in ,

Beneficii Aronia

Fructele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt fructe mici, de culoare închisă, care au devenit populare în rândul consumatorilor conștienți de sănătatea lor. Sunt considerate una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți ai plantelor, despre care se spune că oferă multe proprietăți de promovare a sănătății. Aceste fructe cresc pe arbuști din familia Rosaceae. Sunt originare din America de Nord, dar cresc și în alte părți ale lumii, inclusiv în toată Europa. În mod tradițional, erau folosite ca remediu natural de către nativii americani. Fructele de aronia au un conținut scăzut de calorii, dar reprezintă un boom nutrițional, deoarece sunt bogate în fibre, vitamina C și mangan. Doar 28 de grame de aronia oferă următoarele substanțe nutritive: calorii – 13 grame, proteine: 2 grame, carburi: 12 grame, fibre – 2 grame, vitamina C – 10% din valoarea zilnică, mangan – 9% din valoarea zilnică, vitamina K – 5% din valoarea zilnică. Aronia furnizează, de asemenea, folat, fier și vitaminele A și E. În plus, sunt o sursă excelentă de antioxidanți benefici. Acești compuși vă ajută să vă protejați celulele de molecule potențial dăunătoare numite radicali liberi. Fructele sunt deosebit de bogate în antocianine, apoi sunt și o sursă excelentă de polifenoli – un grup de antioxidanți care include acizi fenolici, antocianine și flavanoli. Aronia oferă multe beneficii sănătății noastre.

În fiecare zi miliarde de microbi, germeni patogeni – cum ar fi bacteriile, virușii, paraziții și ciupercile caută corpul nostru pentru a deteriora, infecta, inflama și ucide! „Atacurile” sunt cauzate de toxine externe, fum, pesticide cancerigene și o mulțime de alte lucruri „care ne distrug sănătatea. În mod remarcabil, evoluția a permis fiecărei viețuitoare, de la bacterii la plante, animale și oameni să dezvolte linii sofisticate de apărare pentru a se proteja împotriva microbilor patogeni și a toxinelor nocive din viața de zi cu zi. Linia-cheie de apărare este sistemul imunitar, care a evoluat pentru a face față provocărilor, fiind specializat în a evita miliarde de întâlniri zilnice cu microbi și toxine. Totuși, are nevoie de ajutoare, ca orice luptător – căci sistemul nostru imunitar nu poate fi un veșnic lup singuratic 🙂 . Printre ajutoarele de bază ale sistemului nostru imunitar și se înțelege că ale sănătății noastre per total se numără tocmai aronia despre care vorbim acum.

Aronia sunt benefice pentru sănătatea inimii

1. Aronia sunt benefice pentru sănătatea inimii

În special pot ajuta persoanele cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni – inclusiv niveluri ridicate de colesterol și trigliceride – care crește probabilitatea bolilor de inimă și a diabetului. O dietă bogată în fructe, nuci și aronia poate stimula circulația și poate spori sănătatea cardiovasculară. Există multe indicii în mai multe studii promițătoare că adăugarea de aronia la dietă vă poate ajuta sistemul cardiovascular. Un studiu promițător efectuat în 2006 la Universitatea din Varșovia din Polonia a constatat că flavonoidele din aronia a redus efectiv severitatea inflamației la pacienții cardio și a redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale. La încheierea studiului, cercetătorii au decis că extractul concentrat de aronia poate fi utilizat în combinație cu statine, ca o sursă secundară de prevenire pentru efectele suplimentare ale bolilor de inimă. Studii suplimentare efectuate după aceea au ajuns la aceleași concluzii cu privire la Aronia Berry și efectele sale potențiale asupra sănătății inimii și stării de bine. Un studiu realizat în 2008 de Departamentul de Chimie Alimentară și Institutul de Științe Nutriționale din cadrul Universității din Potsdam din Germania a constatat că o dietă constantă din extracte de aronia poate reduce pozitiv mai mulți factori de risc care duc la boli cardiovasculare. Cercetările au arătat că fenolicele din aronia pot contribui, de fapt, la protejarea și chiar la restabilirea celulelor care căptușesc vasele de sânge și inima, precum și la protejarea organelor din întregul corp.

2. Aronia conțin antioxidanți puternici

Fructele de aronia conțin un nivel ridicat de antioxidanți. Acești compuși îți apără celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi poate provoca stres oxidativ, care poate duce la afecțiuni cronice, precum boli de inimă și cancer. Fructele de aronia sunt o sursă excelentă de polifenoli, care este un grup de antioxidanți ce include acizi fenolici, antocianine și flavanoli. Fructele în sine au dovesit, în urma cercetărilor, o activitate antioxidantă superioară, comparativ cu a altor fructe de pădure. Ba mai mult, un studiu realizat pe 30 de persoane sănătoase, studiu efectuat în SUA, a descoperit că extractele din fructele de aronia au redus semnificativ stresul oxidativ cauzat de un medicament antipsihotic în decurs de 24 de ore. În plus, studiile pe eprubetă au legat antioxidanții din aceste fructe cu alte beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi scăderea inflamației, precum și creșterea redusă a bacteriilor și a celulelor canceroase. Și aceasta reprezintă trecerea către alt beneficiu al acestor fructe.

3. Aronia pot avea efecte anticancerigene

Fructele de aronia pot proteja împotriva cancerului. Studiile efectuate pe animale au arătat că antocianinele din fructele de aronia pot opri creșterea celulelor canceroase de colon. Un studiu test-tub a constatat că 50 mg de extract de aronia a redus creșterea celulelor canceroase cu 60% după 24 de ore. Se crede că activitatea antioxidantă puternică a antocianinelor este responsabilă pentru acest efect de suprimare a cancerului. În mod similar, extractele din fructe pot reduce stresul oxidativ legat de cancerul de sân. Într-un studiu, aceste extracte au redus numărul radicalilor liberi superoxizi nocivi din probele de sânge prelevate de la femei cu cancer de sân. Acestea fiind spuse, cercetările actuale sunt limitate și sunt necesare studii umane pentru a evalua relația dintre fructele de aronia și protecția împotriva cancerului. Un studiu din 2004 analiza efectele strugurilor, aroniei și extractelor de mure în prevenirea cancerului de colon. Studiul a descoperit că, deși toate extractele au inhibat creșterea celulelor canceroase, aronia a avut cel mai puternic efect. De asemenea, un studiu din 2009 a descoperit că un extract de aronia a ajutat la reducerea daunelor celulare în raport cu cancerul de sân. Autorii studiului au concluzionat că extractul de aronia s-a dovedit a avea calități protectoare. Micul fruct purpuriu închis și-a făcut un nume în sine în lumea alimentelor sănătoase și a crescut în popularitate în ultimul deceniu.

4. Aronia pot ajuta  persoanele cu sindrom metabolic

Fructele de aronia pot ajuta persoanele cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni ce includ niveluri ridicate de colesterol și trigliceride. Un studiu efectuat timp de 2 luni pe 38 de persoane cu sindrom metabolic a relevat că suplimentarea cu 300 mg de extract de aronia doza zilnică a scăzut semnificativ trigliceridele, colesterolul LDL (rău) și colesterolul total. Un al studiu similar de 2 luni, pe 25 de persoane cu sindrom metabolic (ambele studii efectuate pe tărâm american) a constatat că administrarea a 300 mg de extract de aronie zilnic a redus semnificativ tensiunea arterială. Aronia este poate cea mai bogată sursă de antocianine din regatul vegetal. Iar antocianinele au un rol central și critic în reglarea multor căi metabolice ale organismului.

5. Aronia pot oferi suport imunitar

Fructele de aronia pot consolida și susține sistemul imunitar. Un studiu a arătat că extractele din fructe de padure au prezentat o activitate antibacteriană puternică împotriva bacteriilor potențial dăunătoare Escherichia coli și Bacillus Cereus. În plus, un studiu efectuat în SUA a constatat că cei care beau 156 sau 89 ml de suc de fructe de aronia au prezentat un nivel al imunității mai bun. Cercetările par să sprijine efectele pro-imunitate ale aroniei. Un experiment din 2015, efectuat pe șobolani, a descoperit că un extract de aronia a ajutat la stimularea sistemului imunitar.

Chiar și un simplu ceai de aronia poate ajuta la menținerea imunității organismului

6. Aronia au efect anti-diabetic

Cercetările par să sprijine efectele anti-diabetice ale aroniei. Un studiu efectuat in 2015 pe șobolani a descoperit că un extract de aronia a ajutat la stimularea sistemului imunitar și la reducerea inflamației legate de diabet. De asemenea, un studiu efectuat în 2016 a descoperit că nivelul de glucoză din sânge și obezitatea au fost combătute pozitiv de aronia. Numărul de pacienți diabetici la nivel mondial este în creștere, iar complicații precum accidentele vasculare cerebrale și bolile cardiovasculare devin o cauză gravă de deces. Diabetul zaharat este clasificat în două tipuri în funcție de mecanismul etiopatogen și dependența de insulină. Diabetul de tip 1 (T1D), un diabet zaharat dependent de insulină, este cauzat de deteriorarea și distrugerea celulelor pancreatice care produc insulină. Este o boală care se caracterizează prin hiperglicemie și hipoinsulinemie. Aronia conține o varietate de ingrediente precum polifenoli, antocianine, flavonoide și taninuri, care pot acționa benefic și în cazul diabetului de tip 1. În special, conținutul de antocianină din fructele de aronia este cunoscut a fi mult mai mare decât în ​​alte plante și fructe de pădure.

7. Aronia ajută la sănătatea vaselor de sânge

Un studiu din 2015 a descoperit că aronia ar putea proteja împotriva bolilor coronariene. Se credea deja că aronia protejează împotriva plăcii care se dezvoltă în interiorul arterelor. Atât extractele de aronia, cât și de mure au ajutat la relaxarea țesutului, ceea ce ar permite creșterea fluxului sanguin. Acest lucru este important, deoarece multe boli cardiovasculare au ca rezultat o întărire a arterelor și o capacitate redusă de relaxare a vaselor de sânge. Acest lucru poate însemna, de asemenea, că tensiunea arterială scade. Din cele trei extracte testate, aronia a avut cele mai puternice efecte. Cercetătorii au concluzionat că extractele ar putea avea beneficii semnificative în tratarea bolilor vasculare. Un studiu din 2013 a susținut de la început aceste descoperiri. Cercetătorii au descoperit că aronia era eficientă la reducerea tensiunii arteriale și ar putea ajuta la combaterea tensiunii arteriale ridicate în artere. Fructele de aronia sunt cunoscute în mod obișnuit pentru sporirea circulației sângelui, pentru faptul că fac vasele de sânge mai robuste și pentru aportul în a reduce riscul potențial de boli cardiovasculare. Radicalii liberi sunt cu siguranță motivul precis pentru numeroase boli din corp și, de asemenea, fructele de aronia pot evita cu ușurință dezvoltarea acestor radicali, prin urmare, oprirea bolilor. Aronia ajută în ceea ce privește tensiunea arterială la nivel normal. S-a recunoscut deja faptul că, aceste fructe ajută la evitarea spasmelor din vasele de sânge. Sucul de aronia este extrem de recomandat în vindecarea persoanelor care au probleme în acest sens, acest suc contribuind la bunăstarea tensiunii arteriale.

8. Aronia ajută la menținerea dietei

Fructele de aronia pot fi adăugate la brioșe, fursecuri și vin, de fapt puteți  mânca fructe de aronia sub multe forme, inclusiv proaspete. De asemenea, pot fi utilizate ca ingredient în produse coapte și alte rețete sau luate sub formă de extract prin diferite suplimente alimentare. Astfel, fructele de aronia ajută la menținerea unei diete sănătoasă și nu foarte restrictivă. În controlul greutății fructele de aronia s-au dovedit de asemenea utile: fac acest lucru prin împiedicarea organismului de a depozita grăsime în jurul abdomenului. Un alt beneficiu suplimentar al utilizării aroniei este că îmbunătățește nivelul lipidelor și al colesterolului din organism, ajutând în consecință organismul să producă un colesterol bun (un element important în susținerea unei diete). Antocianinele din Aronia sunt gastroprotectoare și oferă suport gastric, ducând la prevenirea afectării gastrice și a colonului (aceasta și în cazul unei diete drastice). Antocianinele îmbunătățesc, de asemenea, funcția sistemului respirator. Studiile au arătat că aronia constituie un potențial nutrient pentru sportivii profesioniști. De asemenea, aronia pot fi încorporate în dieta dvs. zilnică. Sucul de aronia are o aromă unică, seamănă cu gustul de afine, cu toate acestea, sucul de aronia este mai dulce și…mai eficient în cazul unei diete. Unora le place să mănânce fructele proaspete, în timp ce alții  preferă combinarea lor cu alte alimente. Oricum ar fi, fructele de aronia pot fi utilizate pe tot parcursul anului, chiar și dacă sunt ținute la congelator.

O dieta care include chiar și o cantitate mică de aronia face minuni

9. Aronia ajută la sănătatea tractului urinar

Un alt beneficiu al includerii fructelor de aronia în alimentația ta este că ajută la evitarea infecților tractului urinar. Milioane de oameni din întreaga lume suferă de diverse astfel de afecțiuni, principalul agent cauzal fiind escherichia coli. Unele dintre simptomele sale includ urinarea frecventă, însoțită de durere. Noi studii au relevat faptul că, împreună cu merișoarele, fructele de aronia sunt de asemenea eficiente în lupta împotriva acestor infecții. De fapt, aronia s-a dovedit a fi de cinci ori mai eficientă decât afinele (în cazul infecțiilor urinare), din cauza nivelului ridicat de acid chinic, care s-a dovedit a preveni infecțiile tractului urinar. Infecția tractului urinar constituie în unele țări o problemă majoră, iar baza de tratament o constituie antibioticele. Prevalența crescândă a uropatogenilor rezistenți la agenții antimicrobieni a stimulat interesul pentru nutrienți specifici, de exemplu, afine, pentru a preveni recidiva UTI. Ardeiul negru de asemenea este o sursă bogată de acizi fenolici și, prin urmare, aportul dietetic de așa ceva poate reduce incidențele unor asemenea infecții, care necesită tratament medical. În cadrul unui studiu pilot efectuat în America a fost examinată frecvența unor asemenea infecții în rândul persoanelor aflate la tratament în 6 spitale, cărora li s-a oferit extract de aronia, zilnic. Rezultatele nu au evidențiat o reducere imediată a frecvenței infecțiilor tractului urinar sau a utilizării totale de antibiotice. Cu toate acestea, în perioada ulterioară de 3 luni de administrare a sucului, a fost observată o reducere a antibioticelor. Infecția tractului urinar este o afecțiune medicală obișnuită pentru adulți și copii. În timp ce femeile sunt mai sensibile la infecțiile tractului urinar, bărbații și copiii nu sunt scutiti de asemenea.

10. Aronia mențin longevitatea

Oxidarea apare în organism, de obicei, când începem să îmbătrânim. Antioxidanții au diferite forme, deoarece ajută diferite părți ale corpului nostru, unii combat îmbătrânirea pielii și potențialul  cancer al pielii, iar alții ne ajută inima, tractul digestiv sau vederea. Pe măsură ce știința crește în jurul beneficiilor pentru sănătate ale acestor compuși, la fel cresc și studiile în ceea ce privește calitățile aronia. Când sunt complet coapte, aronia au un conținut de zahăr la fel de mare ca strugurii de masă și cireșele dulci, dar echilibrat de aciditate ridicată și arome complexe. Cei care preferă vinul uscat pot găsi boabele destul de gustoase; alții ar putea prefera să le mănânce congelate, fierte sau în gemuri, smoothie-uri sau produse coapte. Indiferent de modul în care sunt consumate, aronia conțin niveluri mai mari de antioxidanți decât alte fructe, în mod obișnuit, cum ar fi ardeii, coacăzele negre, afinele. În afara faptul că, după cum ați observat, o serie de studii au găsit dovezi că fructele de aronia pot avea beneficii de protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer, boli de inimă și diabet, printre alte probleme de sănătate, oamenii de știință spun că 100 de grame (aproximativ ½ cană) de boabe proaspete conțin, de asemenea, cantități semnificative de vitamine C și K (35% și, respectiv, 17% din porții zilnice recomandate) și doar 47 de calorii. Toate ducând la menținerea longevității. Această putere antioxidantă a aroniei este cu adevărat un multitasker atunci când vine vorba de sănătate și frumusețe. Aronia a fost folosită în mod tradițional în Rusia și în alte țări din Europa de Est pentru întinerirea și vindecarea pielii. Fiecare fruct de pădure oferă un cocktail organic de vitamine, minerale și alți nutrienți hrănitori ai pielii. Fructele de  pot fi folosite pentru a face tincturi și consumate în orice, de la ceai la deserturi. prin urmare, nu e greșit dacă spunem că extractul de fructe de aronia reprezintă un ingredient extrem de eficient pentru îngrijirea a pielii, funcționând ca pavăză împotriva îmbătrânirii, datorită amestecului său unic de fitonutrienți. De asemenea, aronia prezintă o deosebită bogăție în vitamina C (acid ascorbic), un producător de colagen dovedit științific.

Voi consumați aronia? Și daca da, de ce?

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citate Celebre despre Familie

Urcă spre noi culmi ale frumuseții dinților tăi folosind gama Crest!