Problemele digestive repetate, ca disconfortul abdominal, diareea sau constipatia pot indica existenta sindromului colonului iritabil. Acesta este o afectiune digestiva comuna, care afecteaza multe persoane. Sindromul colonului iritabil persista de-a lungul existentei, cu impact nevaforabil asupra calitatii vietii. Persoanele afectate lipsesc mai des de la scoala sau munca, intampina dificultati in mentinerea unui program si in socializare. Chiar daca nu se poate vindeca, colonul iritabil se poate ameliora prin schimbari de alimentatie si stil de viata si cu ajutorul anumitor tratamente medicamentoase si naturale. Descopera in continuare care sunt cauzele colonului iritabil, cum se manifesta acesta si ce tratament este necesar pentru a-l tine sub control.
Cauzele colonului iritabil
Desi se cunosc multi factori care declanseaza simptome specifice sindromului colonului iritabil, specialistii inca nu stiu cu siguranta ce declanseaza boala. Colonul iritabil afecteaza mai mult femeile decat barbatii si se declanseaza de obicei in intervalul dintre sfarsitul adolescentei si varsta de 40 de ani. Aparitia bolii este legata de hipersenzibilizarea colonului, care reactioneaza exagerat la anumiti stimuli. In loc sa functioneze cu miscari usoare, colonul produce spasme, care produc disconfort, constipatie sau diaree.
Anumite teorii sustin ca elemente chimice cu rol de transmitere a semnalelor nervoase dintre creier si sistemul digestiv, ca gastrina si serotonina, sunt implicate in aparitia bolii. Pentru ca femeile sunt mai predispuse la aparitia colonului iritabil, unii experti cred ca exista o legatura intre functionarea intestinelor si sistemul endocrin. Alte teorii sustin ca, in urma unei toxiinfectii, sistemul imunitar asociaza anumite alimente cu pericolul si reactioneaza ca si cand ar fi atacat de germeni. Si bacteriile patogene pot cauza sindromul colonului iritabil, afirma alti specialisti, desi inca nu exista niciun studiu care sa confirme acest lucru.
Simptomele colonului iritabil
Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil pot experimenta, pe o durata mai mare de 3-6 luni, simptome ca:
- Diaree (uneori sub forma unor episoade violente)
- Constipatie, uneori in alternanta cu diareea
- Crampe, de obicei in zona inferioara a abdomenului
- Flatulenta
- Mucus in fecale
- Anxietate
- Senzatie de oboseala
- Arsuri stomacale
- Dureri de cap
- Nevoia de a urina des
Tratamentul colonului iritabil
Cele mai citite articole
Schimbari in dieta si stilul de viata
Colonul iritabil se amelioreaza cu timpul, daca iti adaptezi alimentatia si stilul de viata. In primul rand trebuie sa identifici factorii declansatori, care pot fi anumite medicamente, alimente si bauturi sau stresul. Pentru a usura simptomele ai la indemana cateva metode:
- Evita cafeina
- Consuma multe fibre naturale, care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale
- Bea cel putin 4 pahare de apa zilnic
- Renunta la fumat
- Invata sa te relaxezi
- Desfasoara activitati fizice zilnic
- Redu consumul de lapte si branza
- Mananca mese mai putin consistente
Medicamente
Tratamentul medicamentos are rolul de a reduce disconfortul abdominal si problemele de tranzit intestinal. De obicei include unul sau mai multe medicamente din urmatoarele categorii:
- Antispastice
- Laxative
- Antidiareice
- Antidepresive
- Suplimente probiotice
Remedii naturale
Anumite remedii naturale ajuta la ameliorarea manifestarilor determinate de colonul iritabil. Printre acestea se numara:
- Semintele sau tarata de psyllium, o planta din familia patlaginei cu origine mediteraneana
- Menta, care are proprietati antispastice si calmante
- Ghimbirul, o planta cu efect tonic, care creste metabolismul, elimina toxinele si calmeaza simptomele colonului iritabil
- Anghinarea, cu rol detoxifiant, de antibalonare si de stimulare a activitatii hepatice
- Suplimente alimentare care contin substante care amelioreaza simptomele colonului iritabil si ajuta la detoxifiere. Vezi aici astfel de produse certificate, cu efect dovedit.