Cu toții avem în dulap atât haine „de purtare”, pe care le folosim în viața de zi cu zi la piață sau pe stradă, cât și haine deosebite, păstrate pentru birou sau pentru ocazii speciale. Dar știai că durata de viață a hainelor depinde cel mai mult de felul în care le întreții, și nu de cât de des le porți? De la spălat, călcat și până la forma de depozitare – toate acestea pot face ca hainele tale să arate ca noi după ani de zile sau, dimpotrivă, să le dăuneze chiar și după o singură purtare.
Tipuri de materiale și modalități de spălare și călcare
Cele mai sănătoase haine sunt cele fabricate din fibre naturale: bumbac, in, mătase, lână. Fiecare dintre acestea se comportă diferit în funcție de temperatura apei în care le speli sau de temperatura fierului de călcat.
În continuare vei afla care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi în privința întreținerii hainelor în funcție de materialul din care sunt fabricate.
Bumbacul
Hainele din bumbac fac parte, cu siguranță, și din garderoba ta, începând cu articolele de lenjerie intimă și tricouri și până la rochii sau pantaloni. De asemenea, cele mai bune lenjerii de pat sunt fabricate tot din bumbac. Acesta este prietenos cu pielea, pe care o lasă să respire fără a risca iritații sau alergii – așa cum poate fi cazul anumitor produse sintetice.
Țesăturile albe de bumbac suportă la spălare și temperatura de 95 de grade Celsius. De asemenea, pot fi igienizate prin fierbere – variantă de preferat în locul folosirii clorului sau a altor înălbitori, care pot irita pielea.
Cele colorate, în schimb, se recomandă să fie spălate la maximum 60 de grade Celsius. Ai grijă să grupezi hainele în funcție de culoare, astfel încât o haină să nu „împrumute” accidental culorile alteia.
Desigur, dacă hainele nu sunt foarte murdare, pot fi spălate și la temperaturi mai scăzute. Foarte utilă în acest sens poate fi mașina de spălat semiautomată de la Ideall, care nu necesită branșare la o rețea de alimentare cu apă, poate spăla cantități mari de rufe și poate fi amplasată sau mutată oricând și oriunde.
Cât despre călcare – bumbacul suportă cea mai mare treaptă a fierului de călcat și răspunde bine la călcarea cu abur.
Inul
Hainele din in se spală cel mai bine manual, în apă care nu depășește 30 de grade Celsius și nu trebuie să fie stoarse, ci doar presate sau lăsate la scurs. Temperatura pentru călcare, însă, poate fi de maximum 210 grade.
Aceleași reguli de spălare sunt valabile și pentru lână. În schimb, temperatura de călcare trebuie să fie mai redusă: 150 de grade Celsius. Este bine ca peste haina de lână să se pună un prosop de bumbac, atunci când se calcă.
Mătasea
Veșmintele din mătase sunt cele mai pretențioase: materialul nobil se spală cel mai bine manual, în apă doar călduță. Călcarea se face la temperatura minimă, cu o pânză de bumbac pusă deasupra, pentru a evita arderea materialului.
Hainele sintetice pot fi spălate, în general, la 60 de grade Celsius și călcate la 50 de grade. Majoritatea, însă, nu necesită călcare.
Important de reținut, însă, este să citești întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă: țesăturile mixte pot avea instrucțiuni de spălare și călcare diferite.
În ceea ce privește depozitarea, se recomandă păstrarea hainelor în spații curate și uscate, care să fie aerisite constant. În special lâna poate fi apărată de molii cu ajutorul unor soluții naturale: levănțică, tutun sau cafea măcinată. Acestea pot fi puse în mici punguțe din material textil, pe care să le agăți în dulap sau să le așezi în sertare.
Sursa foto: Pixabay.com