Alimentatia este unul dintre factorii importanti care contribuie la mentinerea sanatatii organismului, pentru ca ii asigura substantele necesare intaririi sistemului imunitar si derularii celorlalte procese metabolice. Aceste substante se numesc nutrienti si fiecare are un rol bine definit in organism. Prin urmare, pentru un stil de viata sanatos, trebuie sa asiguram organismului toti acesti nutrienti de care are nevoie, iar cel mai simplu este sa facem asta prin alimentatie.
Mai jos, vei gasi o lista cu cei mai importanti nutrienti de care avem nevoie si rolul pe care fiecare din ei il are in organism.
Magneziul
Face parte din categoria mineralelor si indeplineste mai multe functii esentiale, care mentin sanatatea organismului. Magneziul intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa se protejeze mai bine de virusuri si bacterii, imbunatatind totodata si functionarea sistemului nervos. De asemenea, acesta este vital si pentru buna functionare a sistemului muscular, iar in aceasta categorie intra si muschiul inimii – miocardul.
Nu in ultimul rand, organismul are nevoie de un aport optim de magneziu si pentru fortificarea sistemului osos. In cazul barbatilor, acest aport optim este de 400 de miligrame de magneziu pe zi, in timp ce femeile au nevoie de 300 de miligrame zilnic. Pentru a asigura acest necesar trebuie sa incluzi in alimentatie iaurt slab, soia, migdale, seminte de dovleac si cereale integrale.
Fibrele
Sunt recunoscute in special pentru rolul pe care il au in asigurarea unei bune digestii, insa de aici pleaca si o serie de alte beneficii pe care o digestie sanatoasa le aduce organismului. Doar daca ne gandim ca peste jumatate din sistemul imunitar se afla in tubul digestiv, este lesne de inteles rolul important pe care il au fibrele in protectia organismului impotriva agentilor patogeni. In plus, au calitatea de a „umple stomacul” facand sa dispara senzatia de foame. Dat fiind faptul ca au si un continut scazut de calorii, te ajuta sa iti mentii o greutate normala, prevenind aparitia supraponderabilitatii si a obezitatii, cu toate problemele grave care deriva de aici. Afectiunile cardiace si diabetul sunt doua dintre cel mai frecvente probleme datorate excesului ponderal, iar un consum optim de fibre te protejeaza in acest sens. Cele mai bogate surse de fibre sunt cerealele integrale, painea raw vegana, fructele si legumele, fasolea, lintea si fulgii de ovaz.
Calciul
Cele mai citite articole
Toata lumea stie ca acest nutrient este esential pentru sistemul osos, fiind una dintre substantele de baza din componenta oaselor. Asadar, ai nevoie de calciu pentru oase mai puternice, iar in cazul copiilor, este indispensabil pentru a-i ajuta sa se dezvolte normal. Calciul nu intareste doar oasele, ci contribuie si la functionarea normala a inimii precum si la procesul de coagulare a sangelui.
De asemenea, pe langa magneziu, si acesta contribuie buna functionare a sistemului muscular. Nutritionisti recomanda pentru adulti circa 1.200 de miligrame de calciu zilnic, cea mai cunoscuta sursa fiind lactatele. In aceleasi timp, iti poti sigura aportul zilnic de calciu consumand si sardine, migdale crude, smochine uscate, spanac sau patrunjel.
Potasiul
Acest nutrient actioneaza ca un adevarat energizant in organism, ajutand muschi sa se contracte si avand un rol decisiv in transmiterea impulsurilor nervoase. De asemenea, un aport optim de potasiu tine sub control tensiunea arteriala prevenind aparitia hipertensiunii, cauzata de o presiune prea mare a sangelui in artere. Adultii au nevoie de circa 4.700 de miligrame de potasiu zilnic, pe care organismul le poate asimila din fasole, broccoli, spanac, cartofi, suc de portocale si iaurt degresat.
La toate acestea se adauga si intreaga gama 13 vitamine cunoscute la acest moment, fiecare avand la randul sau propriile beneficii pentru organism.
Pentru a-ti asigura aportul zilnic de nutrienti nu trebuie sa faci mari eforturi ci doar sa adopti o alimentatie sanatoasa, bazata in special pe fructe si legume, alaturi de lactate, seminte si cereale integrale, peste si carne slaba.