in

Cinci sugestii pentru a-ţi ameliora starea de spirit rapid

Ni se întâmplă tuturor, din când în când, să avem o dispoziţie proastă. Uneori, poate fi din cauza stresului acumulat pe o perioadă mai lungă, alteori, este vorba de o situaţie specifică, neplăcută, care ne alterează starea de spirit. 

Deşi este perfect normal să treci prin astfel de stări şi să-ţi accepţi emoţiile, inclusiv pe cele pe care le percepi ca fiind negative, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi schimba dispoziţia şi a-ţi recăpăta zâmbetul şi încrederea. Iată cinci sugestii în acest sens: 

  1. Fă mişcare

Atunci când faci mişcare, chiar şi timp de 15 sau 20 de minute, creierul tău secretă hormonii fericirii, adică acele substanţe care îţi dau o stare de bună dispoziţie. Aşadar, dacă vrei să ieşi rapid dintr-o stare de iritabilitate sau de nervi, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să te mişti. Nu este nevoie să te apuci de o sesiune de aerobic sau să-ţi eliberezi programul pentru a merge la sală, deşi ambele pot fi soluţii foarte bune, ci doar să găseşti o modalitate de a te pune în mişcare. Poţi face o plimbare scurtă în jurul clădirii în care lucrezi sau, pur şi simplu, să dansezi. Important este să te mişti şi să-ţi ridici puţin pulsul.

  1. Profită de puterea mirosurilor

În cazul în care nu ştiai, mirosurile au o influență directă asupra stării tale de spirit. Ele pot fi asociate atât cu experiențe neplăcute, cât și cu unele frumoase. Folosește-ți simțul mirosului pentru a-ţi schimba rapid dispoziţia. Poţi să te dai cu un parfum fresh, care evocă dinamism, cum este J’adore de la Dior, sau foloseşte-te de puterea aromaterapiei. Uleiurile esenţiale de portocale, ylang-ylang, paciuli, bergamotă sau trandafir te pot ajuta să-ţi ameliorezi starea de spirit şi să-ţi regăseşti perspectiva optimistă. 

  1. Foloseşte-ţi creativitatea

Cele mai citite articole

Oamenii creativi îţi pot schimba dispoziția, folosind un instrument foarte puternic: arta. Nu contează dacă vrei să pictezi, să scrii sau să cânți. Important este să găsești o modalitate de a-ți exprima emoțiile. Poţi încerca să descrii situaţia care te-a supărat în versuri amuzante sau să pictezi imagini colorate, punând accent mai curând pe emoţii, decât pe acurateţea formelor sau pe un stil anume. Dacă îţi place să cânţi, fredonează o melodie pe care o asociezi cu o amintire plăcută sau care te amuză. Gândurile negative vor fi alungate de impulsurile creative pozitive.

  1. Ascultă melodiile preferate

Efectul pozitiv al muzicii asupra stării mentale este bine documentat de oamenii de ştiinţă. Muzica îţi poate schimba starea de spirit – şi chiar foarte repede. Atunci când asculţi muzica ta preferată, creierul produce aceleaşi substanţe ca atunci când faci mişcare şi eliberează în organism serotonină și dopamină, adică hormonii fericirii. Aceștia acționează ca un cocktail euforic şi proasta dispoziție poate dispărea aproape imediat. Este important să alegi  melodiile care îți plac, deoarece componenta emoțională joacă un rol decisiv. De obicei, în creier se creează asocieri între anumite melodii şi diferite amintiri și emoții. De aceea, este esențial să alegi melodii care te ajută să ai o stare pozitivă.

  1. Aminteşte-ţi de lucrurile pentru care eşti recunoscător

Când ești într-o dispoziție proastă, poţi alege să-ţi îndrepţi gândurile, în mod conștient, asupra tuturor aspectelor pozitive din viața ta. Pentru ce ești recunoscător din adâncul inimii tale? În ce situație ai fost cu adevărat norocos? De ce realizări ești deosebit de mândru? Având în vedere toate aceste aspecte pozitive din viaţa ta, motivele care au declanșat starea neplăcută par adesea nesemnificative, chiar ridicole. Acest exercițiu este în mod special eficient, dacă îl faci în scris. Pune mâna pe un pix şi scrie toate lucrurile pentru care te simţi recunoscător. Vei dobândi o perspectivă nouă şi te vei simţi mult mai bine. 

Deşi este cât se poate de firesc să avem şi momente de proastă dispoziţie, ai la îndemână câteva soluţii practice şi simple, prin care poţi să-ţi schimbi starea de spirit şi să ajungi să zâmbeşti din nou!

Sursă foto: Pexels.com

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Top 3 pietre prețioase apreciate în întreaga lume

iPhone 12: Ce culoare să alegi?