in

Atrofia cerebrală în rândul persoanelor în vârstă: Semne de alarmă

Atrofia cerebrală în rândul persoanelor în vârstă: Semne de alarmă

În cadrul acestui articol, vom explora universul atrofiei cerebrale, o problemă de sănătate care afectează în special persoanele în vârstă. Vom răspunde la câteva întrebări esențiale și vom oferi o perspectivă detaliată asupra acestei afecțiuni. 

Ce este atrofia cerebrală?

Atrofia cerebrală se referă la pierderea sau degenerescența celulelor cerebrale, ceea ce duce la scăderea masei cerebrale. Acest proces poate afecta un singur lob, mai mulți lobi sau întregul creier. Cauzele atrofiei cerebrale sunt variate, iar efectele sale se manifestă prin simptome neurologice.

Există două tipuri principale de atrofie cerebrală. Atrofia cerebrală primară este cauzată de boli degenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson sau boala cu corpi Lewy. Aceste boli duc la deteriorarea progresivă a celulelor cerebrale și la atrofia creierului. Pe de altă parte, atrofia cerebrală secundară este cauzată de diverse boli care afectează creierul, precum accidentul vascular cerebral, traumatismele cranio-cerebrale sau infecțiile cerebrale [1].

Atrofia cerebrală are un impact semnificativ asupra funcționării creierului și a vieții de zi cu zi a persoanelor afectate. Simptomele includ dificultăți de învățare, pierderea memoriei, tulburări de coordonare, schimbări de personalitate și dificultăți în efectuarea activităților cotidiene. În stadii avansate, atrofia cerebrală poate duce la demență și la alte afecțiuni cognitive severe.

Semne de alarmă ale atrofiei cerebrale

Semnele de alarmă ale atrofiei cerebrale pot fi diverse și pot varia în funcție de stadiul și zona afectată a creierului. În general, atrofia cerebrală poate determina următoarele schimbări și simptome:

1. Schimbări cognitive și de memorie: Atrofia cerebrală poate provoca probleme semnificative de memorie, dificultăți de concentrare și de învățare. Persoanele afectate pot avea dificultăți în păstrarea și recuperarea informațiilor, precum și în procesul de gândire și raționament. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea și probleme în luarea deciziilor [4].

2. Probleme de coordonare și echilibru: Atrofia cerebrală poate afecta coordonarea motorie și echilibrul. Persoanele afectate pot prezenta mers nesigur, pot suferi căderi frecvente sau pot avea dificultăți în efectuarea activităților fizice de zi cu zi. Aceste simptome pot fi cauzate de deteriorarea structurilor cerebrale implicate în controlul mișcărilor și coordonarea musculară [2].

3. Modificări de comportament și personalitate: Atrofia cerebrală poate duce la schimbări de comportament și personalitate. Persoanele afectate pot prezenta apatie, retragere socială, agitație, agresivitate sau lipsă de inhibiții. Aceste modificări pot fi rezultatul afectării diferitelor regiuni cerebrale responsabile de controlul emoțiilor și comportamentului [1].

4. Probleme de comunicare: Atrofia cerebrală poate deteriora abilitățile de comunicare. Persoanele afectate pot întâmpina dificultăți în vorbire, înțelegerea cuvintelor și exprimarea adecvată a ideilor. Aceste simptome pot fi rezultatul deteriorării regiunilor cerebrale responsabile de procesarea limbajului și de controlul musculaturii implicate în vorbire [5].

Este important să menționăm că semnele de alarmă ale atrofiei cerebrale pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, de aceea este vital să se consulte un specialist pentru un diagnostic corect.

Cum să identifici semnele timpurii ale atrofiei cerebrale

Cele mai citite articole

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a identifica semnele timpurii ale atrofiei cerebrale este de a fi conștient de simptomele asociate acestei afecțiuni. Printre acestea se numără pierderea memoriei, dificultăți de concentrare, probleme de coordonare sau echilibru, modificări ale personalității sau comportamentului și dificultăți la vorbit sau înghițit. 

Un alt aspect important în identificarea semnelor timpurii ale atrofiei cerebrale este monitorizarea oricăror schimbări cognitive. Dacă o persoană începe să uite lucruri frecvent, are probleme în a urma instrucțiuni simple sau nu mai este capabilă să-și amintească informații pe care le știa înainte, acestea ar putea fi semne timpurii ale atrofiei cerebrale. 

Dacă se observă oricare dintre aceste semne, este recomandat să se programeze un control medical cât mai curând posibil. Medicul poate efectua o serie de teste pentru a evalua funcția cognitivă, precum și scanări cerebrale pentru a identifica orice posibile probleme. Pentru a diagnostica atrofia cerebrală în stadiile incipiente, medicul poate recomanda efectuarea unor teste neuropsihologice care vor ajuta la identificarea unor probleme specifice cu memoria, atenția, limbajul sau abilitățile de rezolvare a problemelor [3]. 

Atrofia cerebrală la persoanele în vârstă este o problemă serioasă, cu semne de alarmă care pot fi identificate în timp. Înțelegerea acestor semne și cunoașterea cauzelor atrofiei cerebrale pot contribui la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane. 

Bibliografie:

  1. “Brain Atrophy: Symptoms, Causes, and Life Expectancy.” Healthlinewww.healthline.com/health/brain-atrophy, accesat la 20.07.2023;
  2. “Brain Atrophy: Symptoms, Causes, and Outlook.” Www.medicalnewstoday.com, 8 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/327435, accesat la 20.07.2023;
  3. “Brain Atrophy: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22515-brain-atrophy, accesat la 20.07.2023;
  4. “Cerebral Atrophy | National Institute of Neurological Disorders and Stroke.” Www.ninds.nih.govwww.ninds.nih.gov/health-information/disorders/cerebral-atrophy#:~:text=Cerebral%20atrophy%E2%80%94the%20loss%20of, accesat la 20.07.2023;
  5. “Cerebral Atrophy: Can You Prevent Your Brain from Shrinking?” Verywell Healthwww.verywellhealth.com/what-is-cerebral-brain-atrophy-98812 accesat la 20.07.2023.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cele mai comune întrebări pe care le au utilizatorii de laptopuri

Produsele menstruale organice 100% românești – Enroush