Privite ca niște elemente strict funcționale, când vine vorba despre amenajarea unui spațiu, ușile sunt unele dintre produsele cu un impact puternic asupra esteticii încăperilor, dar și siguranței sau confortului pe care le aduc proprietarilor. Acestea delimitează camerele, oferă intimitate, înfrumusețează locuința sau, după caz, țin la distanță zgomotele, temperaturile extreme ori chiar incendiile. Importanța lor este de necontestat, mai ales că reprezintă o investiție pe termen lung. Practic, o ușă poate trece testul timpului dacă este întreținută în mod corespunzător. Însă, dacă vrei să te bucuri de produsele alese cât mai mulți ani, iată câteva lucruri pe care trebuie sa le știi despre uși dar și despre accesoriile lor.
1. Ușile pot fi fabricate din diferite materiale
Tendința generală urmată de oameni este aceea că ușile trebuie să fie alese în funcție de culoare sau aspect. Aproape greșit. E adevărat că ușa trebuie să fie pe placul proprietarului și în concordanță cu locuința, dar asta nu e tot. Unul dintre criteriile importante de care trebuie să țină cont cei care achiziționează astfel de produse se referă la materialul din care sunt fabricate. De acest factor depinde durata de viață a ușilor, calitatea și rezistența lor. Astfel, pe piață sunt disponibile uși din lemn masiv, care se pot păstra în condiții excelente ani la rând, dar și uși din MDF, un material foarte popular și care asigură o bună izolare fonică. Produsele din PAL sunt și ele o variantă preferată (mai ales pentru prețul redus), la fel și ușile din sticlă ori din PVC. Ușile metalice prezintă și ele o mulțime de avantaje, mai ales că, dacă au ca umplutură un material termoizolant, pot ține incendiile la distanță. De exemplu, o ușa rezistentă la foc 60 minute, din tablă de oțel zincată, oferă o protecție ridicată în fața flăcărilor.
Ușile trebuie alese în concordanță cu stilul de amenajare
Aspectul estetic este esențial indiferent dacă vorbim despre decorarea locuinței sau a unui spațiu pentru birouri. În general, la alegerea ușilor, se ține cont de stilul general de amenajare pentru a obține un design unitar. De asemenea, aceste elemente trebuie să se asorteze și cu pardoseala. Dacă au și o parte din geam e necesar ca întregul aspect să se încadreze în ambianța generală. De exemplu, o floare desenată pe geamul unei uși ar putea fi în contradicție cu stilul minimalist al casei.
Caracteristicile de izolare termică și fonică sunt importante
Cele mai citite articole
Ușile de calitate nu vor permite frigului sau zgomotelor să pătrundă cu ușurință în interior. De obicei, pentru o izolare termică și fonică excelentă, sunt indicate uși cu o grosime minimă de 40 mm și care să garanteze o izolare fonică de cel puțin 28 dB. Grosimea este factorul cheie când vine vorba despre aceste caracteristici esențiale pentru confort, așa că este important să i se acorde toată atenția în momentul alegerii ușilor.
Tocăria și accesoriile trebuie să fie de calitate
Nu este suficient ca doar ușile să fie confecționate din materiale durabile și să aibă un aspect plăcut. Tocăria trebuie și ea confecționată din materiale calitative și nedeformabile pentru a contribui la rezistenta ușilor în timp. Totodată, e necesar ca și balamalele să fie durabile, de preferat din teflon sau oțel, cu prindere în minim trei puncte, respectiv una pe blatul ușilor și două pe toc. Accesoriile trebuie să se potrivească și ele cu restul elementelor la nivel estetic; dacă optezi pentru uși antifoc este esențial să iei în considerare ca și produsele care completează ușile să fie rezistente la incendiu.
Ușile trebuie să fie funcționale și să prezinte cât mai multe avantaje, pe termen lung. Acestea trebuie alese cu mare atenție deoarece nu sunt ușor de înlocuit și joacă un rol extrem de important în ceea ce privește intimitatea, siguranța, confortul, nivelul de lumină sau aspectul de care se bucură orice proprietar.