in

AVERTISMENT al medicilor de familie din Capitală, despre criza vaccinului antigripal: ‘Lucrurile se agravează’

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, spune că situația vaccinului antigripal a devenit „de nesuportat” și apreciază că lucrurile „se agravează”. Probleme par să fie chiar în Capitală, unde medicii au primit în primele tranșe mult sub numărul de doze solicitat, anunță MEDIAFAX.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a scris pe Facebook faptul că problema vaccinului antigripal e departe de a fi una rezolvată și că, din contră, pare că se „agravează” în Capitală, unde medicii au primit în primele două tranșe de distribuție a vaccinului, mult mai puține doze decât au solicitat.

„Problema mare care pare a nu se mai rezolva la București, din contră, lucrurile se agravează în ceea ce privește vaccinul gripal. Situația a devenit de nesuportat. Medicii de familie, vreo mie în București, solicită de ordinul sutelor (doze – n.r) fiecare, așa cum am mai spus și am mai arătat”, informează Sandra Alexiu.

Citește și: Dan Barna ‘a luat foc’- Ne-au otrăvit trecutul, ne compromit prezentul și ne anulează viitorul .

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov precizează că, în ciuda numărului de doze cerut de către medicii bucureșteni, în primele două tranșe distribuite aceștia au primit un număr mult mai mic comparativ cu cel solicitat.

„Cert e că avem colegi în țară care vaccinează deja sunt de pacienți din listele lor, aflați în grupele de risc, în timp ce doctorii bucureșteni au primit în prima tranșă 10-15 și în a doua tranșă 10 – 30. Unde sunt celelalte!? O matematică simplă zice 90 de fiecare. Lăsând la o parte că unii au cerut 600, 700, 1.200 de doze”, precizează Alexiu.

Ea atrage atenția în mesajul său și asupra faptului că medicii de familie nu primesc, „cu prioritate ca medicii din spitale, înainte, dozele de vaccin pentru ei și asistente, ci la coadă la sfârșit. Câți medici de familie credeți că mai apucă să își facă dacă au de vaccinat sute de pacienti și primesc 30 de doze? Asta în condițiile în care vaccinul achiziționat gratuit de minister a fost furnizat integral de firma producătoare”.

Sandra Alexiu este intrigată în postarea sa și de faptul că Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPB) a solicitat un număr mic de doze, comparativ cu județe precum Constanța, unde în urma propriei solicitări s-au primit 160.000 de doze, întrebându-se retoric care e motivul pentru care Capitala cere mai puține doze.

Cele mai citite articole

„DSPB primește, în urma propriei solicitări, în jur de 90.000 de doze, în timp ce alte județe primesc (în urma propriei solicitări!) număr mai mare de doze- Constanța spre exemplu, 160.000. De ce cere Bucureștiul mult mai puține? Se teme cineva ca rămâne cu ele, e prea mult ca să le preiei și sa le distribui medicilor (mă rog, vorba vine distribuire, e vorba de programat medicii care vin cu gentuțele) sau poate nu au destule frigidere?”, scrie Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov acuză astfel „funcționarea defectuasă” a DSPB, care, potrivit acesteia, „nu e în stare, prin șase birouri de sector, sa facă vreodată ordine în problema vaccinurilor”.

„Acuzăm pe fiecare ministru care s-a perindat pe la biroul său din minister și pe cine se ocupă de DSP-uri (mister total) că nu a reușit, în ciuda sesizărilor pe care le-am făcut, să rezolve problema acestei instituții stat-în-stat pe care nimeni nu pare sa reușească sa o coordoneze, ordoneze, civilizeze”, spune Sandra Alexiu.

Ea a conchis spunând că medicii de familie s-au saturat de această „plagă”.

„Nu primesc vaccinuri, li se solicită hârțoage inutile și redundante pe care oricum nu se uita nimeni, sunt verificați ca niște infractori la raportări (deși raportările se fac din RENV, electronic) și nici nu sunt plătiți la timp, uneori cu lunile, alteori deloc. Avem colegi care încă nu au fost plătiți pentru vaccinurile efectuate în 2017”, informează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Citește și: Florin Iordache: Nu ne este rușine cu Viorica Dăncilă! O să vedeți în turul doi ce figură frumoasă va face

Ministerul Sănătății anunța prin intermediul unei informări în luna octombrie, că în 2019 au fost achiziționate de către minister 1.500.000 de doze, comparativ cu anul 2016 când s-au luat 600.000 sau 2018, când au fost achiziționate 1.300.000 de doze.

Ministerul Sănătăţii preciza la acel moment că vaccinurile antigripale vor ajunge în țară în patru tranşe, menționând totodată şi faptul că a fost asigurată inclusiv posibilitatea suplimentarii numărului de doze.


Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

FACIAS solicită Ministerului Sănătății modificarea proiectului de lege privind creșterea vârstei de pensionare a medicilor la 67 de ani

Ministrul Sănătății a dispus ANCHETĂ URGENTĂ: două spitale de copii din București, fără apă caldă și căldură trei zile