Romania are un bun potential agricol, si astfel se explica numarul mare de afaceri demarate in acest sector, mai ales in ultimii ani. Cu toate acestea, nu este suficient sa incepi o afacere intr-un domeniu profitabil pentru a avea succesul garantat, fiind necesar sa iei in considerare multe aspecte esentiale.
In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva recomandari in acest sens, bazate pe experienta unor fermieri care administreaza afaceri de succes in sectorul agricol.
Studiaza piata
Nu esti primul care demareaza o afacere in agricultura si nici singurul de pe piata, asa ca trebuie sa te astepti la o concurenta puternica. O afacere la inceput de drum trebuie sa se axeze in prima faza pe o activitate care sa-i permita sa se dezvolte fara a fi „strivita” de concurenta. Din fericire, agricultura este un domeniu vast, asa ca iti va fi usor sa gasesti o zona mai putin exploatata. Trebuie sa studiezi bine piata, pentru a vedea care sunt principalii actori, obiectul lor de activitate, preturile, furnizorii si cererea pentru anumite produse si servicii. In urma unei astfel de analize, poti lua o decizie inspirata in privinta viitoarei tale investitii.
Retine ca serviciile sunt la fel de importante ca productia
Activitatea de productie nu aste singura alternativa pentru o afacere in agricultura, la fel de eficienta putand fi si o investitie in domeniul serviciilor. Un atelier de reparatii pentru utilaje agricole, o firma de constructii hale si silozuri sau un magazin de cauciucuri pentru utilaje industriale si agricole sunt doar cateva idei viabile de afaceri in domeniul agricol. Permanent va exista cerere pentru, unelte, utilaje, accesorii si servicii, asa ca nu vei duce lipsa de clienti, indiferent de sezon.
Respecta legislatia
Deschiderea unei firme presupune anumite demersuri pe care trebuie sa le parcurgi inca de la inceput, inainte de a incepe activitatea. Ai la dispozitie mai multe forme de organizare incepand cu Persoana Fizica Autorizata (P.F.A.) sau Intreprindere Individuala (I.I.), pana la Societate cu Raspundere Limitata (S.R.L.) sau Societate pe Actiuni (S.A.).
Firma trebuie inregistrata la Registrul Comertului si apoi la ANAF dupa care sunt necesare mai multe avize, in functie de obiectul de activitate. Este important sa iti obtii aceste documente si sa iti derulezi afacerea legal, pentru a evita neplaceri ulterioare. Acestea pot veni sub forma unor amenzi consistente sau chiar a unei decizii de suspendare a activitatii.
Apeleaza la servicii de consultanta agricola
Consultanta agricola este de mare ajutor, mai ales in cazul fermierilor aflati la inceput de drum. Cei care ofera servicii de consultanta agricola sunt specialisti cu multa experienta, care te pot ajuta atat cu sfaturi, cat si implicandu-se in rezolvarea anumitor probleme. Spre exemplu, poti afla de la un consultant agricol care sunt solutiile de finantare pe care sa le accesezi, schemele de sprijin pentru care esti eligibil, tipurile de culturi care se preteaza in anumite zone, recomandari pentru ingrijirea acestora si multe altele. Totodata, cu ajutorul unui consultant agricol poti intocmi un proiect eligibil pentru a primi subventii din fonduri europene sau de la Ministerul Agriculturii.
Promoveaza-ti afacerea
Publicitatea este o alta cale de urmat catre succesul afacerii, aceasta ne insemnand ca trebuie sa te lauzi in mod repetat, ci sa-ti promovezi produsele sau serviciile. Poti face asta in mediul online dar si off line, iar in acest scop sunt cativa pasi de parcurs. Astfel, este recomandat sa iti faci un site oficial, de unde clientii si partenerii de afaceri sa afle totul despre firma ta, precum si pagini pe retelele de socializare in care sa-ti promovezi afacerea.
In mediul off line, promovarea se face prin mijloacele clasice, mai precis panouri publicitare, brosuri, fly-ere si alte materiale publicitare. De asemenea, nu rata nicio ocazie de a participa la diferite evenimente de prestigiu cum ar fi targurile agricole sau conferintele. Pe langa promovare, aici poti lua contact cu potentiali clienti sau parteneri, si astfel sa gasesti calea catre niste contracte avantajoase.
In final, trebuie sa mai stii ca o afacere in agricultura necesita multa munca, asa ca nu iti face planuri pentru concedii, cel putin in primii 2-3 ani!