosirea temperaturilor ridicate aerul condiționat începe să fie utilizat frecvent, consumul de energie va crește vrând-nevrând simțitor. Pentru a te ajuta să îți faci o anumită planificare în materie de costuri suportabile la facturile din lunile calde ce vor urma, este bine ca să înveți să îți calculezi acasă consumul de aer condiționat de care ai nevoie. Există aplicații online pe care este bine ca să le folosești în acest sens.
Pentru a putea calcula cât costă de fapt factura la energie electrică referitoare la consumul unui dispozitiv din categoria de aparate de aer condiționat trebuie să ții cont de câțiva factori de bază.
Pentru a verifica prețul curent al energiei electrice pe kWh practicat de furnizorul tău, consultă și tarifele generale, precum și ale altor furnizori de energie electrică. Este necesar să introduci costul corect pe unitate (kWh) pentru a găsi prețul exact.
Pe plan internațional, cantitățile de aer condiționat sunt evaluate în tone. O tonă este egală cu 12.000 Btu pe oră (3.517 kW). Aceasta este cantitatea de căldură necesară (288.000 Btu) pentru a topi o tonă de gheață într-o perioadă de 24 de ore. Prin urmare, 288000, când este împărțit la 24, dă 12000 Btu, care este egal cu o tonă.
Rata de eficiență energetică (EER) este dată de raportul dintre energia de răcire la ieșire (în BTU / oră) la un aport de energie electrică (în wați), la un punct de funcționare dat.
Cele mai citite articole
EER se calculează în mod normal la o temperatură exterioară de 35 grade Celsius și o temperatură a camerei de 26,6 grade Celsius și la o umiditate relativă de 50%.
Cele două formule matematice de calcul posibile pentru EER sunt următoarele:
– energia de răcire în BTU / oră / energia electrică consumată în wați;
– energie de răcire în kW / oră / energie electrică consumată în wați.
Cum se calculează puterea necesară a aparatului de aer condiționat?
- Cea mai simplă metodă de calcul a cererii de putere de răcire este următorul factor de conversie: 10 mp = 1 kW putere de răcire.
Dacă dorim să calculăm necesarul de energie utilizând parametrul suprafață stabilită în metri pătrați, vom obține un nivel aproximativ de cerere pentru puterea aparatului de aer condiționat. Putem folosi această metodă dacă camerele din casă au o înălțime standard, adică în medie de 2,5 m sau 2,8 m. În acest caz, putem folosi formula:
Suprafață (măsurată în metri pătrați) x 100 = capacitate de răcire (W)
- Pentru a obține un rezultat mai precis, se poate utiliza cel mai bine nivelul volumului camerei în care se va instala aparatul de aer condiționat. Mai ales dacă respectiva încăpere nu are înălțimea standard (2,5 m), atunci specialiștii recomandă să se utilizeze formula:
Volumul camerei (calculat în metri cubi) x 40 = capacitate de răcire (W)
Ce parametri determină cerințele referitoare la puterea de răcire a unui aparat de aer condiționat?
Volumul camerei este un factor cheie în determinarea necesarului de energie. Un rol important îl joacă cumulat următoarele elemente:
- lumina solară;
- gradul de izolare al imobilului;
- nivelul de izolație termică în podea și tavan;
- zona vitrată (numărul, mărimea și amplasarea ferestrelor);
- numărul de persoane din cameră;
- sursele de căldură (este vorba de de acele dispozitive electrocasnice suplimentare care măresc temperatura în cameră);
- lungimea pereților exteriori și interni;
- gradul de umbrire al ferestrelor (prezența obloanelor, peliculelor montate pe ferestre, dacă există jaluzele exterioare sau jaluzelele interne);
- amplasarea camerei (la parter, etaj, mansardă).
Având în vedere factorii care afectează cererea mai mare de putere de răcire a unui echipament de aer condiționat, atunci când se calculează puterea necesară a aparatului de aer condiționat într-o cameră, merită luată în considerare:
- suplimentar 20-30% putere în încăperile cu ferestre orientate spre vest;
- o putere suplimentară de 10-20% în încăperile cu izolație slabă;
- suplimentar 10-20% din putere în camerele de zi care au deschidere la bucătărie.
Eficiența prea mică în raport cu volumul suprafeței va face ca aparatul electrocasnic de aer condiționat să funcționeze constant la cea mai mare putere, ceea ce, pe de o parte, va crește costurile de operare și, pe de altă parte, poate duce la uzura prea rapidă a dispozitivului. Cu toate acestea, o putere prea mică a echipamentului de climatizare va face dificil să se obțină temperatura dorită, deoarece dispozitivul nu va putea răcori camera pe vreme caniculară.
Dacă eficiența dispozitivului este prea mare, atunci vom plăti în exces pentru achiziționarea unui dispozitiv de putere inutilă. În plus, unitatea se va opri frecvent, ceea ce poate reduce durata de viață a compresorului.
Pe internet există multe resurse gratuite care ne permit să ne facem o idee despre cât consumă un aparat de aer condiționat și să îl alegem pe cel mai potrivit pentru locuința noastră. Merită folosite cu încredere!